Κραυγή αγωνίας για τους πρόσφυγες

Με ανακοίνωσή της η Αφγανική Μ&Π Κοινότητα στην Ελλάδα εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για πλήθος προσφύγων που ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς στέγη. Η Αφγανική Κοινότητα αναφέρει:

Εδώ και μία εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε να διώξουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τους καταυλισμούς και άλλους χώρους στέγασης που ανήκουν σε οργανώσεις. Σήμερα το πρωΐ μια πρώτη ομάδα αναγνωρισμένων προσφύγων βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας. Εκπρόσωποι της Αφγανικής Κοινότητας τους επισκέφθηκαν όπου οι πρόσφυγες είπαν ότι μόλις το πρωί έφτασαν από την Μόρια, Μυτιλήνης. Οι υπεύθυνοι του καμπ τούς δήλωσαν ότι σαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, δεν έχουν πλέον το δικαίωμα παραμονής στα καμπς.

Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά, λεχώνες, έγκυες γυναίκες και ανάπηροι. Δηλαδή, σχεδόν όλοι είναι ευάλωτοι. Το πρόβλημά τους όπως μας είπαν, είναι ότι δεν γνωρίζουν ελληνικά, δεν έχουν ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και στην πρώτη προσπάθεια που είχαν κάνει στο νησί για να πάρουν ΑΦΜ δεν εξυπηρετήθηκαν από την εφορία.

Έχουν μόνο ένα σφραγισμένο τρίπτυχο στο οποίο αναγράφεται ότι εκκρεμεί η άδεια διαμονής τους. Χωρίς να ξέρουν γλώσσα, χωρίς να έχουν ΑΦΜ και χωρίς την μικρή οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες, που είναι πλέον κομμένη και με κάποια μικρά ποσά χρημάτων να τα έχουν πληρώσει για το εισιτήριο του πλοίου για την Αθήνα, δεν έχουν δυνατότητα για οτιδήποτε και γι’ αυτό παραμένουν στην πλατεία Βικτωρίας.

Μας είπαν συγκεκριμένα ότι στο καράβι για Αθήνα ήσαν περίπου 45 οικογένειες από το Αφγανιστάν. Σήμερα βρεθήκαμε με 85 άτομα, ανάμεσά τους μόνο τα παιδιά είναι 45, 4 έγκυες γυναίκες και 2 λεχώνες. Ζητούμε βοήθεια από τις αρχές, από τις οργανώσεις, από τους αλληλέγγυους να βοηθήσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια ανάμεσά μας και να ενταχθούν με ανθρώπινα κριτήρια.

Εμείς σαν Κοινότητα Αφγανών, από τότε που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διώξουν 11.500, καθημερινά δεχόμαστε μηνύματα και e-mail από αναγνωρισμένους πρόσφυγες, και μας επισκέπτονται στα γραφεία μας. Ψάχνουν για στέγη και εργασία. Δυστυχώς με τις συνθήκες πανδημίας που επικρατούν, είναι υπερβολικά δύσκολο να βρεθούν δουλειές για τους ανθρώπους. Φοβόμαστε πάρα πολύ ότι και οι υπόλοιποι αναγνωρισμένοι θα βρεθούν και σε άλλες πλατείες. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην πλατεία Βικτωρίας μας θυμίζει το 2015 όταν βρέθηκαν χιλιάδες σκηνές στο κέντρο της Αθήνας. Μας κουράζει ακόμα και να σκεφτούμε πως εξελίχθηκε τώρα πάλι παρόμοια κατάσταση όπως του 2015. Ευχόμαστε οι υπεύθυνοι να βρουν λύση άμεσα για όσους μένουν στις πλατείες και για όσους έχουν ανάγκη.

Εκ μέρους της Κοινότητας, προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους όσο μπορούμε ώστε να δημιουργήσουν μια κανονική ζωή ισότιμα όπως όλοι.

Afghan M&R Community in Greece

Υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο ζήτημα ο Συντονισμός για το Προσφυγικό, ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ οργανώνουν, το Σάββατο 20 Ιουνίου, πανελλαδική ημέρα δράσης. Στην Αθήνα η συγκέντρωση είναι στις 2:00 μ.μ. στην Ομόνοια.