Απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων στην Γερμανία

Απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων στην Γερμανία

Στις αρχές του Μάρτη άρχισαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των νέων συμβάσεων στο δημόσιο τομέα της Γερμανίας, οι οποίες έχουν πάρει παράταση ήδη 2 εβδομάδες, καθώς τα συνδικάτα αποφάσισαν να μην κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ξεκίνησαν με προειδοποιητικές ανά κρατίδιο 24ωρες απεργίες, οι οποίες κλιμακώθηκαν την Τετάρτη 7 Μαρτίου όπου απεργούσαν οι εργαζόμενοι στα 4 μεγαλύτερα κρατίδια της χώρας. Καθώς οι συμβάσεις αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους των κρατιδίων και όχι του ομοσπονδιακού κράτους οι απεργίες γίνονται προς το παρόν σχεδόν καθημερινά, αλλά όχι σε πανγερμανικό επίπεδο. Από τις 5 του Μάρτη μέχρι και την ώρα που γράφεται το άρθρο αυτό, ο κύκλος απεργιών που ξεκίνησε από τη Ρηνανία, την Έσση και το Σάαρλαντ αγκαλιάζει με μεγάλη επιτυχία όλα τα κρατίδια της χώρας. Πάνω από 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απεργήσει συνολικά, νεκρώνοντας το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μετρό, τα νοσοκομεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις τράπεζες, τους οίκους ευγηρίας καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση από άκρη σε άκρη της Γερμανίας εδώ και 2 βδομάδες.
Οι ηγεσίες των συνδικάτων διεκδικούν γενναίες αυξήσεις, της τάξης του 6,5% με ελάχιστη αύξηση τα 200 ευρώ, νέες προσλήψεις μαθητείας καθώς και αύξηση του μισθού μαθητείας. Ο πρόεδρος των εργοδοτών απάντησε απευθείας, ότι οι αυξήσεις αυτές είναι ανέφικτο να δοθούν, ενώ ο υπουργός εσωτερικών Φρίντριχ δήλωσε πως οι απαιτήσεις των συνδικάτων είναι εξωπραγματικές, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος του υπουργείου ήταν ξεκάθαρος: «λεφτά δεν υπάρχουν», στην Γερμανία της ύφεσης και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής και λιτότητας της σιδηράς καγκελαρίου Μέρκελ. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι οι αυξήσεις αυτές θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 6 δις ευρώ ετησίως, γεγονός που θα επιφέρει αυτόματη αύξηση σε διάφορες υπηρεσίες, όπως στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς, στις βιβλιοθήκες και στα δημοτικά τέλη ενώ θα δημιουργήσει έντονες πιέσεις για απολύσεις προσωπικού!
Μέχρι στιγμής οι απεργίες εκτός από την μεγάλη επιτυχία τους, έχουν και την  λαϊκή στήριξη, ενώ οι ωμοί εκβιασμοί της κυβέρνησης δεν φαίνεται να βρίσκουν έδαφος. Οι εργαζόμενοι απάντησαν απευθείας ότι δεν κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου καταλήξει εκεί που ξεκίνησε, στο μηδέν. Ο μοναδικός δρόμος για να νικήσει η απεργία των γερμανών εργαζομένων είναι η κλιμάκωσή της σε πανγερμανικό επίπεδο, ξεπερνώντας τα όρια των κρατιδίων, ενωμένη με όλη την εργατική τάξη της χώρας.
Marz.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μέσα στο Φεβρουάριο έγινε γνωστό ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (η Γερμανική ΕΥΠ) κατασκόπευε αριστερούς βουλευτές, από το Αριστερό Κόμμα Γερμανίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υπηρεσία κατασκοπείας παρακολουθούσε 27 μέλη του Αριστερού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ και άλλα 11 σε τοπικά κοινοβούλια. Η παρακολούθηση κόστιζε 390.000 ευρώ το χρόνο.
Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι τα μέλη που έγιναν γνωστό ότι παρακολουθούνταν δεν ήταν εξτρεμιστικά στοιχεία αλλά ηγετικά μέλη και βουλευτές του Αριστερού Κόμματος, κυρίως από την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος. Μάλιστα ένα από τα πρόσωπα τα οποία παρακολουθούνταν ήταν ο βουλευτής Μποκάν, εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επιβλέπει την χρηματοδότηση της γερμανικής ΕΥΠ!
Το Αριστερό Κόμμα «απάντησε» σε αυτές τις αποκαλύψεις με γενικολογίες περί «απειλής» της Γερμανικής δημοκρατίας. Τη στιγμή που το αστικό κράτος παρακολουθεί αριστερούς μετριοπαθείς, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αδιαφορούν για τη βία των ακροδεξιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι ο πυρήνας Zwickau, μιας νεοναζιστικής οργάνωσης που διέπραξε μια σειρά επιθέσεων από το 2000 έως το 2004 και δολοφόνησε 10 τουλάχιστον ανθρώπους, εννέα Τούρκους μετανάστες και ένα αστυνομικό μεταξύ 2000 και 2006. Αυτό είχε γίνει γνωστό τον Νοέμβριο καθώς και ότι μέλη των μυστικών υπηρεσιών είχαν επαφές με την ομάδα χωρίς όμως να σταματήσουν τους φόνους ή να συλλάβουν τους ενόχους. Μάλιστα πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών ήταν παρών κατά τη διάρκεια μίας εκ των δολοφονιών. Η επίσημη κρατική γραμμή μέχρι να αποκαλυφθούν  οι υπεύθυνοι ήταν ότι οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν από Τουρκικές συμμορίες.
Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2010 η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες εισέβαλαν στα γραφεία του Αριστερού Κόμματος στη Δρέσδη κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές  και υλικό για την οργάνωση αντιναζιστικών διαδηλώσεων.
Στη Βαυαρία, που ελέγχεται από τη δεξιά Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, έχουν ακουστεί φωνές για απαγόρευση του Αριστερού Κόμματος και άλλων οργανώσεων της αριστεράς ως «μη συνταγματικών». Τέλος, στη δημοκρατικότατη Γερμανία, ηγετική δύναμη στην ΕΕ, αν κάποιος είναι μέλος αριστερής οργάνωσης απαγορεύεται να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.
Αρ.Μα.