Στο σωματείο «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» γίνονται εκλογές από 2-4/11/2021. Το σωματείο αυτό είναι ιστορικό, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εργατικού κινήματος στην χώρα. Ιδρύθηκε από την ένωση κύρια των τριών μεγαλύτερων σωματείων Ήφαιστος, Προμηθέας, Γερανογεφυρών, που δρούσαν στον χώρο της ΠΕΣΙΝΕ μέχρι το 1982. Το 1983 έδωσε έναν μεγάλο αγώνα και κατάφερε να μονιμοποίηση τους εργαζόμενους που δούλευαν στα τμήματα της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά ανήκαν σε εργολαβικές επιχειρήσεις. Δημιουργήθηκε λοιπόν και ανδρώθηκε με την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή της χώρας και όπως ήταν φυσικό η ΑΣΚΕ (ΠΑΣΚΕ) κυριάρχησε εισπράττοντας και το μεγαλύτερο μερίδιο από το αντιδεξιό μένος που είχε συσσωρευτεί από τα δεινά του εμφυλίου, της δικτατορίας και της πρώτης Καραμανλικής διακυβέρνησης.

Η παράταξη αυτή, από τους διαμορφωτές του ν.12/64, διατηρούσε μέχρι και το 2012 την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ, άλλοτε με 6 στις 11 έδρες και άλλοτε και με 7 στις 11.

Το 2012 όμως οι μνημονικές περικοπές χτύπησαν και την πόρτα της «Ένωσης». Η υπογραφή από μεριάς της ΑΣΚΕ, αυτής της συλλογικής σύμβασης που έκοψε από τους εργάτες 12 εκατ., από τα 52 εκατ. ευρώ που ήταν το συνολικό εργασιακό κόστος της Αλουμίνιον, ενώ πρώτα οδήγησαν σε αδιέξοδο τον αγώνα των εργατών ενάντια στις περικοπές, την έστειλε για πρώτη φορά στη μειοψηφία στις εκλογές του 2014.

Οι αδυναμίες όμως των διαδόχων της (προσωπικές φιλοδοξίες με ανάρμοστες συμπεριφορές που διέσπασαν το μέτωπο που την διαδέχτηκε, αμέσως μετά από μια νικηφόρα Συλλογική Σύμβαση, εν μέσω μνημονίων), και από την άλλη η ενότητα σε μια παράταξη όλου του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλιστικού φάσματος (ΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), στον χώρο του εργοστασίου σαν ΕΚΕ, τους έδωσαν την πλειοψηφία με 6 στις 11 έδρες.

Σε αυτές όμως τις εκλογές που γίνονται 10 χρόνια μετά τις περικοπές του 2012, με την εταιρία να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας και την ΕΚΕ να μην τολμά να βάλει σε διεκδίκηση ούτε τα χαμένα του 2012, η αγανάκτηση των εργαζόμενων περισσεύει.

Αυτή η αγανάκτηση που πολλαπλασιάζεται από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια, είναι όμως και η κινητήρια δύναμη που εξανάγκασε να κατέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στις δυο ισχυρές προσωπικότητες που η σύγκρουσή τους, είχε αποτέλεσμα να επανέλθουν στο ΔΣ του σωματείου οι ενωμένοι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού και έτσι να δημιουργηθεί πάλι μια παράταξη που έχει στόχο να διεκδικήσει ό,τι χάθηκε το 2012, να βάλει φρένο στην εργολαβοποίηση και να μειώσει τον χρόνο εργασίας.

Στην εκλογική αυτή μάχη δυναμικά συμμετέχει και η Μαχόμενη Εργατική Κίνηση με δικό της υποψήφιο στην  ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ (ΕΠΑΝ).

Ακολουθεί προκήρυξη της ΜΕΚ για τον χώρο του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» των εργατών στο χώρο του Αλουμινίου:

Η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – Ψηφίζει:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ (ΕΠΑΝ)

εργαζόμενων στο Αλουμίνιον της Ελλάδος

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, μέλη του σωματείου «ΕΝΩΣΗ στο Αλουμίνιον της Ελλάδος»!

Στις αρχές του Νοέμβρη καλούμαστε να αναδείξουμε το νέο 11μελές Δ.Σ. του σωματείου μας. Η εκλογική διαδικασία μας βρίσκει να αντιμετωπίζουμε ακόμα την απειλή του κορονοϊού στη ζωή μας, ενώ νέοι κίνδυνοι αφανίζουν τους μισθούς μας.

Σήμερα, 13 χρόνια μετά το ξέσπασμα της αξεπέραστης μέχρι τώρα καπιταλιστικής κρίσης και 10 χρόνια από την έναρξη των μνημονίων κατακρεούργησης των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, οι «ιθύνοντες» δεν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τον ελληνικό καπιταλισμό. Τώρα εν μέσω της παγκόσμιας επιδείνωσης της κρίσης και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, απορυθμίζονται όλα τα στοιχεία της κοινωνικής δομής, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ζωή των εργαζόμενων.

Στο καλάθι της νοικοκυράς, στις αντλίες καυσίμων και στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται εμφανές πως ο «πληθωρισμός» τρώει τον μισθό μας.

Ο πληθωρισμός δεν έπεσε από τον ουρανό, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να σώσουν τους τραπεζίτες και τους μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς, που κινδυνεύουν πάλι, με μια άνευ προηγουμένου ακατάσχετη χρηματική ροή προς αυτούς, ενώ στέλνουν στους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τον λογαριασμό.

Και ενώ οι πιέσεις στο εργατικό εισόδημα, αν και είναι στην αρχή, δείχνουν πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η εργατική οικογένεια, η κυβέρνηση ενισχύει τους εργοδότες με τον νέο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που στηρίζει και πολλαπλασιάζει την ισχύ, σε όλο το μνημονικό οπλοστάσιο των εργασιακών και κοινωνικών περικοπών, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν από το 2010 και μετά. Ο νόμος αυτός βοηθά στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, των ωρών και των αμοιβών των εργατών, δυσκολεύοντας απαγορευτικά την νόμιμη εργατική διαμαρτυρία.

Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε με την ψήφο μας να ενεργήσουμε πρώτα απ’ όλα δρώντας για την ανεξαρτησία της τάξης μας, από τον έλεγχο μιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που εκπαιδεύτηκε, ανδρώθηκε και συντηρεί τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, τόσο στο πρωτοβάθμιο σωματείο μας, όσο και στο επίπεδο των δευτεροβάθμιων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών μέχρι τη ΓΣΕΕ. Ο απεγκλωβισμός, από την συνδικαλιστική συμμαχία των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ με πρόεδρο τον Παναγόπουλο, που οδήγησαν το εργατικό κίνημα σε αλλεπάλληλες ήττες όλη την 10ετία των μνημονίων, και σήμερα αρνούνται να κάνουν έστω και μια 24ωρη απεργία ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, είναι πρώτη προϋπόθεση για να μπορέσει το εργατικό κίνημα τόσο στον εργοστασιακό μας χώρο, όσο και στη χώρα να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να δράσει για την ενότητα όλων των εργατών ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας και εργασιακής σχέσης, υπερασπίζοντας την αξιοπρέπεια και την ζωή όλων. 

Σε αυτές τις συνθήκες η ενότητα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων που χάσαμε σαν εργαζόμενοι με τις μειώσεις που επέβαλε η «Σ.Σ. της ήττας» του 2012, είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που μπορούν να σηκώσουν πάλι το ανάστημα των εργατών του χώρου, στο επίπεδο να διαμορφώνουν συνθήκες που να τους δίνουν νίκες.  Σε αυτή την διαδικασία είναι θετικό βήμα το αντάμωμα ξανά σε μια παράταξη όλων όσων αντέδρασαν από την αρχή, ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα, και με σκοπό να την ανατρέψουν.

Η Μαχόμενη Εργατική Κίνηση, συνδικαλιστική παράταξη αγωνιστών της Αριστεράς που παλεύουν για την χειραφέτηση της εργατικής τάξης, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, συμμετέχει με έναν υποψήφιο, τον ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στο ενωτικό ψηφοδέλτιο της παράταξης:  

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ εργαζόμενων στο Αλουμίνιον της Ελλάδος