ALPHA: «ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ»

Αυτή ήταν η φράση-κλειδί του Δήμου Βερύκιου για να κόψει το βήχα σε όποιον προσπάθησε να αμφισβητήσει υποτυπωδώς την αγιότητα της ελληνικής αστικής τάξης. Ο “δημοσιογράφος”, ο οποίος λίγους μήνες πριν έκλαιγε για το αφεντικό του σε ζωντανή μετάδοση, τώρα τον φωνάζει για να καθαρίσει. Το θράσος (;) να ψελλίσουν μια κριτική στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αντί πινακίου φακής δεν γίνεται ανεκτό και «δεν είναι άποψη» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος επιπλήττει δημόσια τους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό του σταθμό.

Το Μάη του ’68 λέγανε: “στα δελτία των 8 σας μιλάει η αστυνομία”. Τώρα ούτε περιμένουν μέχρι τις 8 το βράδυ, ούτε αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά. Στα πρωινάδικα σας μιλάει η αστική τάξη. Αυτή την ανάγκη της αστικής τάξης να ασκήσει την εξουσία της χωρίς δημοκρατικό μανδύα κάπως τη λέγανε τη δεκαετία του ’30…

Η ρητορική του οργισμένου εκπροσώπου της αστικής τάξης είναι πράγματι αποκαλυπτική για τα τμήματα της αστικής τάξης που στρέφονται προς την άκρα δεξιά.

Κατ’ αρχάς η επιχείρηση ταύτισης της δωρεάν παροχής υγείας εκ μέρους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στους κατοίκους των Φούρνων της Ικαρίας με το μεγάλο φαγοπότι στο Ελληνικό είναι ένα τρικ ωμής προπαγάνδας το οποίο βγάζει μάτι. Ο Κοντομηνάς αξιώνει να μην γίνεται καμία κριτική στα αφεντικά, γιατί πληρώνουν φόρους, προσλαμβάνουν εργαζόμενους και κάνουν και φιλανθρωπικό έργο.

Αν απαγορεύει στην πράξη την κριτική στο δημόσιο λόγο μέσω της παρέμβασης σε εκπομπή του σταθμού του όπου αποφασίζει τι είναι και τι «δεν είναι άποψη», είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε τι άποψη έχει για τις απεργίες και τις άλλες μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Κάπου εδώ θα έπρεπε να προστεθεί το ζήτημα της Ασφάλειας του Έθνους για να τελειώνουμε με τις αντιρρήσεις. Η παρέμβαση του Ιατρικού Κέντρου στους Φούρνους μας προστατεύει από τους Τούρκους που θα έρθουν να πάρουν το νησί. Βοηθά να κάνουν παιδιά οι Έλληνες, γιατί «κάθε μέρα μικραίνουν οι Έλληνες και θα μεγαλώσουν οι μετανάστες και οι μουσουλμάνοι που θα έρθουν και θα μείνουν και θα χάσουμε και τη θρησκεία μας». Μα πώς συνδέονται όλα αυτά με το Ελληνικό; Την απάντηση δίνει πάλι ο πρόεδρος του Alpha ταυτίζοντας το hot spot στο Ελληνικό με την εγκληματικότητα «αυτή η περιοχή (το Ελληνικό) που είναι γεμάτη πρόσφυγες, απατεώνες, πορνεία και ό,τι θέλεις» σε ένα λογύδριο αγνού ρατσιστικού μίσους.

“Βάζουμε όλους τους ηλίθιους τους πολιτικούς και τους κλέφτες και τους κάναμε ανθρώπους»
Ο εκπρόσωπος της κεφαλαιοκρατίας είναι οργισμένος με όλα τα αστικά κόμματα και την αδυναμία τους  να κυβερνήσουν τα τελευταία χρόνια. Παραδέχεται πως «τους κάνανε ανθρώπους» και τώρα πια δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Δυστυχώς, η παρουσιάστρια του Alpha είναι φαίνεται μαθημένη σε ασκήσεις υποταγής και κλείνει το επεισόδιο με τη φράση «Δικαίως ο κύριος Κοντομηνάς ενοχλήθηκε». Δεν είχε την ίδια υποδοχή ευτυχώς από τον Τύπο και τα social media η ταπείνωση και ο εξευτελισμός τον οποίο υπέστη η ίδια Τσιμτσιλή και οι συμπαρουσιαστές της από τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha σε ζωντανή μετάδοση.

Οι έμμεσες απειλές του Κοντομηνά πως «έχετε κάθε μέρα τον μισθό σας και λέτε βλακείες» είναι ο ξεκάθαρος τρόπος του να μας εξηγήσει ποιος κάνει κουμάντο στο δημόσιο λόγο.

Εμείς μπορούμε να συνεχίζουμε να μιλάμε χωρίς να χρειαζόμαστε την άδεια κανενός Κοντομηνά. Και δεν καταπίνουμε αμάσητα τις μισές αλήθειες και τα ολόκληρα ψέματα που ξεστομίζει.

Η σύμβαση της Lamda Development του Λάτση για το Ελληνικό είναι ένα σκάνδαλο του πώς τα αρπακτικά του κεφαλαίου λεηλατούν το δημόσιο πλούτο. Θα βγάλουν εκατομμύρια επενδύοντας ψίχουλα και θα ξεπληρώσουν το δημόσια αυτά τα ψίχουλα σε μια δεκαετία.

Η φορολογία των αφεντικών είναι ψίχουλα σε σχέση με τα κέρδη τους. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από φόρους πληρώνεται από μισθωτούς εργαζόμενους, και όχι από τους καπιταλιστές που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απολαμβάνουν χίλιες μύριες φοροαπαλλαγές.

Δεν είναι τα ψίχουλα που δίνει το Ιατρικό στους Φούρνους που κρατάνε ακόμα τη δημόσια Υγεία, αλλά η αυτοθυσία των γιατρών του ΕΣΥ και οι γιατροί και άλλοι εθελοντές στα Ιατρεία Αλληλεγγύης που λειτουργούν αυτοοργανωμένα σε όλη τη χώρα με βάση την προσφορά.

Η πανικόβλητη αυτή αντίδραση του Κοντομηνά δείχνει μια αστική τάξη που αισθάνεται αδύναμη, ηττημένη και φοβάται κάθε κριτική. Υπέταξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεχίζουν να φοβούνται και τη σκιά τους.

Ν.Τζ.