ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Ζηλανδία στις 21 Ιούλη, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε την πρόταση το αμερικάνικο ναυτικό να στείλει ένα θωρηκτό για την 75η επέτειο του Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας το Νοέμβριο. Ο πρωθυπουργός Κι δήλωσε ότι η άφιξη του πλοίου θα είναι μια «περαιτέρω εκδήλωση της δύναμης των στενών σχέσεών μας, της φιλίας μας και των κοινών αξιών μας».

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Η.Π.Α. και Νέας Ζηλανδίας, και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα στην Ασία.

Η διήμερη στάση του Μπάιντεν στη Νέα Ζηλανδία  ήταν συνέχεια της τετραήμερης επίσκεψής του στην Αυστραλία όπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις Αμερικανο-Αυστραλιανές στρατιωτικές σχέσεις και πραγματοποίησε μια πολεμοχαρή ομιλία όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η Αμερική θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να διασφαλίσει ότι οι θαλάσσιες οδοί θα παραμείνουν ασφαλείς και οι ουρανοί ανοιχτοί, μία έμμεση απειλή προς την Κίνα.

Η αμερικάνικη ναυτική επίσκεψη θα είναι η πρώτη στη Νέα Ζηλανδία μετά από 33 έτη. Στη δεκαετία του 80 η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Λαντζ απαγόρευσε τέτοιες επισκέψεις όταν εισήγαγε νομοθεσία που καθιστούσε τη Νέα Ζηλανδία χώρα «χωρίς πυρηνικά». Σήμερα σε αντίθεση με το γενικό αντιπολεμικό συναίσθημα που επικρατεί στη χώρα, το αστικό πολιτικό κατεστημένο επιθυμεί την πλήρη αποκατάσταση των στρατιωτικών δεσμών με τις Η.Π.Α. Είναι δεδομένο ότι το γεγονός αυτό θα σημάνει στο μέλλον και νέες «ναυτικές επισκέψεις» καθώς και όξυνση της έντασης στην περιοχή.

 Στη δεκαετία του 80 η φραστική εναντίωση της κυβέρνηση Λαντζ στα πυρηνικά προκάλεσε δημόσια ρήξη με τις Η.Π.Α. Παρόλα αυτά. παρασκηνιακά η κυβέρνηση των Εργατικών διατηρούσε εν λειτουργία ένα τεράστιο κατασκοπευτικό δίκτυο. Την περίοδο 1999-2008 η Εργατική Κυβέρνηση της Έλεν Κλαρκ, που σήμερα αναζητά την στήριξη της Αμερικής για να γίνει η επόμενη γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έστειλε στρατεύματα στους εγκληματικούς πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Το σίγουρο είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές σχέσεις μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Η.Π.Α. θα ενισχυθούν.

Aρ. Mα.