Ανοίγει, πριν καλά-καλά “κλείσει”, το Ασφαλιστικό. Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος προέβλεπε παρεμβάσεις μέχρι και 3 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι και το 2019, το ΔΝΤ ζητά νέες περικοπές στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση εξετάζει να συνταχθεί με το ΔΝΤ, προχωρώντας σε “πάγωμα” των ονομαστικών αυξήσεων που σχεδίαζε να δώσει στις κύριες συντάξεις από το 2019 και έπειτα. Το «πάγωμα» των ονομαστικών αυξήσεων σημαίνει πως το ονομαστικό επίπεδο των συντάξεων θα μείνει στο ίδιο επίπεδο και έτσι θα μειωθεί το πραγματικό επίπεδο λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το μέτρο αυτό δεν είναι εντελώς καινούριο. Προβλέπεται “εν σπέρματι” στον υπάρχοντα νόμο για το νέο Ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν 5 μήνες.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νόμο αναφέρεται ότι από τη μη καταβολή ονομαστικών αυξήσεων την 1.1.2018 στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου θα εξοινομηθούν 187 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές θα δίδονταν λόγω της “ρήτρας ανάπτυξης” που περιλαμβάνει ο νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ΑΕΠ θα φέρει αυξήσεις στις εθνικές και άρα συνολικά στις κύριες συντάξεις.
Επίσης, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, δεν θα λάβουν αύξηση την 1.1.2019 όσες από τις 2,3 εκατομμύρια ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις πέσουν σε χαμηλότερο επίπεδο μετά τον επαναϋπολογισμό τους σε σχέση με αυτό στο οποίο βρίσκονται σήμερα. Οι αυξήσεις αυτές θα “συμψηφιστούν” με την θετική προσωπική διαφορά που θα προκύψει μεταξύ του σημερινού επιπέδου των συντάξεων και εκείνου στο οποίο θα φτάσουν μετά τον επαναϋπολογισμό τους. Η εξοικονόμηση η οποία θα προκύψει το 2019 ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εξοικονόμηση αυτή είναι πολύ μικρή σε σχέση με ετήσιο κόστος κάλυψης της “προσωπικής διαφοράς”, το οποίο εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.
Μ’ άλλα λόγια θα χρειαστούν 6-7 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τις αυξήσεις στις συντάξεις. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απίθανο ενδεχόμενο αν σκεφτεί κανείς πως στο συπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπεται πως η απόδοση του νόμου Κατρούγκαλου δεν θα σταματήσει το 2019 με την εξοικονόμηση 1,3% του ΑΕΠ αλλά το 2025 με την εξοικονόμηση επιπλέον 1,1% του ΑΕΠ.
Δ.Κ.