του Θόδωρου Κουτσουμπού

Δεκάδες διαδηλωτές, νέοι και νέες και άνθρωποι μεγαλύτερων γενιών, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το απόγευμα της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου, ύστερα από κάλεσμα του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Συμμετείχαν μέλη του ΝΑΡ και νΚΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, μέλη του ΕΕΚ και της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.

Την ώρα που οι άρχουσες καπιταλιστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία επιδίδονται σε έναν επικίνδυνο πολεμοχαρή εθνικιστικό ανταγωνισμό για κυριαρχία στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχοντας πίσω τους τις πολυεθνικές εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη της Ευρώπης και τις ΗΠΑ˙ την ώρα που ακατάσχετοι ανταγωνισμοί πολεμικών εξοπλισμών βρίσκονται σε εξέλιξη – ανταγωνισμοί που θα γονατίσουν κάθε χώρα ξεχωριστά και θα βυθίσουν στη δυστυχία, τη χρεοκοπία και το θάνατο τους λαούς τους –αν ο μη γένοιτο κάποιο επεισόδιο εξελιχθεί σε θερμό˙  την ώρα που η Ελλάδα συμμετέχει σε άνομες συμμαχίες υπό την καθοδήγηση του υπουργού των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε ιμπεριαλιστικές «σφήνες» στην ανατολική Μεσόγειο με τον ακροδεξιό σιωνιστή Νετανιάχου και τον δικτάτορα Αλ Σίσι – και η Τουρκία με αντίστοιχους σχηματισμούς με το Κατάρ και άλλους, ενώ οι χώρες της ΕΕ άλλες δίνουν Ραφάλ στην Ελλάδα και άλλες Λέοπαρντ στην Τουρκία, αυτήν ακριβώς την ώρα, μερικές δεκάδες διεθνιστές αγωνιστές είχαν το σθένος να βγουν δημοσίως και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους πολεμοκάπηλους εθνικισμούς.

«Ούτε ένα ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς», ήταν η απάντηση των διαδηλωτών στις εξαγγελίες του Μητσοτάκη, την προηγούμενη μέρα στη ΔΕΘ, για αγορά 18 Ραφάλ και φρεγατών και μύριων άλλων πολεμικών μέσων, προς τέρψι των εμπόρων όπλων και των τρωκτικών των πολεμικών παραγγελιών από τη νέα Αγορά του Αιώνα (οι προηγούμενες βούλιαξαν στη διαφθορά, που μόνο μια μικρή πτυχή τους αποκαλύφθηκε στις δίκες του Τσοχατζόπουλου και των λοιπών μιζαδόρων).

«Καμιά πρόσληψη μισθοφόρου στρατιώτη» ήταν η απάντηση στις εξαγγελίες για προσλήψεις 15.000 μισθοφόρων οπλιτών. Η χώρα χρειάζεται γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η χώρα χρειάζεται εκπαιδευτικούς για τα σχολεία και όχι άλλους αστυνομικούς και καραβανάδες…

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και το φασισμό», έγραφε το κείμενο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ που επιδόθηκε σε αξιωματικό του ΥΠΕΘΑ.

Απέναντι στις εθνικιστικές κραυγές και στις εθνικιστικές φωνές ακόμη και μέσα στην Αριστερά  -την αριστερά που έχει “ξεχάσει” τη διδασκαλία του Μαρξ και το σύνθημά του “προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”- η μικρή διεθνιστική αντιπολεμική φωνή των δεκάδων διαδηλωτών εκφράζει τα βαθύτερα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας, του προλεταριάτου και του λαού, της ζωής απέναντι στις φωνές του θανάτου και της θανατοπολιτικής της αδηφάγας και παρασιτικής ελληνικής μπουρζουαζίας και των κονδυλοφόρων της.

Και πρέπει αυτό το μικρό κίνημα να δυναμώσει, μέσα και έξω από το στρατό, για να αντιταχθούμε στις δυνάμεις που οδηγούν στην εντατικοποίηση του αντικοινωνικού ταξικού πολέμου κατά του λαού στο εσωτερικό της χώρας και σε ένα αιματηρό σφαγείο στο εξωτερικό.

Πριν έναν αιώνα η ελληνική μπουρζουαζία και στρατοκρατία ονειρεύονταν εκστρατείες στην Κόκκινη Μηλιά, έχοντας στοιχηθεί πίσω από τα ιμπεριαλιστικά στρατηγικά συμφέροντα της Αγγλίας και της Γαλλίας, και προκαλέσανε την Μικρασιατική Καταστροφή. Σήμερα, στοιχισμένοι πάλι πίσω από τους ιμπεριαλιστές θέλουν να αναδειχθούν τοπικοί χωροφύλακες των ιμπεριαλιστών στο κυνήγι των ΑΟΖ, των οδών διέλευσης των αγωγών ενέργειας και στις γεωπολιτικές στρατηγικές τους επιδιώξεις. Να μην τους αφήσουμε. Κι αν ο μη γένοιτο μας οδηγήσουν σε νέα σφαγεία πρέπει να ξέρουν ότι οι διεθνιστές κομμουνιστές θα δράσουν στο μέτωπο και στα μετόπισθεν για την μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε πόλεμο ενάντια στη «δικιά μας» μπουρζουαζία και στρατοκρατία, σε κοινωνική απελευθερωτική επανάσταση.