Το νέο νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές, που φέρνει σε ψήφιση η νεοφιλελέ κυβέρνηση υπό τον Άδωνη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι μια ευθεία επίθεση στους παραγωγούς αγρότες και στο θεσμό των Λαϊκών Αγορών, όπως λειτουργούν εδώ και 92 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο και είναι προς διαβούλευση, προβλέπει σταμάτημα της έκδοσης παραγωγικών αδειών από τους Δήμους, και θεσμοθετεί τις προκηρύξεις και διαγωνισμούς. Στο εξής, οι παραγωγοί δεν θα έχουν άδεια πώλησης των προϊόντων που παράγουν, αλλά θέση δραστηριοποίησης την οποία θα χάνουν στα 3 χρόνια αν δεν έχουν χρήματα να την αγοράσουν από το νέο φορέα που θα είναι με ΣΔΙT [συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα].

Χάνεται το δικαίωμα στις πωλήσεις των παραγόμενων προϊόντων για έξι μήνες και επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ, αν δεν κόβουν τρεις αποδείξεις την ημέρα ανεξαρτήτως ποσού. Επίσης, αν δεν πωλούν το 70% του ποσού που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ [ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου] χάνεται η άδεια…

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να συμμετέχουν με ποσοστά πάγκων στις Λαϊκές.

Εν μέσω πανδημίας, η φαντασία των ακροδεξιών και της κυβέρνησης οργιάζει αναζητώντας τρόπους που καταστρέφουν τους αγρότες, τον πρωτογενή τομέα και τις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των πολυεθνικών Σούπερ Μάρκετ και των χονδρεμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη.

Τα σωματεία και η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων – Πωλητών Λαϊκών Αγορών καλεί σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 7 Απριλίου.

Όλοι στον αγώνα αν μην περάσει το νομοσχέδιο Άδωνη Γεωργιάδη – πολυεθνικών Σούπερ Μάρκετ και χονδρεμπόρων. Αλληλεγγύη στον αγώνα των παραγωγών λαϊκών αγορών – το χτύπημα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων θα το πληρώσουν οι καταναλωτές με υψηλότερες τιμές και πτώση της ποιότητας.

Γιώργος Στάθης

Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Λακωνίας