ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΗΛΙΟΝ: ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κατάμεστος ήταν ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Ιλίου το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μάρτη, στα εγκαίνια του χώρου όπου θα στεγαστεί και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ιλίου. Πάνω από 100 άτομα όλων των ηλικιών, εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μετανάστες, παραβρέθηκαν για να στηρίξουν έμπρακτα το εγχείρημα για τη δημιουργία του κοινωνικού ιατρείου.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δημήτρης Γεωργίου, γιατρός καρδιολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία: «Ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας αυτή από την μεγάλη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που κράτησε 3,5 μήνες ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Αποφασίσαμε τότε να συμμετάσχουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού ιατρείου για να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, άνεργους, ανασφάλιστους στην ευρύτερη περιοχή του Ιλίου και όχι μόνο. Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να στεγάσουμε το εγχείρημά μας αυτό στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου διαθέτοντας 15 γιατρούς πολλών ειδικοτήτων!»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Μπουγάτσος, χειρουργός, όπου μετέχει στο κοινωνικό Ιατρείο Κάτω Πατησίων και τόνισε την αναγκαιότητα και τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών που στοχεύουν αφενός στο να απαλύνουν τον πόνο των φτωχών συνανθρώπων αλλά ταυτόχρονα να συσπειρώσουν και να οργανώσουν την πάλη για ένα σύστημα υγείας δημόσιο και δωρεάν για όλον τον πλυθυσμό. Η ίδια η κρίση, η μαζική ανεργία με 2 εκατομμύρια άνεργους, εκατοντάδες χιλιαδες απασχολήσιμους, πάνω από 3 εκατ. ανασφάλιστους, σε συνδυασμό με την απόλυση 2500 γιατρών που εργάζονταν στο ΙΚΑ, δημιουργούν συνθήκες μιας ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης.

Η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος –η οποία επίσης μετέχει στο κοινωνικό ιατρείο Κάτω Πατησίων- αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία. Τα μέτρα λιτότητας, είπε, που εφαρμόστηκαν από το ΔΝΤ σε διάφορες χώρες εκτίναξαν τα ποσοστά θνησιμότητας, τους καρκίνους, τις καταθλίψεις, τις αυτοκτονίες στους πληθυσμούς αυτούς. Η σχέση ιατρού και ασθενή στο καπιταλισμό έχει τη μορφή του γιατρού γκουρού με τον ασθενή-πελάτη. Η σημασία των κοινωνικών ιατρείων αλληλεγγύης είναι ουσιαστική καθώς αντιμετωπίζουν το άτομο όχι σαν ασθενή αλλά σαν ξεχωριστή προσωπικότητα, ως σύμπλεγμα κοινωνικών σχέσεων, εγκαθιδρύεται έτσι διαλεκτικά η σχέση ασθενή – γιατρού. Το άτομο μετέχει σε μια συλλογικότητα, σπάει έτσι την απομόνωσή του, έχει ανθρώπους που νοιάζονται γι’ αυτόν που τον βοηθάνε, μετέχει σε δράσεις, κινητοποιείται ενάντια στους όρους που γεννούν τη μιζέρια και την αρρώστια.

Ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Ιλίου, επί της οδού Ιδομενέως 32 -έναντι του ΟΤΕ- στο 2ο όροφο και είναι ανοιχτός Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ώρες 18:00-21:00.

Γιώργος Σ