του Γιάννη Αγγέλη

Οι διθύραμβοι του Μητσοτάκη μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ, δεν αντέχουν καν σε κριτική λόγων. Αρκεί η κριτική των αριθμών.

Τα περιβόητα 70 δις ευρώ -δέκα δις ευρώ τον χρόνο πρόλαβαν να αναγγείλουν οι «κολαούζοι» του- αποτελούν την άθροιση των 30 δις ευρώ που συνδέονται με τις προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις έτσι κι αλλιώς προβλεπόμενες εισροές περίπου 40 δις ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2021–2027.

Όμως από το σημείο αυτό και μετά η ανάλυση των αριθμών γίνεται… περισσότερο ενδιαφέρουσα.

Τα περιβόητα 30 δις ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούνται από 19 δις ευρώ που αφορούν σε εισροές επιδοτήσεων και 12 περίπου δις ευρώ από το σκέλος των δανείων.

Όμως ούτε τα 19 δις ευρώ είναι ένας απλός αριθμός, καθώς το ποσό αυτό συγκροτείται από δύο σκέλη, ένα που αφορά άμεσες εισροές προς την Ελλάδα και ένα άλλο από εισροές που αφορούν σε προγράμματα ευρωπαϊκά μέσω των οποίων θα φτάσει μέρος τους στην Ελλάδα.

Το πρώτο σκέλος δεν ξεπερνά τα 13 δις ευρώ και το δεύτερο 6 δις ευρώ.

Με άλλα λόγια, το «άμεσο» όφελος από την συμφωνία αυτή για το ΥΠΟΙΚ όχι μόνο δεν είναι 70 δις ευρώ, αλλά περιορίζεται σε 13 δις ευρώ. Μόνο!

Και εδώ μπαίνει η άλλη διάσταση του αριθμού αυτού που αφορά… τον χρόνο. Τα ποσά αυτά θα αρχίσουν -ένα πολύ μικρό μέρος τους- να «έρχονται» από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 μέχρι και το… 2026, αφού βέβαια το Ταμείο θα έχει συγκροτηθεί στα τέλη του 2020 και θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2021.

Και αυτό γιατί τα αναλογούντα στην Ελλάδα ποσά θα πρέπει πρώτα να αρχίσουν να «δεσμεύονται», αφού εγκριθούν τα σχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη του 2021 και εφ’ όσον εγκριθούν και δεν χρειασθούν «διορθωτικές παρεμβάσεις από την Κομισιόν», σταδιακά θα ξεκινήσουν να εκταμιεύονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, στην καλύτερη περίπτωση. Ζήσε Μάη μου να φας… τριφύλλι!

Οι δε εισροές από τον τακτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2021 – 2027 (ΕΣΠΑ, κλπ.) θα αρχίσουν επίσης να «δεσμεύονται» ανάλογα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν από την Κυβέρνηση για να αρχίσουν στη συνέχεια να εκταμιεύονται σταδιακά και υπό την εποπτεία των «Θεσμών», από τα τέλη του 2021 και μετά, στην καλύτερη περίπτωση…

Στο μεταξύ και μέχρι να αρχίσουν να… τρέχουν τα «λεφτά» της Κομισιόν, η ύφεση έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι «αριθμοί» ήδη προδικάζουν μία κατάσταση εφιαλτική από τον Σεπτέμβριο καθώς εξαντλούνται οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τον τουρισμό με τον κίνδυνο μιας υποτροπής της πανδημίας να παραμένει περισσότερο παρά ποτέ υπαρκτός.

Ανεργία

Πίσω από τους διθυράμβους του -ανύπαρκτου κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες- Μητσοτάκη και το περιβόητο «σχέδιο Μάρσαλ» του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει αρχίσει να αναδύεται ο πραγματικός εφιάλτης, η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου οι άνεργοι με βάση τα όσα καταγράφει ο ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. «Λογιστικά» υπολογίζονται στους 1.126.173! και παρουσιάζουν αύξηση 19,96% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, παρά το γεγονός ότι έστω και κατ’ ελάχιστον λόγω της σταδιακής απόσυρσης της καραντίνας κάποιος κόσμος «γύρισε» στην δουλειά, με χειρότερες συνθήκες εργασίας και μικρότερες αμοιβές.

Με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον να βυθίζεται στους στροβίλους της ύφεσης ο δρόμος του Μητσοτάκη οδηγεί αναγκαστικά -και χωρίς άλλη επιλογή- πριν από τα «δώρα» του ταμείου Ανάκαμψης είτε σε νέα δάνεια από τον ESM είτε σε δάνεια από το νεόκοπο ταμείο Ανάκαμψης. Όσο για τους όρους που θα τα συνοδεύουν, είναι ήδη γνωστοί από την δεκαετία που ολοκληρώνεται φέτος, τα εφιαλτικά «μνημόνια»…