ΑΓΡΟΤΙΚΟ «ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟ «ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Εβδομάδα των Παθών» ήταν για την κυβέρνηση Τσίπρα, αυτή που προηγήθηκε της πανελλαδικής γενικής απεργίας της 4 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στο πλήθος από ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση σχεδόν με… όλη την κοινωνία, αυτό των αγροτών δίνει το στίγμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των επίμαχων ημερών, αφού βαίνοντας σε διαρκή κλιμάκωση, έκοψε την Ελλάδα σε κομμάτια με μπλόκα από τρακτέρ στις Εθνικές οδικές αρτηρίες.

Από τους ολιγόωρους αποκλεισμούς, οι αγρότες, ανένδοτοι και μην υποκύπτοντας στις κυβερνητικές πιέσεις, οδηγήθηκαν σε μπλόκα διάρκειας ως και 12 ώρες, όπως στα Τέμπη. Mε κλεισμένες εθνικές οδούς και τελωνεία από το πρωί ως και αργά το βράδυ, ο αγωνιστικός σχεδιασμός των αγροτών έδειχνε σε μια και μόνη κατεύθυνση: στη μαζική κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, για την 24ωρη Παλλαϊκή Γενική Απεργία.
Αντίστοιχη κλιμάκωση με παράλληλη συνολική σκλήρυνση της στάσης της αγροτιάς, γνώρισε όλη η χώρα, στη Μακεδονία, στον Έβρο (όπου έχουν κλείσει οι είσοδοι από και προς Τουρκία και Βουλγαρία), στην Κρήτη, στα νησιά, στην Πελοπόννησο. Ως και οι αγρότες της Αττικής, από τον Μαραθώνα και αλλού, έκλεισαν την Εθνική Οδό, στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών.

Από την μια η κυβέρνηση λοιδορεί τις κινητοποιήσεις, μιλώντας για Δεξιούς και Χρυσαυγίτες που έχουν πλάνο ανατροπής της. Οι «Χρυσαυγίτες» αγρότες, βέβαια, ήταν αυτοί που περιμάζεψαν περί τους 60 Σύρους πρόσφυγες στο μπλόκο των Κερδυλλίων, κοντά στην Ευκαρπία Σερρών, στη πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα που είχαν εγκαταλειφθεί από τον δουλέμπορο και περιφέρονταν στην παγωνιά, τους έδωσαν κουβέρτες, τρόφιμα και νερό, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στη προσφυγιά.
Η κυβέρνηση μιλά ακόμα για «βολεμένους» μεγάλο-αγρότες που υποτίθεται πως σέρνουν τον χορό των κινητοποιήσεων. Από την άλλη, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί κι ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, Κατρούγκαλος, έχουν ξαμοληθεί σε όλη την επικράτεια, και σε ΜΜΕ, προσπαθώντας να εξευμενίσουν τους αγρότες, λέγοντας πως το 88% των αγροτών που ανήκει στη χαμηλότερη κλίμακα, δεν θα πληγεί από το νέο ασφαλιστικό παρά ελάχιστα κλπ.. Ενδύουν το νομοσχέδιο με ένα φωτοστέφανο κοινωνικής δικαιοσύνης, και μιας υποτιθέμενης αναδιανομής των βαρών που τάχα πλήττει μόνο τους έχοντες, ενώ λίγο-πολύ ευνοεί την μη έχουσα πλειοψηφία. Καταφανέστατα ψεύδονται χωρίς αιδώ, για να συγκαλύψουν την κοινωνική καταστροφή που ετοιμάζουν, και η οποία, φαίνεται «λίγη» για το ΔΝΤ, που ζητά περικοπή ακόμα και των κύριων συντάξεων. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο συμπληγάδες έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση, που τώρα πληρώνει την προδοσία εις βάρος του λαού και την ενδοτική της στάση απέναντι στους δανειστές.
Οι προσκλήσεις προς τους αγρότες σε διάλογο, αποβαίνουν όλες άκαρπες, αφού οι τελευταίοι θεωρούν, με το δίκιο τους, ως προαπαιτούμενο για οποιονδήποτε διάλογο, την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Την άρνησή τους να μπουν σε συζητήσεις οι αγρότες την αποδεικνύουν όπου βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τα κυβερνητικά στελέχη, που κάνουν «τουρνέ» παρουσίασης του νομοσχεδίου σε πόλεις και χωριά. Καταλήγουν φυσικά να φεύγουν κυνηγημένοι: στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, ο βουλευτής Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Λακωνίας και Χανίων που βρέθηκαν σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάλεμε των Χανίων κι έφυγαν… κακήν κακώς, ο υφ. Εξωτερικών Μάρδας κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φάμελος στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης κ.ο.κ. Μετά από σφοδρές συγκρούσεις, οι αγρότες, ακύρωσαν και τα εγκαίνια της Έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
Όσο κι αν λασπολογεί η κυβέρνηση τον αγωνιζόμενο λαό και την αγροτιά, μια νέα γενιά αγροτών δείχνει να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις. Άφθαρτη από την κούραση, ανέγγιχτη από τη διαφθορά, ανεξέλεγκτη από τις παραδοσιακές αγροτοσυνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Αυτή η νέα γενιά είναι που φοβίζει μέχρι και την αντιπολίτευση της ΝΔ, η οποία, αν και βλέπει στις κινητοποιήσεις ευκαιρία φθοράς της κυβέρνησης, κατά βάθος ανησυχεί και «νουθετεί» τους αγρότες να μην υπερβούν τα εσκαμμένα οδηγώντας σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις, πέραν του «νόμου και της τάξης». Άλλωστε, και η ίδια να βρισκόταν στην εξουσία, πόσο διαφορετική θα ήταν η προσέγγιση της στο ασφαλιστικό;
Η μόνη ελπίδα της αγροτιάς είναι να ενώσει τα χέρια με τη χειμαζόμενη εργατική τάξη, να ανατρέψουν την κυβέρνηση και κάθε μνημονιακό διαχειριστή, να ανοίξουν τον δρόμο στην εργατική εξουσία.

Κ. Αποστολόπουλος

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Σε μια κίνηση αγωνιστικής συμπαράταξης αντιπρόσωποι γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών και άλλων επιστημόνων, εκ μέρους του Συντονιστικού των Επιστημονικών Φορέων και των Ελευθέρων Επαγγελματιών, βρέθηκαν στα μπλόκα των αγροτών, την Παρασκευή 29/2, σε Κάστρο και Φθιώτιδα. Την κοινή συνάντηση αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών/επιστημόνων, στήριξαν και συνυπέγραψαν δεκάδες επιστημονικοί φορείς όλης της χώρας.
Οι γιατροί, βαδίζοντας προς την μεγάλη απεργία της 4/2, προχώρησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, όπως αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κλείσιμο των Ιατρικών Συλλόγων κ.λπ., με αποκορύφωμα φυσικά την ημέρα της Γενικής Απεργίας, με κλειστά ιατρεία, νοσοκομεία, φαρμακεία που λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Αντίστοιχα και οι δικηγόροι, με τον ΔΣΑ να έχει ορίσει αποχή των μελών του από τα καθήκοντα τους, κι η οποία θα συνεχιστεί ως τις 8 Φεβρουαρίου.
Αντιστοίχως, από την 1/2 ως τις 5/2, όπως επίσης και την εβδομάδα που προηγήθηκε, απέργησαν και οι συμβολαιογράφοι, κάτι που έχει μπλοκάρει και την διαδικασία των πλειστηριασμών. Την Τετάρτη 3/2 απέργησαν και οι δημοσιογράφοι.
Τις ίδιες ημέρες απέργησαν και όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, από τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, από τεχνικές επιτροπές κλπ.
Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, κατάφερε να βάλει απέναντι στην κυβέρνηση, όχι απλά τις… «γραβάτες», αλλά, οποιονδήποτε έχει… δυο πόδια και δυο χέρια…

Κ. Αποστολόπουλος