ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ: ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΒΟΗΘΟΥΝ…

Το κλείσιμο των συνόρων στην Eιδομένη προκάλεσε κομφούζιο στην κεντρική οδική αρτηρία της χώρας, αφού τεράστια κύματα προσφύγων εγκλωβίστηκαν κατά περιοχές από τη Δευτέρα 21/2.

• Δευτέρα 21/02

Έξω από το Bόλο στο ΣΕΑ Αλμυρού το απόγευμα της Δευτέρας ακινητοποιήθηκαν πούλμαν με 500 πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός προσφύγων που πέρασε, διέμεινε και έφυγε σταδιακά μέχρι την Κυριακή 27/2, ξεπέρασε τους 1000.
Μεγάλα λόγια από κράτος, δήμο, εκκλησία, αστυνομία περί φιλοξενίας γέμισαν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η αλήθεια τους βρίσκεται στους φράχτες, στην καταστολή, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους πολέμους που θρέφουν. Αλήθεια που είναι χαραγμένη στο σώμα των ίδιων των προσφύγων.

• Τρίτη 22/2

Άνδρες και γυναικόπαιδα ξεκινούν να περπατούν κατά μήκος της εθνικής οδού για να φτάσουν στα σύνορα στην Ειδομένη και να περάσουν τα κλειστά σύνορα γεμάτοι ελπίδα. Οι υπόλοιποι περιμένουν στο μικρό χώρο στο ΣΕΑ Αλμυρού. Μόνο αλληλέγγυοι οργανώνουν ό,τι μπορούν για να τους βοηθήσουν και να καλύψουν άμεσες ανάγκες υγείας και σίτισης.

• Τετάρτη 23 & Πέμπτη 24/2
Αλληλέγγυοι αγωνιστές από το Βόλο και τις γύρω περιοχές συνεχίζουν τις παρεμβάσεις στο ΣΕΑ Αλμυρού μοιράζοντας είδη πρώτης ανάγκης, εξετάζοντας και δίνοντας ιατρικές συμβουλές και απαραίτητα φάρμακα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά με τον κόσμο συνομιλώντας μαζί τους με στοιχειώδη αγγλικά και νοήματα. Επί της ουσίας γνωρίζεις τον πόνο, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα όνειρα του άλλου. Είναι σάρκα από τη σάρκα σου.

• Παρασκευή 25/2
Πλήθος αγωνιστών ξεκινά από Βόλο και κάνει παρέμβαση στο ΣΕΑ Αλμυρού. Ένα μεγάλο πανό refugees welcome ανοίγει και αγκαλιάζει τους πρόσφυγες. Τα μικρά παιδιά παίζουν με χρωματιστά μπαλόνια και χορεύουν με τη μουσική που παίζουν δύο νέοι.

• Κυριακή 27/2
Οι αρχές έχουν απομακρύνει τα τελευταία σταθμευμένα πούλμαν με κατεύθυνση ίσως τη Λάρισα και από εκεί πάλι σε ένα ΣΕΑ της εθνικής οδού και από εκεί σύνορα, ξεδιάλεγμα ή τ’ όνειρο μιας Ευρώπης ή επαναπροώθηση ή κέντρα κράτησης ή…
Φυσικά και το κράτος ήταν «παρών» στον ίδιο χώρο. Με τη “διακριτική” παρουσία της αστυνομίας -από Τετάρτη και μετά- την εκκλησία να κάνει εκκλήσεις φιλανθρωπίας και να μοιράζει είτε φαγητό είτε ρούχα, τους δημάρχους αλλά και τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες να δίνουν βοήθεια. Κανείς τους, όμως, να μη μιλάει για τους φράχτες, τον πόλεμο, τα hot spot (και για το Βόλο λέγεται πως θα λειτουργήσει ένα από αυτά), τα κέντρα κράτησης που ετοιμάζονται για τους ίδιους ανθρώπους στους οποίους χαμογελώντας δίνουν τώρα βοήθεια. Με το ένα χέρι τροφοδοτούν μόνο τη φιλανθρωπία και με το άλλο τον εθνικιστικό και φασιστικό λόγο.
Aλληλεγγύη και αγώνας για τα ταξικά μας αδέρφια ενάντια στο τέρας του καπιταλισμού και τους διαχειριστές του.

Δείτε φωτογραφίες στο: http://dromosmag.blogspot.gr/2016/02/refugees.html
Φωτογραφίες: Άλκης Μαρούγκας