Ο ΣΕΒ ποτέ, ειδικά την τελευταία 2ετία, δεν έκρυψε τις ανοιχτά αντεργατικές θέσεις του. Τάχθηκε υπέρ της περικοπής των συντάξεων στις αρχές του τρέχοντος έτους και υπέρ της μείωσης (αντί για την αύξηση 11% που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση) του κατώτατου μισθού κατά 15%.
Ο δε Νεοδημοκράτης Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης είναι, από το 2012-2014, γνωστός για τις θέσεις και, ιδίως, για τις πράξεις του. Το κόμμα του, μεταξύ άλλων, κατήργησε την 13η και 14η σύνταξη, μείωσε τον κατώτατο μισθό 22% το 2012, ανέστειλε επ’ αόριστον την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η Νέα Δημοκρατία κάθε άλλο παρά… άλλαξαν θέση για το ασφαλιστικό και εργασιακό, λόγω της «εξόδου» του ελληνικού καπιταλισμού από τα Μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο.
Το αντίθετο, μάλιστα, η επαναφορά της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, έχει ανοίξει τις ορέξεις τους. Ήδη πριν τις τελευταίες εκλογές και, συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, ο ΣΕΒ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κριθεί ως παράνομη η αύξηση του κατώτατου μισθού σε όσους εργαζομένους είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το 2012, δηλαδή πριν παγώσουν οι σχετικές μισθολογικές ωριμάνσεις.
Το μέτρο αυτό το είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας το νόμο της… ΝΔ (όσον αφορά το μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος και όχι τους «κοινωνικούς εταίρους») αύξησε τον κατώτατο, τον περασμένο Φλεβάρη, η ΝΔ και συγκεκριμένα ο Βρούτσης δεν έβγαλε άχνα…
Ωστόσο, φαίνεται που το πάει. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας τοποθετήθηκε ξανά (όπως το 2011-2015) η Άννα Στρατινάκη. Ποια είναι η «κυρία» αυτή; Εκείνη που έστειλε εν κρυπτώ e-mail στο Σαμαρά για το πώς θα απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις, χωρίς να αλλάξει το τότε υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Τώρα, η κ. Στρατινάκη ανέλαβε επικεφαλής και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο παύει πλέον να είναι αποτελεί αυτόνομη Γραμματεία υπό τον Υπ. Εργασίας. Την ίδια ώρα, ο Βρούτσης προωθεί το «Λευκό Μητρώο» για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς ως προς τις ασφαλιστικές και εργασιακές υποχρεώσεις τους. Όσες είναι τέτοιες, θα υπόκεινται σε λιγότερους ελέγχους από τους μηχανισμούς του αρμοδίου Υπουργείου. Την ίδια ώρα που η δεξιά κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει τις «πλάτες» στους «συνεπείς» επιχειρηματίες για να κάνουν ό,τι θέλουν με τους εργαζόμενούς τους, σχεδιάζει να μειώσει και τις εισφορές που πληρώνουν για αυτούς. Εξάλλου, σχεδιάζει να διαλύσει το επικουρικό ταμείο, μέσω της εισαγωγής ενός «πόλου» επαγγελματικής ασφάλισης του οποίου τα αποθεματικά θα επενδύονται, ενώ οι ασφαλισμένοι του θα έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία.
Δ.Κ.