Την Τρίτη 21 Αυγούστου, φυλακισμένοι σε τουλάχιστον 17 Πολιτείες των ΗΠΑ -τη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό εγκλείστων- προχώρησαν σε απεργία αντιδρώντας στις συνθήκες διαβίωσής τους και τον εξαναγκασμό τους σε εργασία με πενιχρές αμοιβές.
Οι κρατούμενοι αρνούνται να εργαστούν, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία ή βγαίνοντας σε απεργία πείνας. Eπέλεξαν για έναρξη της διαμαρτυρίας τους την 47η επέτειο της δολοφονίας του μέλους των Μαύρων Πανθήρων, George Jackson, από ανθρωποφύλακες στις φυλακές του San Quentin. Η διάρκεια της απεργίας είναι προγραμματισμένη ως τις 9 Σεπτέμβρη που σηματοδοτεί την 47η επέτειο από την εξέγερση στην φυλακή της Attika (Νέα Υόρκη) για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και στοιχειώδη κοινωνικοπολιτικά δικαιώματα των κρατουμένων.
Καθοδηγούμενη από έγκλειστα μέλη του Jailhouse Lawyers Speak, μια οργάνωση φυλακισμένων που προσφέρουν βοήθεια και νομική εκπαίδευση σε άλλους φυλακισμένων, η απεργία έχει ως στόχο την εξάλειψη των συνθηκών «σύγχρονης δουλείας» στις φυλακές των ΗΠΑ. Η βίαιη μεταχείρισή τους καθώς και το εμπόλεμο κλίμα στις φυλακές, οδηγεί τους κρατουμένους στην παραδοχή πως, μην έχοντας κάτι άλλο να χάσουν, η πάλη τους είναι μονόδρομος.
Η απεργία κινδυνεύει από αντίποινα των σωφρονιστικών αρχών. Ο Κάρεν Σμίθ, υποστηρικτής της απεργίας που συντονίζει την Οργανωτική Επιτροπή Φυλακισμένων Εργατών (Incarcerated Workers Organizing Committee) στο Gainesville της Φλόριντα, είπε ότι οι σωφρονιστικές αρχές βάζουν τους τοπικούς οργανωτές της απεργίας στην απομόνωση και πως άλλοι απειλήθηκαν πως αν συνεχίσουν να έρχονται σε επικοινωνία με οργανώσεις αλληλεγγύης και νομικής υποστήριξης θα μεταφερθούν στις βαρβαρότερες των εγκαταστάσεων.
Η φετινή απεργία πυροδοτήθηκε από τον θάνατο 7 φυλακισμένων κατά τη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές Lee Correctional Institution της Νότιας Καρολίνας στις 15 Απριλίου. Έρχεται επίσης δύο χρόνια μετά την πανεθνική απεργία στις φυλακές τον Σεπτέμβρη του 2016 που οργανώθηκε από μια ομάδα με το όνομα “Free Alabama Movement” στις φυλακές Holman της Αλαμπάμα και εξαπλώθηκε σε 12 Πολιτείες.
Οι φυλακισμένοι έχουν φτιάξει μια λίστα με 10 αιτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν: καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης· τέλος στην ισόβια ποινή άνευ δικαιώματος έφεσης (θανατική ποινή δι’ εγκλεισμού)· αύξηση των κονδυλίων για τα προγράμματα αποκατάστασης· τέλος στη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα και δεν έχουν το δικαίωμα της ψήφου· άμεση κατάργηση της καταναγκαστικής εργασίας που περιγράφεται από τους οργανωτές της απεργίας ως σύγχρονη μορφή δουλείας.
Καθημερινά, πάνω από 800.000 κρατούμενοι εξαναγκάζονται να δουλέψουν σε διάφορες βιομηχανίες των ΗΠΑ. Μάλιστα σε μια βιομηχανία στη Λουιζιάνα με κέρδη 2 δις δολλάρια το χρόνο, οι φυλακισμένοι παίρνουν μόνο 0,04$ / ώρα. Σε μια σύντομη λίστα επιχειρήσεων που κερδοφορούν στις πλάτες εγκλείστων περιλαμβάνονται οι: Microsoft, American Airlines, Starbucks, BP, Victoria Secret, Walmart και McDonald’s.
Θάνος Θ.