Την αθλιότητα που επικρατεί στις φυλακές Λάρισας όπου τα κρούσματα από τον κορονοϊό μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκέμβρη έφθασαν στα 143 καταγγέλλουν οι δικηγόροι Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη εκ μέρους του φυλακισμένου πελάτη τους Βαγγέλη Σταθόπουλου.

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος κρατείται προφυλακισμένος αν και η κατάσταση της υγείας του είναι οριακή καθώς ζει με ένα μόνο νεφρό και έχει μόνιμη αναπνευστική δυσλειτουργία. Η παράταση της προσωρινής του κράτησης θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή, υπογραμμίζουν οι δύο συνήγοροι.

Από τις αρχές του Δεκέμβρη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου στις φυλακές Λάρισας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 143 κρατούμενοι θετικοί στον κορωνοϊό.

Με δεδομένο ότι στην φυλακή αυτή, με επίσημη χωρητικότητα 552 ατόμων, οι κρατούμενοι είναι 729, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων και διαχωρισμό ασθενών είναι εκτός πραγματικότητας.

Η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό της φυλακής μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος έγινε μόνο κατόπιν διαμαρτυριών και δημοσιοποίησης της κατάστασης από τους ίδιους τους κρατούμενους. Μέχρι και σήμερα το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι ο περιορισμός των θετικών κρουσμάτων σε θαλάμους, όπου 60 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς διαχωρισμό ασυμπτωματικών από συμπτωματικούς. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού έχει ήδη φανεί, αφού από τα 54 κρούσματα των αρχών Δεκέμβρη, σήμερα είναι θετικός 1 στους 5 κρατούμενους.

Μεταξύ των πρώτων κρουσμάτων είναι και ο εντολέας μας Βαγγέλης Σταθόπουλος ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος εδώ και 13 μήνες άδικα και χωρίς κανένα ουσιαστικό εις βάρος του στοιχείο. Η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή, αλλά και το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, καθώς ο Β. Σταθόπουλος ζει με μόνο ένα νεφρό και έχει μόνιμη αναπνευστική δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με παράταση της προσωρινής του κράτησης θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καταθέσαμε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΕΟΔΥ για τις φυλακές εφαρμόζονται και κατά πόσο επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ θα προχωρήσουμε και σε όποια περαιτέρω κίνηση κριθεί αναγκαία.