ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΟΥ ΕΕΚ: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ISIS ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΟΥ ΕΕΚ: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ISIS ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταδικάζει απερίφραστα την βάρβαρη, τυφλή τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο κέντρο του Παρισιού, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Η 8μελής ομάδα των τρομοκρατών, σκότωσε 129 αθώους ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 433, στο θέατρο Μπατακλάν, την ώρα που πραγματοποιείτο ροκ συναυλία με εκατοντάδες θεατές, αλλά και άλλους αθώους αμάχους σε κεντρικά σημεία του Παρισιού και στο Stade de France, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με τη παρουσία του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Καμιά τέτοια φρικτή σφαγή αθώων ανθρώπων δεν θα μπορούσε να είναι έργο μιας επαναστατικής δύναμης. Το ISIS είναι το αντεπαναστατικό τερατούργημα του Ιμπεριαλισμού, που πριν στραφεί ενάντια στους γεννήτορές του, δημιουργήθηκε, εκπαιδεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους εμίρηδες συμμάχους τους στον Κόλπο των Πετρελαίων, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής πολεμικής εκστρατείας πρώτα ενάντια στο Αφγανιστάν και το Ιράκ κι αργότερα, μετά το 2011, για την αναχαίτιση και συντριβή της επαναστατικής Αραβικής Άνοιξης.

Όχι μόνο η ήττα της στρατηγικής των ιμπεριαλιστών στα μέτωπα του Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά και η συνολική κατάρρευση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή από τον καιρό της συμφωνίας Σάικς-Πικό το 1916, δημιούργησε συνθήκες ανεξέλεγκτου χάους, φρίκης και κοινωνικής καταστροφής, οι οποίες από μόνες τους αποτελούν τον καλύτερο στρατολόγο για το ISIS, που «ψαρεύει» ανάμεσα στις απελπισμένες μάζες.

Όμως το ISIS, δεν εκμεταλλεύεται μόνο την αντίδραση του αραβομουσουλμανικού κόσμου στις συνέπειες της επεμβατικότητας της Δύσης. Η σφαγή στο Παρίσι, όπως και προηγούμενα η δολοφονική επίθεση στο Charlie-Hebdo, εκδηλώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την εσωτερική κατάρρευση της ίδιας της καπιταλιστικής Μητρόπολης, σε συνθήκες κρίσης και κατάρρευσης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Αυτή γεννά και αναπαράγει διαρκώς το τέρας του Φρανκενστάιν, στο ίδιο της το έδαφος. Το αποδεικνύει και η ταυτότητα των δραστών της Παρισινής επίθεσης, στην πλειοψηφία τους Ευρωπαίοι υπήκοοι, μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς. Πολύ πριν ακόμα κι από την εξέγερση του 2005 στα Παρισινά προάστια, ήταν ορατή η δημιουργία ενός τρίτου κόσμου μέσα στον ίδιον τον πρώτο κόσμο. Χωρίς το ζοφερό καπιταλιστικό περιβάλλον του αποκλεισμού και της δυστυχίας, που οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το ευρωπαϊκό έδαφος δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει «γονιμοποιηθεί» από εξωτερικές επιδράσεις, τύπου ISIS, για να αναπαράγει μέσα από τα σπλάχνα του τέτοια φαινόμενα.

Και πως απαντούν οι δυνάστες αυτής της ηπείρου όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των πράξεων τους; Με περισσότερη βία, με περισσότερο αποκλεισμό, με νέους τρομονόμους ενάντια σε ντόπιους και ξένους, βάζοντας στο στόχαστρο αυτήν τη φορά τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, κλείνοντας τα σύνορα, υψώνοντας νέους φράκτες, την ώρα που η ακροδεξιά και η ισλαμοφοβία οργιάζουν, καταδεικνύοντας ως τρομοκράτες του ISIS τα κυνηγημένα από αυτό γυναικόπαιδα.

Αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτού του είδους, είναι γέννημα της κρίσης του Ιμπεριαλισμού, ταυτόχρονα τα ίδια αυτά γεγονότα είναι παράγοντας γιγάντωσης της κρίσης. Δεν ζούμε μόνο την κατάρρευση του οικονομικού πυρήνα της Ευρώπης, (ήδη οι εκτιμήσεις μιλούν για επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη μέσα στο 2016), ζούμε ταυτόχρονα και την de facto πολιτική διάλυση της εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εθνικιστική αναδίπλωση, την ύψωση εθνικών συνοριακών φραγμών, απειλώντας με κατάργηση την ίδια συνθήκη του Σένγκεν, τον όρο για την «ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και πολιτών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ». Κανένας από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση, τι θα συμβεί σε χώρες όπως η Ελλάδα ή οι άλλες βαλκανικές χώρες, αν τα καραβάνια των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, στο λεγόμενο “Βαλκανικό πέρασμα”, παραμείνουν εγκλωβισμένα. Ποιος Ολάντ, ποια Μέρκελ και ποιος Τσίπρας, θα μπορέσει να διαχειριστεί μια τέτοια βόμβα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης;

Η εργατική τάξη και οι λαοί, οι κολασμένοι αυτής της γης, όπως πρέπει να τραβήξουν μια καθαρή γραμμή ενάντια στον αντεπαναστατικό σκοταδισμό τύπου ISIS, όπως πρέπει να καταδικάσουν κάθε τυφλή και φασίζουσα πρακτική βίας που δεν προωθεί αλλά υποσκάπτει την ανθρώπινη χειραφέτηση, πρέπει ταυτόχρονα να σταθούν απέναντι στον Ιμπεριαλισμό και στις σιδερόφρακτες στρατιές του, που δεν βάζουν απλά δυναμίτη στα θεμέλια της παγκόσμιας ειρήνης με τις εξωτερικές τους επεμβάσεις, αλλά και στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των Ευρωπαϊκών λαών, στο όνομα της «ασφάλειας».

Για να τσακίσουμε τον φασισμό, τον σκοταδισμό, τον πόλεμο, πρέπει να τσακίσουμε αυτούς που τον παράγουν: τον Ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του, τα καπιταλιστικά κράτη-φυλακές, την ιμπεριαλιστική Ευρώπη-Φρούριο, το ίδιο το σύστημα της κεφαλαιοκρατίας που γεννά βαρβαρότητα.

Ο θάνατος θα νικηθεί μόνο διεκδικώντας τη ζωή με την παγκόσμια επανάσταση, με το άνοιγμα του δρόμου στον διεθνή σοσιαλισμό. Μέχρι την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση και τον ελευθεριακό κομμουνισμό, μέχρι την εξάλειψη κάθε εκμετάλλευσης, κάθε καταπίεσης, κάθε βίας και τρόμου από αυτόν τον πλανήτη.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΕΕΚ
15-11-2015