ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ TOY ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ

Πολλές φορές τα λόγια δεν επαρκούν για να εκφράσουμε αυτά ακριβώς που βιώνουμε, νιώθουμε και σκεφτόμαστε τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα.
Όμως επειδή θέλω να μιλήσω και να ακουστώ θα το κάνω. Γιατί όσα θα πω είναι ΑΛΗΘΕΙΑ.
Και κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει μπροστά στις αυθαιρεσίες και την ατιμωρησία όσων αυθαιρετούν χωρίς καμιά συνέπεια για τις πράξεις τους.

Είμαι μητέρα του είκοσιδυάχρονου φοιτητή που εδώ και τέσσερα χρόνια σπουδάζει στο ΤΕΙ Πύργου και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (5 Σεπτέμβρη 2013) από τρεις νταήδες φασίστες της Εθνικής Δράσης Ηλείας οι οποίοι με γυμνά πρόσωπα και απίστευτο δολοφονικό θράσος, μπροστά σε κόσμο, χτυπούσαν και φώναζαν «κλέφτης, κλέφτης» με τη γνωστή θρασύδειλη τακτική τους για να μην βρίσκουν αντιστάσεις από τους γύρω, απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσουν.
Το 2009 (αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας) ο γιος μου πέρασε στα ΤΕΙ Πύργου και παρ’ όλη την αδυναμία μας να υποστηρίξουμε την φοίτησή του σε σχολή εκτός της Αθήνας αποφασίσαμε να την παρακολουθήσει.
Ανακαλύψαμε ότι ένα Πολυκλαδικό (;) λύκειο είχε μετατραπεί σε ΤΕΙ. Φοιτητική εστία να φιλοξενήσει φοιτητές δεν υπήρχε, μόνο σπίτια με ακριβά ενοίκια και πανάκριβα κοινόχρηστα. 25% η έκπτωση στα φοιτητικά εισιτήρια Αθήνα Πύργο. 42 ευρώ να πας και να ρθεις. Τα τραίνα της Πελοποννήσου σταμάτησαν να σφυρίζουν! Ένα υποτυπώδες μαγειρείο που λειτουργεί σαν λέσχη και από το 2013 καλύπτει ελάχιστους φοιτητές που συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας για να κάνει οικονομία στη Δημόσια Εκπαίδευση μέχρι να την αποσύρει εντελώς και να την διαθέσει αναλόγως…
Σχολές που φύτρωσαν στις επαρχίες σαν τα μανιτάρια μέσα από προεκλογικές υποσχέσεις σε Δημάρχους, σε μια νύχτα, για να τονώσουν τις επαρχιακές αγορές με την εισροή φοιτητικού χρήματος χωρίς το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, χωρίς τα αναγκαία εργαστήρια, με απαρχαιωμένα υλικά και ταλαιπωρημένους καθηγητές. Σχολές που προλογίζονταν στα εγχειρίδια του σχολικού προσανατολισμού του Υπουργείου με άφθονη φανταχτερή ύλη και περιεχόμενο όπως η σχολή Μουσειολογίας που πάλι σε μια νύχτα με το σχέδιο Αθηνά κι ενώ πολλοί φοιτητές βρίσκονταν στο πτυχίο Μουσειολογίας κι είχαν διδαχθεί συγκεκριμένη ύλη μετατράπηκε από ΤΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ σε ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ αποσυντονίζοντας και τους φοιτητές σε σχέση με το αντικείμενο της επιλογής τους και την πορεία των σπουδών τους καθότι είναι ασαφές αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτά τα ΤΕΙ πλέον και για πόσο, με δεδομένη την οικονομική κρίση και την αδυναμία των σε μεγάλο ποσοστό άνεργων ή σε διαθεσιμότητα γονιών τους ν’ ανταποκριθούν σε τέτοια βαριά κόστη σπουδών χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για την απόκτηση ενός πτυχίου μιας σχολής των ΤΕΙ στην επαρχία, χωρίς κανένα αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ. Η διαβίωση ενός φοιτητή σε μια επαρχιακή πόλη απαιτεί μεγάλες θυσίες κι ενώ οι φοιτητές μετά από ένα απαξιωμένο επίπεδο σπουδών, γυρίζουν μ’ ένα πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, οι τοπικές αγορές κι οι ιδιοκτήτες επιβιώνουν και θησαυρίζουν από το φοιτητόκοσμο.
Κάπως έτσι σε γενικές γραμμές έχουν τα πράγματα γιατί στις λεπτομέρειες τους είναι χειρότερα. Και φυσικά οι φοιτητές παρότι οι ίδιοι και οι γονείς τους ταλαιπωρούνται, και πληρώνουν κερατιάτικα ενοίκια, λογαριασμούς, από τον περασμένο Μάρτιο σχεδόν, με εξαίρεση, ένα μικρό λειψό μεσοδιάστημα έχει να λειτουργήσει η σχολή με τις ανοργάνωτες αλλαγές που επέβαλε το σχέδιο Αθηνά. Το χαμένο εξάμηνο, τα προβλήματα των αναπληρωτών καθηγητών αλλά και των τακτικών καθηγητών, οι προσαρμογές της ύλης στο νέο αντικείμενο, η καινούρια ύλη, οι χαμένες εξεταστικές, παλιοί και νέοι φοιτητές κανείς δεν ξέρει τίποτα. Οι γραμματείες δεν λειτουργούν, όλοι στα τυφλά. Κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια. Φοιτητές και γονείς παρακαλάμε να τελειώνει αυτό το μαρτύριο. Εκεί έχουμε φτάσει.
Αλλά!!! Ούτε τα παιδιά μας, ούτε εμείς θα πρέπει ν’ αντιδρούμε σε όλα αυτά, διότι είναι φυσικές καταστάσεις! Θα πρέπει, πειθήνια όργανα του βιασμού που δεχόμαστε καθημερινά να προσαρμοζόμαστε σε κάθε παράλογο νομοσχέδιο που αφορά τη ζωή μας με στεναγμούς ανακούφισης. Παίρνουν τις σχολές και σε μια νύχτα τις πάνε Πάτρα, Αγρίνιο κι όπου αλλού; αλλάζουν αντικείμενα σπουδών; Τις κλείνουν αιφνίδια; Εμείς αμέσως πρέπει να κανονίζουμε μετακομίσεις επανα-ενοικιάσεις φοιτητικών κατοικιών με μπροστάντζα δύο ενοίκια, ήσυχα, αθόρυβα, στωικά μ’ ένα χαμόγελο ως τα αυτιά! Αν αντιδράσουμε εκφράζοντας την αδυναμία μας, ή την οργή μας για όλα αυτά, είμαστε εχθροί της εξέλιξης υπονομεύουμε το υπουργείο που δουλεύει για το καλό του τόπου. Ναι! αλλά δεν πληρώνει το Υπουργείο Παιδείας, ούτε οι κρατούντες (που τριγυρνάνε με τα πολυνομοσχέδια ανά χείρας και φωνάζουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν), ούτε τις μπροστάντζες, ούτε τα εισιτήρια, ούτε τις μετακομίσεις, ούτε τη διαβίωση των παιδιών μας, ούτε την ταλαιπωρία μας. Τίποτα! Όλη τη λάντζα της κρίσης και της διάλυσης της ζωής μας… τη ξεπλένουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Και δεν μας φθάνουν όλα αυτά, σε κάποιες από τις περιοχές που τα στείλαμε να σπουδάσουν, την πρόοδο, τον πολιτισμό και τη γνώση, το φάντασμα του φασισμού αναβιώνει με το χειρότερο τρόπο και γίνεται ζωντανή ανατριχιαστική ύπαρξη, τρεφόμενο από τη σύγχυση που επικρατεί γύρω μας καταβροχθίζοντας τα τελευταία υγιή κύτταρα της Δημοκρατίας.
Και φθάνω έτσι στους Νταήδες «πατριώτες» του Πύργου και όλης της χώρας, που μπαινοβγαίνουν με άνεση στα Τμήματα Προστασίας του Πολίτη κατά κοινή ομολογία των περίοικων. Σε πολλά τμήματα που απευθύνονται οι πολίτες για διάφορα θέματα προς επίλυση, τα όργανα της τάξης δίνουν τα τηλέφωνα της Χρυσής Αυγής.
Τους νταήδες «πατριώτες» του Πύργου που εδώ και καιρό δρουν ανενόχλητοι, απροκάλυπτα, υπονομεύοντας την παρουσία των φοιτητών εκεί, διώχνοντάς τους στην ουσία και απειλώντας, όπως στην περίπτωση του γιου μου αλλά και συμφοιτητών του τον περασμένο Φεβρουάριο, άμεσα τις ζωές τους.
Ούτε να το διανοηθείτε ότι θα χάσουμε τα παιδιά μας μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια του κόσμου, από τους νεοναζί!
Αλλά, αλήθεια πέστε μου κύριε Διοικητά, από ποιους κινδυνεύουν οι φοιτητές στον Πύργο; Από την ανεξέλεγκτη δράση των νεοναζί ή από την εγκληματική αδράνεια. Τι έχετε κάνει προκάτοχός σας και σεις από τότε που αναλάβατε τον Μάρτιο του 2013 σχετικά με το θέμα αφού ενώ έχει συμβεί μέσα στο χρόνο κι άλλο τέτοιο επεισόδιο απρόκλητης σωματικής επίθεσης μεταμεσονύχτια και έχουν κατατεθεί μηνύσεις (παρά την αποθάρρυνση της Αστυνομίας να προβούν σε μήνυση – συμβούλευε τα παιδιά μας ότι αν κάνουν μήνυση θα τα βρούμε νεκρά από τους μπράβους) κι ας ήταν γνωστά απ΄ την πρώτη στιγμή τα ονόματα των ενόχων τίποτα δεν έγινε . Γνωρίζω ότι είστε άνθρωπος που δηλώνετε με τη φυσική σας παρουσία τον ενδιαφέρον σας για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη σας.
Να υποθέσω ότι η αδράνεια αυτή οφείλεται σε απαξίωση των συμβάντων; Σε υπερβολικό φόρτο εργασίας; Πως επιτρέπετε στο εσωτερικό της Δημόσιας ζωής να ξυλοκοπούν και να απειλούν ζωές;
Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα; Γιατί οι συγκεκριμένοι μπράβοι στην πόλη σας αντιστρέφοντας κάθε φορά την αλήθεια με καταθέσεις και ψευδομαρτυρίες κυκλοφορούν ελεύθερα και πανηγυρικά και νιώθουν σαν φουσκωμένα γαλόπουλα προκαλώντας καβγάδες, δέρνοντας προσβάλλοντας και δείχνοντας ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ότι δεν χρειάζεται ν’ απολογηθούν πουθενά; Αυτός είναι ο νόμος και η τάξη κύριε Διοικητά στην περιοχή σας; Αυτή είναι η Δημοκρατία κι η φιλοξενία των σπουδαστών που πληρώνουν αδρά στην πόλη σας τη διαμονή τους Δήμαρχε; Θέλετε πανεπιστήμια; Κι ο εμπορικός σας σύλλογος μάχεται να μείνουν οι φοιτητές εκεί;
Διασύρεται ο τόπος σας προς συμφέρον κάποιων ανδρείκελων νοσταλγών του φασισμού τα οποία βγαίνουν και διατυμπανίζουν ότι έχουν κάλυψη;
Τιμήσαμε κι εμπιστευτήκαμε την πόλη σας στέλνοντας σχεδόν ανήλικα παιδιά να σπουδάσουν και αφήνετε να τα ξυλοκοπούν και να τα απειλούν ότι θα τα πάρουμε νεκρά πίσω χωρίς να παρεμβαίνετε πουθενά;
Ενθαρρύνονται τραμπούκοι (πως αλλιώς να τους χαρακτηρίσεις) που χτυπάνε μέρα μεσημέρι με φανερά πρόσωπα και ονόματα που τους ξέρουν όλοι στον Πύργο και οι ίδιοι περηφανεύονται γι΄αυτές τους τις πράξεις δημόσια. Ξυλοκοπούσαν το γιο μου διασύροντας τον σαν κλέφτη και ο ένας τραβούσε και βίντεο τη σκηνή! Που βρισκόμαστε;
Όσο κι αν νοσταλγούν κάποιοι τη χούντα ακόμη Δημοκρατικό λέγεται το πολίτευμα στη χώρα μας.
Αντί ν’ αφήνετε να δέρνουν τους φοιτητές καλύτερα είναι να δείτε τι θα κάνετε με το νεκρωμένο ελέω θέρους και υπουργείου κτίριο της Ρήγα Φεραίου. Όπου οι φοιτητές επέστρεψαν με σκεπτικισμό για την εξεταστική περίοδο, όμως παραμένει αβέβαιο αν θα παραμείνουν για να παρακολουθήσουν μαθήματα και αν θα λειτουργήσουν οι εναπομείνασες σχολές στη πόλη σας.
Τι επικρατεί αλήθεια στον τόπο σας; η λογική του τρόμου ή της συγκάλυψης; Είναι προστατευόμενοι των αρχών αυτοί οι άνθρωποι και που βρίσκουν πάτημα και άλλοθι να επιτίθενται μέρα νύχτα φανερά και ύπουλα; Να παραφυλάνε κάτω από σπίτια των φοιτητών σαν κουνάβια και σαν λυσσασμένοι σκύλοι.
Αν ο τόπος σας επιστρέφει πρωτοπόρος σε σκοτεινές εποχές μετατρέποντας τον εαυτό του σε προπύργιο πράξεων φασιστικής φονικής ασυδοσίας δεν σας χρειάζονται πανεπιστημιακές σχολές.
Αλλιώς υπερασπιστείτε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και όχι το σκοταδισμό.
Και μην πείτε κύριε Διοικητά, ότι κάποιοι φοιτητές είναι ανήσυχοι, και διασαλεύουν την τάξη όταν άεργα άτομα κοπροσκυλιάζουν στα καφενεία και στα μπαρ της περιοχής ανενόχλητα, (νταραβερίζονται ευθαρσώς με όργανα της τάξης- σε παλιότερη επίθεση για την οποία έχει κατατεθεί μήνυση βρισκόταν και παρατηρητής αστυνομικός !), προπηλακίζουν νέα παιδιά και δρουν σαν συμμορίες, πολώνοντας το κλίμα.
Με πρωτοβουλία δικιά τους οι νταήδες αυτοί έχουν αναλάβει αρμοδιότητες που άπτονται των Τμημάτων Ασφαλείας; Σε λίγο θα ζητάνε και ταυτότητες από τους φοιτητές όταν τους γρονθοκοπούν για αναγνώριση στοιχείων όπως γίνεται με τους μετανάστες;
Φαίνεται ότι κάποιοι, όπως σε όλους τους ταραγμένους καιρούς –νοσταλγοί της φρίκης του παρελθόντος ,λάτρεις του αίσχους της ιστορίας – εκμεταλλεύονται την σύγχυση των ανθρώπων μέσα στην κρίση για να πετύχουν τα αρρωστημένα σχέδιά τους.
Ο φάκελος με τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στο τμήμα σας και αφορούν επιθέσεις σωματικές, λεκτικές, με άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας εναντίον του γιου μου και των συμφοιτητών του, προμήνυαν τη βάρβαρη επίθεση εναντίον του η οποία θα μπορούσε και έπρεπε να έχει αποτραπεί.
Έχετε προσωπική ευθύνη.
Μιλώ κι ας ξέρω την αλήθεια. Πως είναι δύσκολο να βρεις το δίκιο σου σ’ αυτή τη χώρα.
Ότι πας να καταγγείλεις τον κλέφτη και σε βάζουν μέσα ότι έκλεψες. Ότι πας να καταγγείλεις ότι σου επιτέθηκαν και σε ανακρίνουν σαν θύτη. Σε φακελώνουν και αποκτάς νέους εχθρούς κάθε φορά που ζητάς το δίκιο σου. Σου βάζουν προσχώματα, σε τρομάζουν.
Ξέρουμε όλοι οι πολίτες ότι το δίκιο είναι προνόμιο εκείνων που ασκούν εξουσία.
Όμως σας προκαλώ! Γιατί ο Πύργος έχει τόσα «λυμένα σκυλιά»; Ποιος τ’ αφήνει ελεύθερα; Ποιος τα καλύπτει; Ποιος τ’ αφήνει ατιμώρητα να περιφέρονται προκλητικά και να τρομοκρατούν επιβάλλοντας το νόμο της σιωπής στους συμπολίτες τους; Ποιος τους χαϊδεύει τα αυτιά; Ποιος «οπλίζει» το θράσος τους; Γι αυτούς δεν υπάρχουν οι αρχές; Ο νόμος δεν λειτουργεί; Με ψευδομάρτυρες και με συνοπτικές διαδικασίες βρίσκονται πάλι ν’ αλωνίζουν κάθε φορά στους δρόμους ελεύθεροι, ωραίοι, αμετανόητοι κι “αθώοι”! Έτοιμοι να διαπράξουν νέες επιθέσεις πιο σκληρές σε μια εμφανώς καλά οργανωμένη βία!
Η πατρίδα μας κύριοι έχει μακρύ παρελθόν για όποιον γνωρίζει την Ιστορία. Ο στραγγαλισμός της Δημοκρατίας επιχειρήθηκε πολλές φορές και κάποιες επιτεύχθηκε. Η μνήμη δεν μας εγκατέλειψε ακόμη, ευτυχώς, ούτε η νόηση.
Ο Πύργος δεν θα είναι η Μακρόνησος των φοιτητών στην νεώτερη Ελλάδα. Εκτός και αν αυτό είναι το ζητούμενο. Το απεύχομαι.
Με καταλαβαίνετε νομίζω…
Τα παιδιά μας θα τελειώσουν με το καλό τις σπουδές τους στην πόλη σας και οι νταήδες φασίστες δεν θα πανηγυρίζουν στους δρόμους δείχνοντας πως έχουν πλάτες να σκοτώνουν.
Και αυτό θα το φροντίσουμε με τον αγώνα μας εμείς.
Με δημοκρατικούς χαιρετισμούς
Π.Ε