ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ(DIP) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΟΜΑ

Όχι εργατικό ατύχημα, αλλά μια πραγματική σφαγή!

Να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι των ανθρακωρύχων!

Κάτω η κυβέρνηση!

Γενική απεργία  έως ότου όλα τα αιτήματα να ικανοποιηθούν!

Πείτε στους ανθρώπους την αλήθεια σχετικά με τον αριθμό των νεκρών!

Να συσταθεί μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή για να φέρει στο φως τα αίτια της σφαγής!

Σταματήστε την de facto κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σόμα!

Να συλληφθούν αμέσως τα αφεντικά και τα στελέχη της εγκληματικής μεταλλευτικής εταιρείας!

Εθνικοποίηση του ορυχείου της Σόμα, κάτω από εργατικό έλεγχο!

Σταματήστε τις ιδιωτικοποιήσεις! Επανεθνικοποίηση όλων των ορυχείων! Κανένας ιδιωτικός φορέας να μη γίνει δεκτός στα ορυχεία!

Οι εργαζόμενοι της Τουρκίας είναι γεμάτοι ανείπωτη θλίψη. Έχουμε θυσιάσει εκατοντάδες γιους και αδελφούς στο βωμό της αδηφαγίας του κεφαλαίου. Οι πικροί καρποί των πολιτικών που ακολουθούνται από την κυβέρνηση του ΑΚΡ για πάνω από μια δεκαετία -οι ιδιωτικοποιήσεις, η υπεργολαβία, ο αποσυνδικαλισμός, η αδιαφορία για την υγεία των εργαζομένων και την ασφάλεια στην εργασία τους, ο συνολικός προσανατολισμός της καταπάτησης όλων των κατακτήσεων και κατακτημένων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης- είναι σαφείς σε όλους μας: εκατοντάδες από τους αδελφούς μας της εργατικής τάξης θα είναι για πάντα θαμμένοι κάτω από τη γη, στην οποία κατέβαιναν καθημερινά προκειμένου να κερδίσουν το ψωμί τους. Είμαστε γεμάτοι με αμέτρητη θλίψη! Εμείς, το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς τον λαό της Σόμα και πρώτα και κύρια προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των νεκρών εργατών.

Δεν πρόκειται για σύμπτωση, ούτε για πεπρωμένο. Αυτό που συνέβη είναι πεντακάθαρο: τα αφεντικά, στενά συνδεδεμένα με την κυβέρνηση του ΑΚΡ έκαναν τον κύκλο τους! Αυτό είναι το είδος της εποχής που περνάμε! Ο Ζαφέρ Τσααλαγιάν, πρώην Υπουργός Εμπορίου -πλέον εκτός υπουργικού συμβουλίου επειδή έχει αποδειχθεί ότι έλαβε ένα ρολόι Philippe Patek 250 χιλιάδων δολαρίων ως δωροδοκία για προστασία από έναν απατεώνα που εμπλέκεται σε παράνομο εμπόριο μεταξύ Ιράν και Τουρκίας- συνήθιζε να γυρίζει την παγκόσμια αγορά και να  καυχιέται: «οι εργάτες μου είναι τόσο υπάκουοι στο να εργάζονται περισσότερες ώρες απ’ οπουδήποτε αλλού με μειωμένους μισθούς και δεν αρρωσταίνουν ποτέ»! Είτε ξένοι είτε εγχώριοι, όλοι οι καπιταλιστές ήταν ενεργά θωρακισμένοι από «περιττά» (!) έξοδα που θα περιόριζαν τα κέρδη τους. Καμία πληρωμή υπερωριών, καμία κοινωνική ασφάλιση, το εργατικό δυναμικό χωρισμένο με χρήση πληθώρας υπεργολάβων στους χώρους εργασίας, συνεπώς οι μισθοί οδηγούνταν προς τα κάτω, καμία αμοιβή προϋπηρεσίας και το πιο σημαντικό απ’ όλα, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων και την επαγγελματική ασφάλειά τους έμπαιναν εύκολα στο αρχείο! Αυτή είναι η βάση των πολυδιαφημισμένων 10 χιλιάδων δολαρίων ανά κεφαλή του ΑΕΠ! Για να πλουτίσουν τα αφεντικά, οι εργάτες πρέπει να πεθάνουν!

Δεν πρόκειται για ατύχημα! Είναι η λογική κατάληξη των πολιτικών που ακολουθούνταν με τον πιο συστηματικό και συνειδητό τρόπο για πάνω από μια δεκαετία, στην πραγματικότητα για ένα ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι, επομένως, εργατική δολοφονία. Και σκόπιμη δολοφονία, εδώ που τα λέμε. Η Τουρκία έχει καταγραφεί ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την τρίτη διεθνώς στον τομέα των εργατικών «ατυχημάτων». Θάβουμε κάθε χρόνο περίπου χίλιους εργαζόμενους για να ικανοποιήσουμε την απληστία του κεφαλαίου για κέρδη. Αν μια κυβέρνηση δεν κουνάει ούτε ένα δάχτυλο για να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, τότε είναι σκόπιμη δολοφονία! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εργατική δολοφονία της Σόμα έχει ονομαστεί σωστά μακελειό!

Παρά τον κανόνα του μέγιστου των επτά και μισή ωρών την ημέρα εργασίας σε υπόγεια ορυχεία, οι εργάτες εξήγησαν ότι δουλεύουν έντεκα ώρες. Ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των εργαζομένων που είναι παγιδευμένοι στο ορυχείο δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί, είναι ότι πολλοί εργάζονταν μη καταχωρισμένοι. Ορισμένες από τις οικογένειες που περιμένουν τον επόμενο που θα ανακαλυφθεί ζωντανός να είναι από τους συγγενείς τους, είπαν στους συντρόφους μας ότι έχουν γιους στην ηλικία των 15 που εργάζονταν εκεί! Το γεγονός ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο ορυχείο είχε υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους δείχνει ότι ενεργεί από κοινού με τα αφεντικά του ορυχείου για να κρύψουν την ευθύνη τους στο θέμα. Υπάρχει ένα έγκλημα και ο κίνδυνος της συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος! Συλλάβετε τους ενόχους! Όχι μερικούς μηχανικούς κατώτερου επιπέδου και εργοδηγούς, αλλά αφεντικά και στελέχη!

Δεν πρόκειται για πεπρωμένο! Η εργατική τάξη, ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, οι φτωχοί των πόλεων, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, η νεολαία, όλοι οι καταπιεσμένοι, όλοι όσοι ήταν μέρος της λαϊκής εξέγερσης του περασμένου καλοκαιριού, όλοι πρέπει να κινηθούμε, προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση και τις πολιτικές της που δεν γνωρίζουν όρια στην προάσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστών. Κάτω η κυβέρνηση!
Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα στοιχεία για το έγκλημα. Προσπαθεί να επιβάλει στην Σόμα μια de facto κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός των νεκρών παραποιήθηκε συστηματικά από την πρώτη στιγμή. Ενώ κυβερνητικές πηγές επέμεναν για αριθμό κάτω του 20, ο δήμαρχος από την αντιπολίτευση της Μανίσα (Μαγνησία), η επαρχία στην οποία βρίσκεται η περιφέρεια της Σόμα, αναφέρει τον αριθμό των 157, ο οποίος έχει πλέον εξελιχθεί σε μια απλή πρώτη εκτίμηση. Οι εργαζόμενοι στη Σόμα αναφέρουν αριθμούς πολύ παραπάνω από τους 201, οι οποίοι τώρα καθυστερημένα έγιναν δεκτοί από τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Τώρα, η κυβέρνηση κρύβει τα πτώματα, στέλνοντας τα σώματα στις πόλεις τους, καταφεύγοντας σε κάθε είδους τέχνασμα για να κρύψει την αλήθεια από το λαό. Στρατεύματα μεταφέρονται ταχύτατα στη Σόμα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει τα στραβά μάτια στους πραγματικούς εγκληματίες και να καταστείλει το λαό της Σόμα! Κάτω τα χέρια από το λαό της Σόμα, ο οποίος υποφέρει ήδη από το θάνατο των αγαπημένων του! Σταματήστε την επιβολή de facto κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πόλη! Οι μάρτυρές μας της εργατικής τάξης πρέπει να ξεπροβοδιστούν με μια συλλογική κηδεία!

Δε μπορούμε να εμπιστευτούμε στην κυβέρνηση να αποκαλύψει τα αληθινά αίτια αυτής της σφαγής και τον αριθμό των νεκρών μας. Πρέπει να συσταθεί μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος, τα επαγγελματικά επιμελητήρια των  μηχανικών και των γιατρών και από δικηγορικούς συλλόγους καθώς και άλλους και να επιτραπεί η πρόσβασή της σε όλα τα δεδομένα και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Το σύνολο της βιομηχανίας εξόρυξης θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την παροχή επαγγελματικής ασφάλειας στα ορυχεία, κάτω από εργατικό έλεγχο. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Όλα τα ορυχεία που στο παρελθόν είχαν ιδιωτικοποιηθεί, θα πρέπει να επανεθνικοποιηθούν.

Απαγόρευση της υπεργολαβίας! Ασφάλεια εργασίας για όλους! Διαλύστε τα προσκόμματα που παρεμβάλλονται στο δρόμο του συνδικαλισμού! Κάτω τα χέρια από το σύστημα της προϋπηρεσίας! Αποσύρετε το σχέδιο νόμου για τις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης!
Ο εργάτης δεν είναι σκλάβος! Όλοι όσοι αρνείστε να είστε πρωτοπαλίκαρα της αστικής τάξης, λάβετε μέρος στον αγώνα τώρα! Ας αλλάξουμε αυτή την κοινωνική τάξη! Μόνο μια κυβέρνηση εργατών και εργαζομένων μπορεί να μας προστατεύσει από το θάνατο!

Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα  (DIP)
15/5/2014

English Text:  http://redmed.org/article/statement-revolutionary-workers-party-dip-mining-catastrophe-town-soma

Türkçe Metin:  http://gercekgazetesi.net/dip-bildirisi/devrimci-isci-partisi-bildirisi-is-kazasi-degil-katliam-talepler-kabul-edilene-kadar