Αντιπολεμικές εκδηλώσεις της ΟΕΝ

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα η απειλή του πολέμου μας χτυπάει την πόρτα λόγω της έντασης που επικρατεί με την Τουρκία αλλά και με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Επειδή η νεολαία είναι αυτή που θα πληρώσει το τίμημα ενός πολεμικού μακελειού.
Επειδή όσοι είναι “άχρηστοι” για το σύστημα -όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι νέοι- θα εξαφανιστούν σε ενδεχόμενο πολέμου και όσοι είναι “χρήσιμοι” και σωθούν από τα πεδία των μαχών θα πληρώσουν τα σπασμένα του πολέμου.
Επειδή αυτός ο πόλεμος -αν ξεσπάσει– δεν θα είναι δικός μας, αλλά θα προκύψει από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών φυσικού αερίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων Ελλάδας – Τουρκίας και των διεθνών πατρόνων τους.
Επειδή οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Έχουν να χωρίσουν, όμως, τα πάντα με τους αυτούς που τόσα χρόνια μας πίνουν το αίμα με τη μείωση μισθών, των συντάξεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση της παιδείας και της υγείας.
Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε όχι στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το φασισμό. Λέμε ναι στην ανατροπή όσων μας σπρώχνουν στον πόλεμο και στην ακόμα μεγαλύτερη υποταγή στον ιμπεριαλισμό, τη διεθνιστική ενότητα και κοινή δράση τω λαών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου…
ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
Γι’ αυτό σας καλούμε στην προβολή της ταινία τα «Μανταρίνια» (Mandariniid / Tangerines) του Ζάζα Ουρουσάντζε, υποψήφια ταινία για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Η ταινία μας μεταφέρει σε ένα χωριό στην Αμπχαζία, οι περισσότεροι κάτοικοι του οποίου έχουν φύγει. Εκεί ζει ο Ίβο, ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος κατασκευάζει καφάσια. Στο απέναντι σπίτι ζει ο Μάργκους, ο οποίος καλλιεργεί μανταρίνια. Οι δύο άνδρες προσπαθούν να συγκεντρώσουν τη σοδειά και να την πουλήσουν πριν φτάσει ο πόλεμος στο χωριό. Όμως ο πόλεμος τρέχει με ταχύτητα και θα έρθει μπροστά στα σπίτια τους. Μια μικρή μάχη, τέσσερις νεκροί και δύο τραυματίες, έναν από κάθε “πλευρά”.
Η ταινία εγείρει ερωτήματα. Τι είναι ο πόλεμος; Τι είναι η πατρίδα; Ποιος είναι ο εχθρός; Για ποιόν πολεμάμε;
Προβολή ταινίας
«Μανταρίνια»
(Mandariniid / Tangerines)
Κυριακή 6 Μαΐου, 7:30 μ.μ., Αιγάλεω (Αίθουσα δασκάλων, Ρήγα Φεραίου 20).
Παρασκευή 11 Μαΐου, 7:30 μ.μ., Δάφνη, Στέκι Δημοτικής κίνησης Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.
(Αρκαδίου 2 & Αγίας Βαρβάρας, πλησίον μετρό)

Διοργάνωση: Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας
oen.org.gr