ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ : ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ : ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

 

Λίγες μέρες μετά το ναζιστικό μακελειό στην Οδησσό, με την πυρπόληση του Οίκου των Συνδικάτων και τη μαζική δολοφονία τουλάχιστον 47 αντικυβερνητικών αγωνιστών, η φιλο-ιμπεριαλιστική κυβέρνηση του Κιέβου προετοιμάζει και εκτελεί νέες δολοφονικές επιθέσεις στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία. Εκεί, αμφίρροπη μπορεί να χαρακτηριστεί η στρατιωτική πλέον σύγκρουση στo Ντόνετσκ και Λουκάνσκ. Στο Ντόνετσκ, τα στρατεύματα της Κυβέρνησης Γιάτσενιουκ έχουν περικυκλώσει το Σλαβιάνσκ, αλλά λόγω ισχυρής αντίστασης από το εσωτερικό της πόλης, δεν έχει ακόμα καταφέρει να κάμψει την αντίσταση.

Παράλληλα την Κυριακή 11 Μάη είναι προγραμματισμένα τα δημοψηφίσματα με τα οποία ο λαός των περιοχών αυτών θα αποφασίσει την απόσχισή του από την Ουκρανία. Τώρα, ο Πούτιν σπεύδει να καλέσει για «αναβολή του δημοψηφίσματος». Καθοριστική όμως για τις εξελίξεις είναι η άνιση αλλά εν εξελίξει μάχη του εξεγερμένου λαού της Ανατολικής Ουκρανίας με κυβερνητικά αντεπαναστατικά στρατεύματα που εξοπλίζονται και επανδρώνονται από το ΝΑΤΟ.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση όχι μόνο στην Ανατολική αλλά σε όλη τη Ουκρανία, παρόλο που δεν έχουν σημειωθεί τέτοιας έκτασης γεγονότα. Η ουκρανική Κυβέρνηση των ανδρεικέλων είναι επικεφαλής μιας χρεοκοπημένης χώρας και είναι υποχρεωμένη κατ’ εντολήν του ΔΝΤ (δάνεισε 17 δις δολάρια) να γδάρει τον ουκρανικό λαό με άγρια μέτρα λιτότητας χωρίς να μπορεί ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους.

Δίπλα δημοσιεύουμε το κάλεσμα αλληλεγγύης στους εργάτες και τον εξεγερμένο λαό της Ανατολικής Ουκρανίας που συντάχτηκε και εκδόθηκε από το ΕΕΚ μετά την σφαγή στην Οδησσό από τα τάγματα εφόδου των Ναζιστικού Δεξιού Τομέα και υπογράφεται από οργανώσεις και αγωνιστές του διεθνούς εργατικού κινήματος και της διεθνούς Αριστεράς.