ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ATHENS PRIDE

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

 

Ανακοίνωση (συντονιστικής) πρωτοβουλίας “Queer Ντεκαπάζ & Σύντροφ@”, “Πρωτοβουλίας για ενα Aυτοοργανωμένο Pride των αναγκών και επιθυμιών μας” και ατομικοτήτων σχετικά με την συναποφασισμένη ομόφωνα δράση κατά της συμμετοχής της “Δράσης Αστυνομικών Ενάντια στο Ρατσισμό” στο Athens Pride:

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες και ατομικότητες αναγνωρίζουμε πως το Αthens Ρride (AP) είναι η μοναδική αθηναϊκή οργάνωση που επιτρέπει στη λοατκια+ κοινότητα να συγκεντρωθεί σε ασφαλή δημόσιο χώρο και αυτό κάνει προφανές γιατί επιλέξαμε να δράσουμε στο ΑΡ παρότι πολιτικά δεν το στηρίζουμε.

Από την έναρξη του ΑΡ βρισκόμασταν στο περιβάλλοντα χώρο της οργάνωσης μοιράζοντας έντυπο υλικό. Μια ώρα πριν την πορεία συγκεντρωθήκαμε στην αρχή της Ερμού οπού ξεδιπλώσαμε δυο πανό, ώστε να γίνουμε ορατά σε συντροφικά υποκείμενα. Όταν δόθηκε το κάλεσμα για την πορεία, γύρω στα 100 άτομα κινηθήκαμε για να σταματήσουμε το μπλοκ των μπάτσων και να απαιτήσουμε να αποχωρήσουν από την πορεία ή εάν θέλουν να συνεχίσουν, να το κάνουν ως ατομικότητες (χωρίς τα μπλουζάκια που δήλωναν την αστυνομική τους ταυτότητα) κάτι με το οποίο διαφώνησαν. Όταν βρισκόμασταν απέναντι από τους μπάτσους είχαμε έντονο διάλογο μαζί τους χωρίς καμιά σωματική επαφή και καμιά θέληση από μέρους μας για συμπλοκή. Η δράση ήταν ομόφωνα αποφασισμένη να είναι ειρηνική. Από ό,τι φαίνεται όμως μονάχα η παρουσία μας ήταν αρκετή ώστε να ωθήσει το μπλοκ της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , ηγούμενο από κυβερνητικά στελέχη να περικυκλώσει το μπλοκ των μπάτσων για να τους «προστατεύσει» από εμάς από ένα μπλοκ που δεν είχε καν περιφρούρηση. Εκφράστηκαν απέναντι μας και κυρίως στα θηλυκά, non-binary και trans άτομα με σεξιστικό υβριστικό λόγο άλλα και με σωματική βία. Μας έσπρωξαν, πέταξαν κάτω και κλώτσησαν σύντροφ@, απείλησαν συντρόφισσα και μας τράβηξαν τα πανό, ενώ οι μπάτσοι και μερικοί εθελοντές του AP που βρέθηκαν μπροστά στο γεγονός μας επιτέθηκαν λεκτικά με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς. Να σημειώσουμε εδώ οτι ανάμεσα σε αυτά τα άτομα αναγνωρίσαμε και πολλά που έχουν και στο παρελθόν προβεί σε μισογυνιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Υπάρχει και βίντεο το οποίο αποδεικνύει ποιοι άσκησαν βία. Απαιτούσαν να τους αφήσουμε να περάσουν. Φυσικά και δεν κάναμε πίσω έως ότου καταφέραμε να εκδιώξουμε το (φιλο)κυβερνητικό μπλοκ που είχε αφομοιώσει και αυτό των μπάτσων. Κατόπιν βρεθήκαμε στην κεφαλή της πορείας και διαλυθήκαμε στο Σύνταγμα.

Τα παραπάνω γεγονότα έχουν διαστρεβλωθεί σε γελοίο βαθμό τις μέρες που ακολούθησαν το ΑΡ. Από την άλλη μεριά άλλα γεγονότα όπως η επίθεση νεοναζί και τα τρικάκια που πέταξαν επιμελώς έμειναν στην αφάνεια μέχρι να αφαιμαχθεί πολιτικά η ένταση με τους μπατσους. Τα αντανακλαστικά της συστημικής προπαγάνδας είναι γρήγορα και αποτελεσματικά και αυτήν τη φορά εκφραστές ήταν λοατκια+, και όχι μόνο, οργανώσεις και ΜΜΕ που καταδίκασαν τη συγκεκριμένη δράση και την έθαψαν πολιτικά. Οι Athens Pride, Color Youth, lgbtq ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εφημερίδα των Συντακτών, Lifo, Antivirus είναι μόνο μερικά παραδείγματα φορέων και μέσων που έσπευσαν να ακολουθήσουν την εντολή της “Δράσης Αστυνομικών Ενάντια στο Ρατσισμό”: 
«Αύριο οφείλουν όλες οι ΛΟΑΔ+ συλλογικότητες να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης εναντίον αυτών των εκατό- διακοσίων ρατσιστών και μπαχαλοφασιστών που μπήκαν εμπόδιο σε εμάς τους 30 αστυνομικούς, εμπόδιο και σε ΛΟΑΔ+ αστυνομικούς, ώστε να μη συμμετέχουμε στη πορεία. ΟΛΕΣ. Δεν υπάρχει ρατσιστική βία στην οποία να υπάρχει ανοχή.»

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από ένα μηχανισμό που εξ ορισμού βασίζεται στην καταπίεσή και το ρατσισμό. Που προστατεύει το κράτος και το κεφάλαιο έναντι των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων . Είναι θράσος πολιτικό υποκείμενα που επέλεξαν να υπηρετούν αυτόν το μηχανισμό να μας κατηγορούν για φασισμό και ρατσισμό και τους επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς. Άλλωστε τα γεγονότα καταδεικνύουν ποιοι είναι φασίστες αφού πρόσφυγ@, λοατκια+, έγκλειστ@, σεξεργάτ@, αναρχικ@, κομμουνιστ@, ρομά, χρήστ@ ατομα κλπ είναι μόνιμα στο στόχαστρο της αστυνομίας. Και πάντα θα είναι γιατί η αστική δημοκρατία που υπηρετεί η αστυνομία λειτουργεί ομαλά μόνο με καταπιεσμεν@. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αν οι λοατκια+ μπάτσοι κατέβαιναν στη πορεία ως ατομικότητες που νιώθουν υπερηφάνεια για την λοατκια+ ταυτότητα τους, αλλά όχι με ρούχα που θυμίζουν στολή και πανό με εθνικιστική εικονογραφία που υποδηλώνει ταυτόχρονη υπερηφάνεια για τη μπατσική τους ιδιότητα. Είναι ξέπλυμα, προσβολή προς τις ομάδες που είμαστε αλληλέγγυα, της ιστορίας μας, των εξεγέρσεων του Stonewall κατά της αστυνομικής βίας μα πάνω από όλα είναι η επικύρωση της πλήρους αποπολιτικοποίησης του ΑΡ (που έχει καταντήσει να είναι υποστήριξη του αστικού κράτους και της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.) και μια προσπάθεια να τοποθετηθεί στη δημόσια σφαίρα διαλόγου ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, μια νεοφιλελέ αβασιμότητα που ενστερνίζεται και η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στον απόηχο της έντασης που τα στελέχη του προκάλεσαν, έσπευσαν, μέσω συστημικών Μ.Μ.Ε. και φιλοκυβερνητικών λοατκια+ γνωστών στην κοινότητα, να καταδικάσουν τη βία από που και αν προέρχεται και ας είναι οι ίδιοι που άσκησαν τη βία. Εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία με τον χαρακτηριστικό τους αριβισμό για να αποδείξουν πόσο ανθρωπιστές και υπέρμαχοι της ελευθερίας είναι ξεχνώντας πως οι πολίτικες τους δεν ξεπλένονται άπλα με ροζ νεράκι. Τα ανθρωπινά δικαιώματα υποστηρίζονται καθολικά και όχι μερικά. Τα μνημόνια, η φτωχοποίηση, η προσφυγική κρίση, ο πόλεμος ενάντια στις καταλήψεις, η φασιστική βία, ο ρατσισμός, ο σεξισμός δεν ξεπλένονται με μια συμμετοχή στο Αthens Ρride. Τα συνεχή πισωγυρίσματα της κυβέρνησης ως προς τα δικαιώματα που διεκδικούμε και τα κουτσουρεμένα νομοσχέδια που μας παρέχουν νομική προστασία είναι απόδειξη πως δεν τους αφορούν τα δικαιώματα πάρα μόνο εργαλειακά. Δεν έχουμε εκπλαγεί στο ελάχιστο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το κράτος και όσοι το εξυπηρετούν μας θεωρούν εχθρούς τους και τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Για αυτό δεν μετανιώνουμε για τη δράση μας. Αντιθέτως, τη στηρίζουμε με το να θεωρούμε συλλογική μας νίκη την εκδίωξη των οργανωμένων λοαδ+ μπάτσων από το ΑΡ και του (φιλο)κυβερνητικού μπλοκ. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε περήφαν@ που καταφέραμε να συσπειρωθούμε με σύντροφ@, πρωτοβουλίες και ομάδες . Δεν μπορούμε παρά να απαντάμε δυναμικά σε κάθε συστημική καταπίεση συνεχίζοντας στον απόηχο της εξέγερσης του Stonewall.

Θεωρούμε χρέος μας απέναντι σε κάθε αλληλέγγυ@ να συνεχίσουμε τις δράσεις και τις διεργασίες μας μέσω ανοιχτών συνελεύσεων, ώστε να καταφέρουμε να συνδιαμορφώσουμε ολ@ μαζί ένα αυτοοργανωμένο pride των επιθυμιών και των αναγκών μας. 
Στέλνουμε μαχητικούς χαιρετισμούς στα αγωνιστά στην Washington που απηύθυναν όμοια πολιτική κριτική με τη δική μας και διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία μπάτσων και εταιρειών στο Capital Pride την ίδια μέρα με εμάς και στα αγωνιστά στο Τoronto που κατάφεραν την επίσημη απαγόρευση της συμμετοχής των μπάτσων με στολή στο Pride Toronto.

Στέλνουμε μαχητικούς χαιρετισμούς και στα άτομα από άλλα μέρη στο εξωτερικό που δεν μπορούν να εκφραστούν, να παρέμβουν και να αγωνιστούν εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής που δέχονται.

Καλούμε το Σαββατο 17/6 στις 18.00 στο Πολυτεχνείο στο κτήριο Γκίνη σε ανοιχτή συζήτηση με την Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας 
Καλούμε την Παρασκευή 23/6 στις 20.00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου σε ανοιχτή συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ («Stonewall Uprising») από την ομάδα Queer Ντεκαπάζ.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
«Queer Ντεκαπάζ & Σύντροφ@»
«Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας»

[Η «Queer Ντεκαπάζ» είμαστε μια queer φεμινιστική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι με ένα κείμενο κριτικής στο Athens Pride από μια non binary οπτική και η «Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας» είμαστε μια ανοιχτή πρωτοβουλία από λοατκια+ άτομα από διάφορες ομάδες και χώρους μαζί με σύντροφα και αλληλέγγυα για την δημιουργία ενός διαθεματικού και μαχητικού Pride.]

———————————————————————

Statement regarding the unanimously co-decided action against the “Policemen’s Action Against Racism” by “Queer Decapage and Comrades”, the “Initiative for a Self-organized Pride based on our Needs and Desires” and individuals at the Athens Pride.

The initiatives and individuals mentioned above, recognize that Athens Pride (AP) is the only event in Athens that gives the opportunity to the lgbtqia+ community to gather in a safe public space. This makes obvious why we chose to act in AP, even though we do not support it politically.

In Saturday 10/6, we had been at the AP’s premises since the festival opened (12.00) and we were handing our documents to other people visiting the Festival. One hour before the march began (18.30), we formed a group holding our banners. When the march began, we (approximately 100 people) moved towards the group of cops and demanded from them to leave from the march. We also told them that they can continue marching with us only if they do it individually without wearing t-shirts showing their police identity). They disagreed on that. While we were against them, there had been an intense discussion without physical violence. Regarding our group, there was no intention in using any kind of violence. Our action was unanimously decided to be peaceful.
Later, the SYRIZA youth, headed by government officials, encircled our groups in order to protect the cops by us. (We note, at this point, that our groups didn’t have any kind of safeguard.) They insulted mainly feminine, non-binary and trans people in a sexist and abusive way both verbally and physically. They hit us, they kicked and threatened members of our initiatives and they tried to destroy our banners. We should note here that amongst these Syriza members who attacked us, we recognized a fair number whom we know to have reproduced sexist and misogynist discourse and behaviors in the past as well. At the same time, some cops and some AP volunteers who were close to the affray made sexist insults towards us. (There has been also a published video showing who practiced violence.) They demanded from us to let them continue marching. Obviously, we never drew back until we managed to throw out the governmental party and the cops. Afterwards, we continued marching at the head of the parade.

All things mentioned above have been terribly misrepresented by many media and NGOs. On the other hand, other things like the neonazi attack that happened at the Festival never got public until the incident with the cops gets utilized politically. The systemic propaganda by the NGOs and the media condemned our action and hushed up its political cause. The Athens Pride, Color Youth, lgbtq ANTARSYA, EF.SYN. , Lifo, Antivirus are some of examples of the organizations and the media which followed the cops’ order as stated in their official statement:

“Tomorrow, all lgbt+ collectivities must make statements that will condemn the racist and fascist groups who didn’t let us and the lgbt+ police men to take part in the march. ALL OF THEM. There is no racist violence that should be allowed to exist.”

We never anticipated anything more by a uniform body which is based on oppression and racism and protects the state and the capital against the oppressed social groups. It’s pure political audacity that we are called fascists and racists by those who chose to serve a mechanism such as the police. They are fascists and racists! The incidents set clearly who is fascist and who’s not. When refugees, lgbtqia+, prisoners, sexworkers, anarchists, communists, roma etc are continuously targeted by the police it’s clear who is fascist. The civil democracy, that police serves, is working properly only if there are oppressed people. 
We would not disagree if the lgbtqia+ cops would march as proud individuals about their lgbtqia+ identity. But marching in clothes and banners with nationalistic images is outrageous. Police pride in unacceptable. It’s pink washing that offends groups that have solidarity towards us. It offends the Stonewall history against the police violence and it makes the Athens Pride not political. By pink washing the police, they try neoliberaly to democratize the police. This effort, which is also made by SYRIZA’s government, is pointless.

Via systemic media and some lgbtqia+ people, SYRIZA tried to condemn violence, even though SYRIZA practiced violence. They exploited the incident in order to show themselves as humanists, but they did not have in mind that their policies cannot be forgotten just by pink washing. The memorandums, poverty, the refugee crisis, the war against squats, the fascist violence, racism, sexism etc cannot be laundered just by participating in Athens Pride. The government’s position on the topic of our civil rights proves that they do not really care about us. They just want to use us and we have not been surprised about it. We know that the state and its mechanisms believe that we are their enemies and we believe the same about them.

That’s why we do not regret our action. On the contrary, we keep supporting it. We hold the fact that the cops and the government left from the march as a collective win. We are proud about the fact that we managed to rally alongside with other people, initiatives and groups. We have to continue taking actions against all systemic oppressions continuing the Stonewall tradition.

We will continue our actions and our practices through open assemblies because it’s our commitment towards our sisters. We want to create a self-organized pride based on our needs and desires.
We salute the activists in Washington D.C. that posed similar criticism to ours and protested against the cops and the sponsors at the Capital Pride exactly on the same day with our action. We, also, salute the activists in Toronto who managed to throw the cops out of the Pride Toronto officially. 
We, also, salute all the people who cannot express themselves and protest because of the police oppression in other countries.
We make an open call for an open discussion organized by the “Initiative for a Self-organized Pride based on our Needs and Desires” on Saturday 17/6 at 18.00 at Polytechneion (Gini building).
We make an open invitation for an open discussion and documentary screening (“Stonewall Uprising”) organized by “Queer Decapage” on Friday 23/6 at 20.00 at Nauarinou Park.

There will be also a more analytic text by us in the near future.

“Queer Decapage & Comrades”
“Initiative for a Self-organized Pride based on our Needs and Desires”

(“Queer Decapage” is a queer feminist initiative created in 2016 with a text criticizing Athens Pride by a non binary position and “The Initiative for a Self-organized Pride based on our Needs and Desires” is an open initiative by lgbtqia+ people from different groups and political views with comrades in order to organize an intersectional and demanding Pride)