
Έκθεση φωτογραφίας στο MOMuS – Moυσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
της Άρτεμις Καρδουλάκη
Την συμβίωση με έναν αόρατο κίνδυνο, την αγωνία, την μοναξιά του εγκλεισμού και πολλά ακόμα θέματα που έφερε η καραντίνα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMuS – Moυσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τον τίτλο “Anthropause” (ανθρωποπαύση).
Τον περασμένο Ιούλιο το Μουσείο απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στην κοινότητα των φωτογράφων και στους πολίτες σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης του γνωστού και άγνωστου κοινωνικού τοπίου της πανδημίας στην ελληνική επικράτεια.

Κενοί δημόσιοι χώροι, ένα έρημο Πάσχα, οι εκτεθειμένοι και ο ευάλωτοι της κοινωνίας, ιδιωτικές σκηνές ελλείψει κοινωνικών επαφών και συναθροίσεων, το αναστατωμένο αστικό τοπίο, και όχι μόνο, που ζήσαμε, είναι μερικά από τα θέματα που αποτυπώνονται στο υλικό που έστειλαν οι 372 ενδιαφερόμενοι.
Το υλικό αξιολογήθηκε από μια τριμελή επιτροπή και οι λήψεις 101 εξ αυτών συνθέτουν την έκθεση που παρουσιάζεται από τις 20 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 στην Αποθήκη Α’ στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης σε ειδική προβολή υλικό ακόμη 110 φωτογράφων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Το σύνολο του υλικού της έκθεσης και της προβολής θα είναι αναρτημένο στην διαδικτυακή πλατφόρμα του MOMus, res.momus.gr.
O όρος anthropause (ανθρωποπαύση) επινοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα για να περιγράψει το φαινόμενο της πλήρους σχεδόν παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ευεργετικής επίδρασης που είχε αυτή στα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης ο επιμελητής Ηρακλής Παπαϊωάννου σημειώνει ότι η συγκεκριμένη έκθεση επιχειρεί να αναδείξει πτυχές και βιώματα από την εγχώρια εκδοχή του φαινομένου μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο – στη σύγχρονη εποχή τουλάχιστον, της πανδημίας covid-19 που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία σε μεγάλη κλίμακα και ακινητοποίησε σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα από ένα lockdown οι συνέπειες του οποίου αφήνουν ένα επώδυνο αποτύπωμα οικονομικό, κοινωνικό όσο και ψυχολογικό.
Η κριτική επιτροπή η οποία επέλεξε τα φωτογραφικά έργα αποτελείται από τους Αλέξανδρο Αβραμίδη, φωτοδημοσιογράφο, Ηρακλή Παπαϊωάννου, προϊστάμενο Συλλογών, επιμελητή MOMus – Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Πασχαλίδη, καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.