Tο Aφγανιστάν, είναι μια «ασφαλής χώρα» – γι’ αυτό στην -πνέουσα τα λοίσθια- συμφωνία EE – Tουρκίας οι Aφγανοί δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των προσφύγων…
Δεν χρειάζονται μακροσκελείς αναλύσεις για να καταλάβει κανείς τί συμβαίνει στο Aφγανιστάν εδώ και 15 χρόνια και γιατί χιλιάδες και εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν κυνηγημένοι για να γλυτώσουν τη ζωή τους, τη ζωή γυναικών και των παιδιών. Aς δούμε μερικές εικόνες από το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών.
Eικόνα 1(από το CNN Greece, 21:40, Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016)
Έντεκα Ταλιμπάν νεκροί σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς
Τουλάχιστον έντεκα μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική επαρχία Γκαζνί του Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του στρατού.
Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν άλλοι εννέα αντάρτες, καθώς κι ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας.
Η ίδια στρατιωτική πηγή, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι επιχειρήσεις στην επαρχία Γκαζνί θα συνεχιστούν μέχρι να διασφαλιστεί η τήρηση του νόμου και της τάξης σε όλες της περιοχές της.
Eικόνα 2(από το CNN Greece, 13:05, Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016)
Νέα εκκαθαριστική πολεμική επιχείρησηκατά των Ταλιμπάν με την υποστήριξη [αμερικανικών] αεροπορικών βομβαρδισμών προετοιμάζουν οι δυνάμεις ασφαλείας τουΑφγανιστάν.
Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί στην επαρχία Ουρουζκάν όπου διεξάγονται σκληρές συγκρούσεις. Στην επαρχιακή πρωτεύουσα, Ταρίν Κοτ, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έφτασαν την Παρασκευή σε απόσταση λίγων μέτρων από το κτίριο της κεντρικής διοίκησης, μετατοπίζοντας την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων για 15-20 μέτρα.
«Έχουμε αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και ενισχύσεις για την ώρα. Επεξεργαζόμαστε ένα μεγαλύτερο σχέδιο, προκειμένου να εξαλείψουμε τους Ταλιμπάν από την επαρχία Ουρουζκάν, ενώ θα διεξαχθεί μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση σε τρεις ή τέσσερις ημέρες», δηλώνει ο εκπρόσωπος του επαρχιακού διοικητή.
Eικόνα 3 (από CNN Greece, 18:55 Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016)
Τους 41 έφτασαν οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ
Ο απολογισμός των θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στην Καμπούλ, ανέρχεται πλέον στους 41, ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 110, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας.
«Σαράντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 110 τραυματίστηκαν στις χθεσινές επιθέσεις κοντά στο υπουργείο Άμυνας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Ουάχιντ Ματζρόχ.
Προηγούμενος απολογισμός της διπλής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, έκανε λόγο για 24 νεκρούς και σχεδόν εκατό τραυματίες.
Σύμφωνα με τις αρχές, η πρώτη βόμβα ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό και η δεύτερη από καμικάζι.
Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών και όπως γράφει το ΑΠΕ, είχαν προφανή στόχο να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων μεταξύ των υπαλλήλων που έφευγαν εκείνη την ώρα από το υπουργείο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μια τρίτη επίθεση, για την οποία καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Είχε στόχο κτίριο όπου στεγάζεται η ανθρωπιστική οργάνωση CARE International σε μια πλούσια συνοικία στο κέντρο της Καμπούλ. Η επίθεση κατέληξε στον τραυματισμό έξι ανθρώπων και στον θάνατο των τριών δραστών έπειτα από την επέμβαση αφγανών κομάντος.
Η μκο Δεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «έγκλημα πολέμου».
Eλευθερωτές… και ανθρωπιστές!
Ηλεκτρική καρέκλα και ξυλοδαρμός με ρόπαλα: Έτσι βασάνιζε η CIA τους κρατούμενους στο Αφγανιστάν
(4 Οκτωβρίου 2016)
Για όλα όσα βίωσαν επί 12 χρόνια στημυστική φυλακή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μίλησαν δύο Τυνήσιοι καταγγέλλοντας ότι ανακριτές της CIA τους βασάνιζαν με τεχνικές που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν.
Ο 51χρονος Ρίντα αλ Νατζάρ και ο 52χρονος Λοτφί αλ Αραμπί ελ Γερίσι, κατήγγειλαν ότι οι ανακριτές τους της CIA χρησιμοποιούσαν μία αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα και τουςξυλοκοπούσαν τόσο άγρια με ρόπαλα, που υπέστησαν κατάγματα.
Οι καταγγελίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εγείρουν νέα ερωτήματα για τη μεταχείριση των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή, στην οποία κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συνέβαινε.
Οι δύο άνδρες δεν είχαν μιλήσει μέχρι σήμερα για τη μεταχείρισή τους στη μυστική φυλακή, σύμφωνα με τη HRW. Οι ανακριτές κατηγορούσαν τον Νατζάρ πως ήτανσωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Γερίσι πως ήταν μέλος της αλ Κάιντα.
Ο Γερίσι αφηγήθηκε ότι οι φρουροί τον έδεναν σε μια αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα, αλλά δεν του έκαναν ηλεκτροσόκ, καθώς δεν ήταν συνδεδεμένη με παροχή ρεύματος. Ένας γιατρός που προσέλαβε η HRW ανέφερε πως οι ακτινογραφίες του Νατζάρ δείχνουν πως έχει σπασμένο τον έναν αστράγαλο, ο οποίος δεν έχει δέσει σωστά.
Έγγραφο της CIA που χρονολογείται από το 2012 ανέφερε πως ο Νατζάρ είναι ένας «τσακισμένος άνθρωπος», στα πρόθυρα «της πλήρους διάλυσης». Παρά την εκτίμηση αυτή, οι ανακριτές της CIA συνέχισαν να βασανίζουν τον Νατζάρ, σύμφωνα με τη Λόρα Πίτερ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πήρε συνεντεύξεις από τους δύο πρώην κρατούμενους. Η Πίτερ θεωρεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να αποζημιώσει τους άνδρες αυτούς. Σήμερα, οι πρώην κρατούμενοι ζουν με μέλη των οικογενειών τους στην Τυνησία, είναι πάμπτωχοικαι παραδέχθηκαν στην Πίτερ ότι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα βασανιστήρια που υπέστησανκατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.
Παρά τις αποκαλύψεις των δύο ανδρών, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ράιαν Τραπάνι, ανέφερε ότι «εξετάστηκαν τα αρχεία της CIA στο Αφγανιστάν καιδεν βρέθηκε τίποτα που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς τους νέους ισχυρισμούς».
Όμως ο Ντάνιελ Τζόουνς, ο οποίος είχε ηγηθεί έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας για το πρόγραμμα φυλακίσεων της υπηρεσίας, τόνισε ότι οιμαρτυρίες των δύο Τυνήσιων είναι σημαντικές διότι ελάχιστα είναι γνωστά για τη μυστική φυλακή Cobalt, όπου ένας Αφγανός κρατούμενος είχε πεθάνει από το ψύχος το 2002.
«Η επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα διαπίστωσε ότι στο κέντρο κράτησης Cobalt τηρούνταν τόσο λίγα γραπτά αρχεία που ήταν αδύνατον για τη Γερουσία, ή τη CIA, να προσδιορίσει πόσοι άνθρωποι κρατούνταν εκεί ή τι ακριβώς συνέβαινε στους κρατούμενους», εξήγησε ο Τζόουνς.
Kραυγή αγωνίας από το Xαλέπι
«Είμαι η Μπάνα ένα κορίτσι επτά χρονών στο Χαλέπι. Εγώ και η μαμά μου θέλουμε να σας πούμε για τις βόμβες εδώ. Ευχαριστώ», γράφει στο Twitter.
«Θέλω να κοιμηθώ. Θέλω να ζήσω». «Το διπλανό σπίτι καίγεται, το σπίτι μου μπορεί να είναι το επόμενο». «Αγαπητέ κόσμε ξεμένουμε από τρόφιμα και νοσοκομεία. Αγαπητέ κόσμε, γιατί το παρακολουθείς αυτό αυτό ασυγκίνητος;»
«Φοβάμαι ότι θα πεθάνω απόψε. Οι βόμβες θα με σκοτώσουν τώρα».
Πρόκειται για την Μπάνα αλ-Αμπέντ (BanaAlAbed), μια επτάχρονη που μαζί με τη μητέρα της στέλνουν κραυγές αγωνίας σε όλο τον κόσμο.
Συγκινείται κανείς;
Θ.Κ.