ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Ανταπόκριση από τα Tίρανα 

Μια παροιμία λέει ότι “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα”. Στη δική μας περίπτωση, αμαρτίες πολιτικών παιδεύουσι λαόν. Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στην αλβανική πολιτική σκηνή των 23 τελευταίων χρόνων ήταν και είναι η διαχείριση της CEZ και OST (ΔΕΗ). Η πρώτη τιμολογεί και η δεύτερη είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου. Η CEZ αυτά τα 23 χρόνια έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια, μια στο κράτος και μια στους  ιδιώτες. Ενώ η OST που έχει τα μεγαλύτερα έξοδα, ήταν πάντοτε κρατική.

Η Αλβανία είναι πλούσια σε αποθέματα ενέργειας (πετρέλαιο και πάνω από 70 υδροηλεκτρικά εργοστάσια μικρής και μεγάλης παραγωγής). Όμως, το οξύμωρο είναι ότι πολλές φορές έχει βρεθεί να αγοράζει ενέργεια από έξω (Σερβία, Βουλγαρία). Το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο χάνεται ή κλέβεται. Το δίκτυο διανομής είναι απαχραιωμένο, χοτζικό και αυτό!

Και ας έρθουμε τώρα στο πραγματικό δράμα της ιστορίας της ενέργειας. Η νέα κυβέρνηση Ράμα, με νέο νόμο, βάζει ως στόχο να μαζέψει όλους τους απλήρωτους λογαριασμούς προς την CEZ, και όποιος δεν έχει να πληρώσει πάει στη φυλακή. Ο πρώτος που πρέπει να πάει φυλακή είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος πάντα λίγο πριν τις εκλογές υποσχόταν διαγραφή σε όλα τα νοικοκυριά για τα χρέη προς τη CEZ. Βέβαια αυτά ποτέ δεν διαγράφτηκαν από το σύστημα και έτσι τα χρέη γιγαντώθηκαν. Επίσης, ο Μπερίσα είναι υπεύθυνος για την πώληση της CEZ σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία επί μια 6ετία ρήμαξε τον αλβανικό λαό από τα υπέρογκα πρόστιμα χωρίς κάμια δικαιολογία και αιτία. Ο Ράμα τους έδιωξε αλλά το ζήτημα είναι ότι το συμβόλαιο προβλέπει υπέρογκες αμοιβές σε περίπωση διακοπής του συμβολαίο. Η συνέχεια θα διεξαχθεί στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. 

Ο Ράμα έχει εδώ και μερικούς μήνες αρχίσει να κόβει ρεύμα και να φυλακίζει. Ύστερα από τις μεγάλες αντιδράσεις αποφάσισε να κάνει διακανονισμούς με τα νοικοκυριά για μικρές μηνιαίες δόσεις. Βέβαια, πολλά νοικοκυριά ούτε σε αυτό μπορούν να ανταποκριθούν. Ειδικά στα χωριά όπου τα έσοδα είναι ελάχιστα. Είναι δυνατόν να ζεις κανείς το 2014 χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Επίσης, δεν πρέπει να μην αναφέρουμε ότι το ρεύμα δεν φτάνει ποτέ με την τάση που πρέπει στα σπίτια και ότι υπάρχουν αρκετές διακοπές. 

Οι πρώτοι που πρέπει να πάνε φυλακή είναι οι ηθικοί αυτουργοί που διαχειρίστηκαν την δημόσια ενέργεια  και εξαπάτησαν το λαό οι οποίοι δεν έχουν έλεος και κάλεσαν σε πορεία εντάντια στα μέτρα του Ράμα. Μεγάλοι απατεώνες και δημαγωγοί. Η πορεία είχε κόσμο, όχι όσο περίμεναν τα στελέχη του Δημοκρατικού Kόμματος. 

Οι εργάτες και οι απλοί χωρικοί πρέπει να καταλάβουν ότι κανένας δεν θα δώσει λύση για αυτούς. Ο ιδρώτας και το αίμα τους τούς ανήκουν. Όλα αυτά που έχτισαν από το 1944 μέχρι το 1991 τους ανήκουν και δεν πρέπει να τα αφήσουν στα χέρια των αρπακτικών. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και κανένα σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα.    

M.Σ.