Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, 7 Απριλίου, «γιορτάστηκε» φέτος με τον κόσμο βυθισμένο στη δίνη της πανδημίας του Covid-19, με χιλιάδες νεκρούς και διασωληνωμένους ανθρώπους, με μια ανθρωπιστική καταστροφή να πλήττει τον πλανήτη και κυρίως τα λαϊκά στρώματα.
Φέτος η παγκόσμια ημέρα δεν ήταν μέρα για τους γνωστούς «δεκάρικους» λόγους των κάθε λογής επισήμων… Ήταν ημέρα διεκδίκησης και αγώνα για την δημόσια υγεία, για την ενίσχυση των νοσοκομείων που δοκιμάζονται όχι μόνο από την «εισβολή» του κορονοϊού, όσο από την εγκατάλειψη των καπιταλιστικών κυβερνήσεων – των ίδιων που την προηγούμενη περίοδο φροντίσει για την σχεδόν εξαφάνιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το κλείσιμο νοσοκομείων και τη συρρίκνωσή τους. Των ίδιων (κυβέρνηση της ΝΔ) που εν μέσω πανδημίας, περιέκοψαν τον προϋπολογισμό για την υγεία σχεδόν κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, που δεν έχουν προσλάβει ούτε έναν μόνιμο γιατρό, αντίθετα απολύουν γιατρούς, που εδώ και ένα χρόνο έχουν αρνηθεί τη λήψη μέτρων με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς με Covid εκτός ΜΕΘ και μια καθημερινή εκατόμβη νεκρών.
Σε όλη τη χώρα οι νοσοκομειακοί τίμησαν την 7η Απριλίου με κινητοποιήσεις μπροστά στα νοσοκομεία όλης της χώρας οργάνωσαν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Οι εργαζόμενοι σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας, Αττικό, ΨΝΑ -Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Δημαρχείου στο Χαϊδάρι το πρωί της Τετάρτης 7 Απριλίου.
Το κάλεσμα των τριών σωματείων έγινε στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για την Υγεία. Οι εργαζόμενοι μίλησαν για τις τραγικές συνθήκες του ΕΣΥ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, την υποστελέχωση των Νοσοκομείων, την διάλυση της ΠΦΥ, την εντατικοποίηση της εργασίας τους και τις διώξεις που υφίστανται όταν διαμαρτύρονται. Ανέδειξαν την επικίνδυνη και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και την ανάγκη για ένα κίνημα για την υγεία που θα έχει ως πρόταγμα τις δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα για όλους τους κατοίκους της χώρας.
Το Χαϊδάρι είναι από τα προάστια της Αθήνας που συγκεντρώνουν τρία μεγάλα νοσοκομεία. Το Αττικό, που μαζί με τον Ευαγγελισμό θεωρούνται οι “ναυαρχίδες” του ΕΣΥ και τα δύο από τα τρία ψυχιατρεία της χώρας Δρομοκαΐτειο και ΨΝΑ-Δαφνί που ως ειδικά νοσοκομεία πλήττονται και με ένα ιδιαίτερο τρόπο στην παρούσα φάση της υγειονομικής κρίσης. Η έκρηξη κρουσμάτων Covid-19 στο Δρομοκαΐτειο που είχε και ως αποτέλεσμα 2 θανάτους και η διάλυση της ψυχικής υγείας (ως ο φτωχός συγγενής της φτωχής ούτως ή άλλως υγείας) φέρνουν τα δύο ψυχιατρεία σε οριακή κατάσταση, επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους.
Στην συγκέντρωση 200 περίπου ατόμων, συμμετείχαν κάτοικοι, φορείς της πόλης και οργανώσεις της αριστεράς. Οι συγκεντρωμένοι αφού έκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά την λεωφόρο Αθηνών ανανέωσαν το ραντεβού για το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας.
* Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Τετάρτη 7 Απρίλη) δεκάδες ενώσεις υγειονομικών, εργατικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στη μέρα διεκδίκησης και αγώνα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, στην κινητοποίηση που καλέστηκε στις 4:00 μμ. στο Υπουργείο Υγείας.
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας και εξασφάλιση εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο συνδικαλιστής γιατρός, Κώστας Καταραχιάς, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση, ο Γ. Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου και πολλοί εκπρόσωποι υγειονομικών ενώσεων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δικά τους πανώ, το Κοινωνικό Ιατρείο Ιλίου και το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις για την υγεία και τα εργασιακά θέματα αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς στο μέτωπο της υγείας με την πανδημία να καλπάζει, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ η κυβέρνηση προωθεί την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο και επιχειρεί να καταστείλει το συνδικαλισμό των εργαζόμενων.
Με προκήρυξη που μοιράστηκε σε συγκεντρώσεις υγειονομικών το ΕΕΚ ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:
«Το ΕΕΚ τονίζει πως μόνο ο λαός θα σώσει το λαό μέσα σε αυτήν τη διπλή καταιγίδα της οξυνόμενης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας. Τα δίκαια αιτήματα για μαζικές προσλήψεις γιατρών, διενέργεια δωρεάν τεστ και ανίχνευση των κρουσμάτων στην κοινότητα, επιτάχυνση των εμβολιασμών, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, δημιουργία κλινών ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών κλινών είναι επείγοντα και πρέπει να επιβληθούν μέσα από το δρόμο του αγώνα.
Η ανάδειξη μιας επαναστατικής πολιτικής απάντησης από τα κάτω και αριστερά, με προοπτική την εργατική εξουσία για διέξοδο από την κρίση και την κρίση εξουσίας των καπιταλιστών είναι επείγουσα.
Στεκόμαστε δίπλα στους γιατρούς, νοσηλευτές κι όλους τους υγειονομικού στη διεκδίκηση της Υγείας και της Ζωής.»
Μ.Χ. – Μ.Κ.