Ε.Κ. Πειραιά για Νόμο Χατζηδάκη

Από την ιστοσελίδα του Ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο για τα διαδραματιζόμενα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Είναι μια είδηση που ενδιαφέρει όχι μόνο τα ναυτεργατικά σωματεία αλλά όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Πραγματοποιήθηκε στις 29/9 συνεδρίαση της Διοίκησης του Ε.Κ.Π. με θέματα ημερήσιας διάταξης τα βασικά ζητήματα που αναδεικνύονται αυτή την περίοδο με κορυφαίο την πάλη για την ακύρωση των αντιδραστικών νομοθετικών ρυθμίσεων του νόμου Χατζηδάκη, τόσο στο σκέλος που αφορά τις αντιαπεργιακές διατάξεις όσο και στα ζητήματα ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικάτων και των μελών τους και ευρύτερα της εσωτερικής λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η ανάγκη μαζικής οργάνωσης, αντίστασης και πάλης για να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την κατάθεση των μητρώων μελών στα χέρια κυβέρνησης και εργοδοσίας…

Παρακάτω περιοριζόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα που κυρίως απασχόλησε την σχετική συνεδρίαση.

Από την πλευρά της ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ) την ίδια στιγμή που κάνει πομπώδεις διακηρύξεις για απειθαρχία στο αντεργατικό–αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα, οι ίδιοι επέλεξαν να προτείνουν το συνέδριο του ΕΚΠ να μην πραγματοποιηθεί όπως προβλέπει το καταστατικό στην λήξη της θητείας του Δ.Σ. (26/02/2022) αλλά να το κάνουν πρόωρα μέσα στον Δεκέμβρη του 2021 ώστε να μην τους πιάσει ο νόμος Χατζηδάκη! Μάλιστα επιχείρησαν να παρουσιάσουν ότι είναι το ίδιο είτε πριν είτε μετά την 01/01/2022 γίνει το συνέδριο!

Με την εισήγηση της ΔΕΣΚ συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ – ομάδα Βασιλόπουλου) οι οποίοι με την σειρά τους εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με την ισχύουσα ΚΥΑ (περί συνεδρίου 150 άτομα) σπάζοντας το μητρώο των μελών του ΕΚΠ σε δύο τμήματα, ένα των χερσαίων σωματείων και δεύτερο το μητρώο των Ναυτεργατικών σωματείων!

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΤΕΣ (Ταξική Εργατική Συσπείρωση ΕΚΠ) τόνισε ότι η μάχη ενάντια στο αντεργατικό–αντισυνδικαλιστικό νόμο πρέπει να δοθεί μαζικά, αγωνιστικά και το ταξικό σ.κ. πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οργανωμένη απειθαρχία ώστε να καταστεί στην πράξη άχρηστο το κυβερνητικό ανοσιούργημα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με την πρότασή τους, σημείωσε, επιλέγουν όχι την μάχη και την σύγκρουση αλλά τον δρόμο της αναδίπλωσης και της οπισθοχώρησης σε ένα πολύ κρίσιμο και κομβικής πολιτικής σημασίας πρόβλημα που τυχόν εφαρμογή του νόμου θα έχει τεράστιες συνέπειες για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.

Μάλιστα αυτή η οπισθοχώρηση γίνεται χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα ενώ το υποτιθέμενο σκεπτικό το μόνο που αναδεικνύει είναι η άρνηση στην απαιτούμενη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Ξεκαθαρίσαμε την κατηγορηματική άρνησή μας να συμπλεύσουμε με μια βαθειά ηττοπαθή γραμμή και μια άτακτη υποχώρηση που στην πράξη υπονομεύει τα όσα δημόσια και επαναλαμβανόμενα έχουμε διακηρύξει ως ΕΚΠ δηλώνοντας “ότι με οργανωμένη απειθαρχία θα στείλουμε στον κάλαθο των σκουπιδιών τον νόμο Χατζηδάκη”!

Η προτεινόμενη γραμμή του ΠΑΜΕ στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, στον Χατζηδάκη, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, ότι αυτό που σταθερά διακηρύσσουν, όταν τίθεται στο στάδιο της εφαρμογής, παραιτούνται, υποχωρούν και συμπλέουν με τους οπαδούς της αστικής νομιμοφροσύνης!

Το χειρότερο είναι το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η απαράδεκτη γραμμή στα πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία έχουν εκλογές το 2022–2023 και καλούνται να συγκρουστούν με τον νόμο Χατζηδάκη για τον οποίο το ΕΚΠ, με πρωταγωνιστές ΠΑΜΕ–ΕΑΚ, σηκώνει ψηλά τα χέρια!

Με αυτήν την πολιτική κατεύθυνση είναι καθαρό ότι δεν χτίζεται καμιά ουσιαστική σύγκρουση, αντίθετα ανοίγει ο δρόμος της αποδοχής και τελικά της εφαρμογής των επιλογών κυβέρνησης–κεφαλαίου.

Γίνεται αντιληπτό ότι η υποχώρηση του ΠΑΜΕ σε αυτό το κεντρικό–κεφαλαιώδες ζήτημα και για τα παραγόμενα αποτελέσματα το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες!

Ταξική Εργατική Συσπείρωση ΕΚΠ
30/09/2021

Υ.Γ.: Όπως προκύπτει αυτή η γραμμή που εγκαινιάζεται στο ΕΚΠ ξεδιπλώνεται και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις (πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικών συνεδρίων πριν την 01/01/2022), όπως για παράδειγμα στην ΟΙΥΕ καθώς και σε άλλα Ε.Κ. Όλοι στην κατεύθυνση να μην τους προλάβει η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη!