Φέτος συμπληρώθηκε η 75η επέτειος από τον βομβαρδισμό με ατομικές βόμβες της Ιαπωνίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη και μοναδική χρήση πυρηνικών όπλων για πολεμικούς σκοπούς. Στις 6 Αυγούστου 1945, ο στρατός των ΗΠΑ έριξε την ατομική βόμβα «Αγοράκι» από ένα B-29 που ονομαζόταν Enola Gay στην πόλη της Χιροσίμα. Τρεις ημέρες αργότερα, μια βόμβα πλουτωνίου εξερράγη πάνω από την πόλη του Ναγκασάκι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αποτεφρώθηκαν αμέσως. Πολλοί περισσότεροι πέθαναν αμέσως μετά από τα τραύματά τους. Μέχρι το τέλος του 1945, πάνω από 250.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Στα χρόνια που ακολούθησαν τους βομβαρδισμούς, πολύ περισσότεροι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονταν με την ραδιενέργεια. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και 22.000 Κορεάτες, οι οποίοι «στρατολογήθηκαν» ως καταναγκαστικοί εργάτες από το ιμπεριαλιστικό Ιαπωνικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και αρκετοί στρατολογημένοι Κινέζοι εργάτες.

Και οι δύο πόλεις στοχοποιήθηκαν επειδή ήταν μεταξύ των λίγων Ιαπωνικών πόλεων που δεν είχαν ήδη καταστραφεί από εκρηκτικές και εμπρηστικές βομβιστικές επιθέσεις και ο βομβαρδισμός τους θα ήταν μια σαφής δοκιμή των όπλων. Στη Χιροσίμα, πάνω από το 60% των κτιρίων καταστράφηκαν. Η βόμβα έπεσε πάνω από το κέντρο της πόλης και το μεγαλύτερο μέρος της πρόσκρουσης έπεσε σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική βομβαρδισμού Ιαπώνων αμάχων. Το Ναγκασάκι ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα στον πόλεμο. Δεν έχει εκδοθεί ποτέ επίσημη απολογία και η Ουάσιγκτον δεν έχει δείξει ποτέ μεταμέλεια για τη φρικτή πράξη καταστροφής που διέπραξε εναντίον του Ιαπωνικού λαού. Αντί να είναι μια ατυχής ανάγκη εν καιρώ πολέμου, όπως ισχυρίστηκαν οι απολογητές, οι ατομικοί βομβαρδισμοί ήταν μια επίδειξη δύναμης στον κόσμο, μια επιβεβαίωση της στρατιωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ στην Ασία και μια προειδοποίηση προς τη Σοβιετική Ένωση. Οι βομβαρδισμοί απέδειξαν στον κόσμο ότι οι ιμπεριαλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες και ικανές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον αμάχων, επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.

Για δεκαετίες, επιζώντες των βομβιστικών επιθέσεων, γνωστοί ως «χιμπακούσα» στα Ιαπωνικά, συγκεντρώνονταν στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα για να θρηνήσουν τη φρίκη και την τραγωδία που υπέστησαν αυτοί και τόσοι άλλοι. Φέτος, ωστόσο, η προσέλευση των χιμπακούσα μειώθηκε σημαντικά, εν μέρει λόγω της προχωρημένης ηλικίας των επιζώντων και εν μέρει λόγω της απειλής που συνιστά η νόσος COVID-19. Αξιωματούχοι της πόλης αναμένουν ότι αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία σημαντική επέτειος της βομβιστικής επίθεσης.

Οι Ιάπωνες ακτιβιστές κατά του πολέμου υπήρξαν επί μακρόν βασικές φωνές στο κίνημα κατά των πυρηνικών όπλων και της στρατιωτικής κατοχής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πάνω από 20 βάσεις στην Ιαπωνία, 70% των οποίων βρίσκονται στο νησί της Οκινάουα. Ο λαός της Οκινάουα αντιτίθεται ενεργά στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ από τότε που δημιουργήθηκαν οι βάσεις.

Το μεταπολεμικό Ιαπωνικό Σύνταγμα, που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκήρυξε τον πόλεμο και τη στρατιωτική εμπλοκή στο εξωτερικό. Έκτοτε, ωστόσο, η Ιαπωνία έχει υποστηρίξει αμερικανικές επεμβάσεις, όπως αυτές στην Κορέα και το Βιετνάμ.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιαπωνίας, υπό την ηγεσία του σημερινού Πρωθυπουργού Άμπε, ψήφισε υπέρ περισσότερων στρατιωτικών δαπανών, τερμάτισε την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων και ψήφισε νόμους ασφαλείας οι οποίοι επιτρέπουν την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Οι ενέργειες αυτές συμβαδίζουν με τη συσσώρευση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ασία, με στόχο όσους αμφισβητούν την Αμερικάνικη ηγεμονία.

Οι καπιταλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να διατηρήσουν τον ιμπεριαλιστικό στραγγαλισμό τους στον κόσμο και να εξαλείψουν κάθε εναντίωση στα συμφέροντα τους. Ο Ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ απαιτεί έναν ισχυρό στρατό που μπορεί να προστατεύσει τα οικονομικά του συμφέροντα σε όλο τον κόσμο και να εγγυηθεί σταθερά κέρδη για την καπιταλιστική τάξη. Τον Αύγουστο του 2019, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσης Εμβέλειας του 1987. Σε μια επικίνδυνη ώθηση προς την πυρηνική σύγκρουση, η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να πυροδοτήσει μια νέα κούρσα πυρηνικών όπλων. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ανώτεροι αξιωματούχοι του Τραμπ συζήτησαν τη δυνατότητα διεξαγωγής νέων πυρηνικών δοκιμών στις ΗΠΑ. Αυτές οι ενέργειες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ειδικά υπό το πρίσμα της προετοιμασίας των ΗΠΑ για μεγάλες συγκρούσεις με έθνη που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και την κυριαρχία των ΗΠΑ .

Αρ. Μα.