Άλλο ένα φιάσκο της αστυνομίας αποδεικνύεται η σύλληψη του 30χρονου ελληνο-ιρακινού με το ψευδώνυμο «Ινδιάνος» που υποτίθεται ότι έκανε σπριντ 100 μέτρων, ανέτρεψε τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ από τη μοτοσικλέτα στη μεγάλη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη, την Τρίτη 9 Μαρτίου… Τις ημέρες εκείνες ο κυβερνητικός «λόγος» και τα κανάλια αφιέρωσαν αναρίθμητες εκπομπές και δηλώσεις για το επεισόδιο.

Όμως, εξ αρχής, ο συνήγορος του συλληφθέντος είχε προσκομίσει μαρτυρίες και υλικό που αποδείκνυαν ότι την ώρα που γίνονταν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ο κατηγορούμενος βρισκόταν στην… Ελευσίνα. Όμως, ο Χρυσοχοΐδης η κυβέρνηση και οι ιθύνοντες της ΓΑΔΑ ήθελαν να δείξουν ότι είναι αποτελεσματικοί. Κάποιος έπρεπε να συλληφθεί έστω και αν ήταν αθώος. Κάποιος έπρεπε να την πληρώσει, κατά το κοινώς λεγόμενο. Στην ίδια γραμμή και η «αδέκαστη» δικαιοσύνη – ο έτερος βραχίονας των διωκτικών μηχανισμών του κράτους. Η ανακρίτρια διέταξε την προφυλάκιση ενός καταφανώς αθώου ανθρώπου παρά τα τεκμήρια αθωότητας που προσκόμισε. Βλέπετε, στην αυτοκρατορική δημοκρατία α λα Μητσοτάκη και Χρυσοχουντίδη τα τεκμήρια αθωώτητας είναι υποδεέστερα των αναγκών της πολιτικής συγκυρίας. Η «αλήθεια» του Κράτους βρίσκεται πάνω από τη διακρίβωση της αλήθειας. 

Αλλά, οι φωνές απελευθέρωσης του αδίκως συλληφθέντος και προφυλακισθέντος πληθαίνουν. Να αποφυλακιστεί άμεσα το Αλέξανδρος Μ. Να παύσει κάθε κατηγορία εις βάρος του. Να διωχθούν όσοι εξύφαναν τη σκευωρία. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου: 

Ο τριαντάχρονος ελληνοϊρακινός, ο “ινδιάνος” που σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές επιτέθηκε στον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ και τον ανέτρεψε από το μηχανάκι στα γεγονότα της Ν. Σμύρνης στις 9/3/2021 έχει τελικά όνομα, Αλέξανδρος Μ.

Από τα δημοσιεύματα του τύπου, δηλαδή τις πληροφορίες που διέρρευσε η αστυνομία, το μόνο αληθινό στοιχείο είναι η ηλικία του, αφού έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει αστυνομική ταυτότητα ενώ το παρατσούκλι “ινδιάνος” κατασκευάστηκε από την ασφάλεια προκειμένου να κατηγοριοποιηθεί στις φυλές των “αγρίων” έναντι των “πολιτισμένων” αστυνομικών όπως ακριβώς χαρακτήρισαν οι λευκοί έποικοι κάθε φυλή στην Άγρια Δύση για να δικαιολογήσουν το γενικευμένο σχέδιο εξόντωσής τους στη πολυφυλετική Αμερική.

Ο Αλέξανδρος συνελήφθη μετά από καταγγελία του εν διαστάσει συζύγου της αδελφής του, ο οποίος με ένα μυθιστορηματικό τρόπο τον είδε στα γεγονότα της Ν. Σμύρνης να ρίχνει τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ αν και ο Αλέξανδρος εργαζόταν μέχρι αργά το απόγευμα στις αποθήκες της εταιρείας Κωτσόβολος στον Ασπρόπυργο και μετά το τέλος της εργασίας του πήγε σε γήπεδο να παίξει μπάσκετ με φίλους του στο Λιμανάκι της Ελευσίνας.

Ο καταγγέλλων, πρώην κουνιάδος, εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και εν μέρει ανασκεύασε την καταγγελία του. Ο δικηγόρος του Αλέξανδρου δημοσίευσε video τα οποία τον δείχνουν να προσέρχεται στο γήπεδο μπάσκετ την ώρα που υποτίθεται θα έπρεπε να ήταν στη Ν. Σμύρνη γεγονός που ανασκευάζει πλήρως την ψεύτικη καταγγελία που έγινε εναντίον του. Παρ’ όλα αυτά παραμένει προφυλακισμένος στα Τρίκαλα με το μισό ποινικό κώδικα φορτωμένο στην πλάτη του εν αναμονή της δίκης του. Η ανακρίτρια που διέταξε την προφυλάκισή του θα έπρεπε να ντρέπεται και αυτεπάγγελτα να τον απελευθερώσει αφού οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν αποδεικνύονται έωλες. Το έωλο των κατηγοριών ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο καταγγέλλων έχει καταδικαστεί ως φαρσέρ για αλλεπάλληλες καταγγελίες για συμπλοκές που δεν υπήρξαν ποτέ. Τελικά τι δουλειά είχε στη Ν. Σμύρνη, αν όντως ήταν εκεί; Πρόκειται για τον απόλυτο ευτελισμό των αρχών κρατικής ασφάλειας.

Αν οι αστυνομικές αρχές βιώνουν ένα φιάσκο στην σύλληψη του Αλέξανδρου κι έχουν σοβαρούς λόγους να χώσουν στη φυλακή οποιονδήποτε γιατί πιστεύουν στο διακτινισμό, η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη ποιο λόγο έχει να είναι τυφλή; Δηλαδή αμερόληπτη.

Η υπόθεσή του Αλέξανδρου δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη γενικευμένη βία της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, την εκτεταμένη κρατική αστυνομική βία που ζήσαμε στο Βόλο με την καταστολή της διαδήλωσης τον Ιούνη 2020, το ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου και το θάνατό του ένα μήνα μετά. Η κρατική βία είναι το αναγκαίο στήριγμα στις δομικές αναδιαρθρώσεις διάλυσης όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, που προωθούν όλα τα τελευταία χρόνια οι αστικές κυβερνήσεις για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι προφανές ότι η προφυλάκιση του Αλέξανδρου, με αστήρικτες κατηγορίες, δεν είναι μόνο ένα φιάσκο της αστυνομίας αλλά και της ίδιας της αστικής δικαιοσύνης που ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές επιλογές “Νόμος και Τάξη”, δηλ. πέραν του νόμου και της τάξης.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα, να καταγγείλουν τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα την άμεση αποφυλάκιση του Αλέξανδρου και τη δίωξη όσων ενεπλάκησαν στη σκευωρία εναντίον του.

• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

• ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

02/04/2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ