
της Κατερίνας Μάτσα
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η απεργία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία την Πέμπτη 20 Οκτώβρη 2022.
Ενάντια στην ανάλγητη και καταστροφική κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, της υποστελέχωσης, των αναστολών και των ιδιωτικοποιήσεων του ΕΣΥ, οι νοσοκομειακοί διαδήλωσαν μαζικά και δυναμικά στους δρόμους της Αθήνας καταγγέλλοντας την πλήρη κατεδάφιση του ΕΣΥ, που επιχειρείται σήμερα με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε δημόσια διαβούλευση.
Το νέο νομοσχέδιο ετοίμασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και αφορά βασικά τη στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όμως, αντί να διορίζει νέο προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας εισάγει το θεσμό της μερικής απασχόλησης των ειδικευμένων γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση!
Επανέρχεται, έτσι, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και εν μέσω πανδημίας, ένα θέμα για το οποίο έχουν δώσει στο παρελθόν μεγάλους αγώνες οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια σε πολλές απόπειρες δεξιών κυβερνήσεων. Και το κάνει μάλιστα σε μια συγκυρία που έχει αναδείξει την αναγκαιότητα ενός πλήρους και ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας με αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού του προκειμένου να αντιμετωπισθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα οι ανάγκες της πανδημίας.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιιακούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο για να βλέπουν τους πελάτες τους. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα με την εργασία τους στο νοσοκομείο και το ιδιωτικό τους ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Τα όρια δημόσιου και ιδιωτικού χάνονται, αφού οι ιδιώτες γιατροί, ως «προσωπικοί γιατροί» μπορούν πλέον να κάνουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Το δημόσιο αλώθηκε από το ιδιωτικό με τραγικές συνέπειες για το λαό.
Με βάση τα στοιχεία της ετήσιας αναφοράς του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση της Φτώχειας υπολογίζονται σε πάνω από 3 εκατομμύρια οι φτωχοί στην Ελλάδα, ενώ το 36,2% δεν μπορεί να πληρώσει ιατρική εξέταση ή θεραπεία. Αυτό σημαίνει απλά ότι σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού –αυτό που δεν έχει να πληρώσει- καταργείται το δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Γιατί αυτές παύουν και τυπικά να είναι δημόσιες και δωρεάν! Θα είναι πολλά τα θύματα αυτών των «μεταρρυθμίσεων»… Θα χαθούν πολλοί συνάνθρωποι, προπαντός οι φτωχότεροι, περιμένοντας -επί ματαίω- να εξετασθούν, να διαγνωσθούν, να χειρουργηθούν, να θεραπευθούν… Οι φτωχοί για τον καπιταλισμό στην κρίση του δεν είναι παρά ένας περιττός πληθυσμός προς εξαφάνιση.
Οι κοινωνικές ανισότητες σκοτώνουν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει το ρόλο του δήμιου. Γιαυτό κι η ανατροπή της είναι πια ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ο λαός με επαναστατική οργάνωση και δράση μπορεί και πρέπει να σώσει το λαό .