ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΜΑΣ ΑΔΕΡΦΟ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΕΡΓΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου εκδικάζεται στα δικαστήρια της Πάτρας η υπόθεση της μήνυσης εργάτη από το Πακιστάν ενάντια στον Παναγιώτη Λαλιώτη, υποψηφίου των ΑΝΕΛ και ιδιοκτήτη μεγάλης φάρμας βιομηχανικής εκτροφής και παραγωγής ζωοτροφών στην Χαλανδρίτσα, για σοβαρό εργατικό “ατύχημα” στο χώρο εργασίας.

Η δίκη διεξάγεται κατόπιν μήνυσης εργάτη με καταγωγή από το Πακιστάν, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες, στην προσπάθειά του να λειτουργήσει τη μηχανή άλεσης ζωοτροφής, γλίστρησε με αποτέλεσμα το ένα του πόδι να βρεθεί ανάμεσα στα μαχαίρια της μηχανής και να ακρωτηριαστεί, αφού ο Λαλιώτης δεν είχε τοποθετήσει τα απαραίτητα προστατευτικά τα οποία προβλέπονταν από το μηχανολογικό σχέδιο της μηχανής.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αφορά την καταβολή αποζημίωσης όπως και δεδουλευμένων δύο μηνών, τα οποία αρνείται να καταβάλει το ακροδεξιό αφεντικό. Σαν αποτέλεσμα αυτού, ο μετανάστης εργάτης ζει αυτούς τους μήνες με την υποστήριξη κοντινών του ανθρώπων, χωρίς να έχει την οποιαδήποτε δυνατότητα να εργαστεί. Η κίνησή του τους τελευταίους μήνες γίνεται με τεχνητό πόδι που αποκτήθηκε με δικά του έξοδα, ενώ τις τελευταίες μέρες υποβλήθηκε σε νέο χειρουργείο.

Ο Λαλιώτης στο δικαστήριο, υποστηρίζει ψευδώς πως το προστατευτικό υπήρχε στη μηχανή, και πως ο εργάτης, με δική του αμέλεια, αντί να χρησιμοποιήσει ξύλο για να ξεμπλοκάρει τη μηχανή, έβαλε το ίδιο του το πόδι ανάμεσα στα μαχαίρια(!). Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την δικαιολογία του, γνωρίζουμε πως το συμβάν συνιστά ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα. Ο ίδιος και ο δικηγόρος του στην παρουσία τους στα δικαστήρια για την εξέταση αιτήματος από τον εργαζόμενο πριν από δύο μήνες, ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί με τη στάση τους απέναντι στον μετανάστη εργάτη, ειρωνευόμενοι την καταγγελία του και υποτιμώντας την αξιοπιστία του διαρκώς. Το εργοδοτικό έγκλημα του Λαλιώτη δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να μη θαφτεί μέσα στη λήθη όπως γίνεται με τόσα και τόσα εργοδοτικά εγκλήματα, που κατ’ ευφημισμό μόνο χαρακτηρίζονται “ατυχήματα”.

Στην περιοχή, τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αντίστοιχων εγκλημάτων απέναντι σε μετανάστες εργάτες, από τα αιματοβαμμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, μέχρι το πτηνοτροφείο της Χαλανδρίτσας με τους φυλακισμένους σε αποθήκες μετανάστες εργάτες. Η στυγνή εκμετάλλευση των ταξικών μας αδερφών είναι ζήτημα ολόκληρης της εργατικής τάξης. Με κοινό αγώνα ενάντια στα κοινά μας προβλήματα, θα ζήσουμε και θα παλέψουμε μαζί.

Καλούμε τη  Δευτέρα 9.30 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών όπου θα πραγματοποιηθεί η δίκη.  

Απαιτούμε την καταβολή των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων του μετανάστη εργάτη και την καταδίκη του αφεντικού που είναι υπεύθυνο για το “ατύχημα”.

Μόνο με την ενότητα, την αυτοοργάνωση, την αποφασιστικότητα και την επιμονή μπορούμε να τσακίσουμε τα αφεντικά.

Για το ΕΕΚ και την ΟΕΝ  ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση και την τιμωρία κάθε υπεύθυνου για τα εργατικά ατυχήματα, τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι την καταστροφή της βασικής αιτίας, της ίδιας της καπιταλιστικής κοινωνίας που θεοποιώντας το κέρδος αναπαράγει τις συνθήκες για εργατικά “ατυχήματα”- δολοφονίες.

Παλεύουμε για:

Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και πολιτικά  δικαιώματα για όλους τους εργάτες, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή φύλου.

Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Κόμματική Οργάνωση Πάτρας