Πηγή φωτογραφίας: albaniandailynews.com
του ανταποκριτή μας

Εδώ και χρόνια συνεχίζεται ο εμπαιγμός για 800 εργάτες του Διυλιστηρίου του Μπαδτς. Από τις αρχές του 2000 όλα τα “χρυσά φιλέτα” του δημοσίου παραδόθηκαν σε φιλικά πρόσωπα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Νέοι ολιγάρχες δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη. Το διυλιστήριο του Μπαδτς αποτελεί μια εμβληματική βιομηχανία για πάνω από 60 χρόνια.

Εδώ και 20 χρόνια έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια αφήνοντας χρέη στο κράτος από εισφορές φόρων και εργάτες απλήρωτους. Και κάθε φορά εμφανίζεται ένας νέος επενδυτής και η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται σαν φάρσα και πάντα εις βάρος των εργατών. Καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει δώσει λύση παρά μόνο πρόσκαιρη για εκλογικούς καιροσκοπισμούς.

Πηγή φωτογραφίας: javanews.al

Η τελευταία κινητοποίηση έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο χρόνο (2019), όταν η προηγούμενη Διεύθυνση του διυλιστηρίου άφησε 20 μηνιάτικα φέσι. Πέρα από αυτό, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη το διυλιστήριο έκλεισε αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο τους εργαζομένους. Αντί η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και να δώσει τουλάχιστον έστω και το επίδομα ανεργίας, εμπαίζει τους εργάτες με το χειρότερο τρόπο για πάνω από ένα χρόνο αφήνοντας 800 εργαζομένους απλήρωτους, μη δίνοντας κανένα επίδομα ακόμα και την περίοδο της πανδημίας καταδικάζοντάς τους ακόμα και με λιμοκτονία. 

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, στο Φιέρι και στα Τίρανα, απεργίες πείνας για πάνω από ένα χρόνο μέχρι να δοθεί μια λύση. Η κυβέρνηση Ράμα και κάθε προηγούμενη από αυτήν το μόνο που έχει κάνει είναι να ξεπουλήσει κοψοχρονιά το διυλιστήριο στον κάθε αφερέγγυο “επενδυτή”. Αυτή είναι και η λύση που δόθηκε τώρα, νέος επενδυτής με υποσχέσεις και ακόμα τα χρωστούμενα των προηγούμενων να είναι στο περίμενε. Ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να είναι μάχιμοι γιατί ο αγώνας τους δεν έχει τελειώσει και πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Ίσως θα πρέπει να ξαναζυμωθεί η ιδέα του να το λειτουργήσουν μόνοι χωρίς κανέναν “νέο επενδυτή” και το διυλιστήριο να περάσει στα χέρια των εργαζομένων. 

Μ.