Από τον Βόλο ως την Συρία με το express της Lafarge Air Death

 

Από τον Αύγουστο του 2017 η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια που μεταφέρει από την Πεσκάρα με πλοίο, αξιοποιώντας τις από 03/03/2017 ευνοϊκές για αυτήν ρυθμίσεις που απλόχερα της έδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο για την άδεια καύσης, όσο και για την μεταφορά τους σε τεράστιες ποσότητες μέσω θαλάσσης. Η χρήση του απορριμματογενούς αυτού καυσίμου που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις και  στους απαρχαιωμένους κλιβάνους της, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οικιστική περιοχή του Βόλου, με βαριές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής  και του περιβάλλοντος. 

Βέβαια, αυτό είναι γνωστό (μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), αφού η καύση σκουπιδιών, ειδικά στην τσιμεντοβιομηχανία, σημαίνει ρύπανση του αέρα, των νερών του εδάφους με διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες τοξικές ενώσεις που προκαλούν, πέρα από κάθε αμφιβολία, καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις, περνώντας στη συνέχεια και στη διατροφική αλυσίδα!

Επί πλέον η δημοτική αρχή του Μπέου ξεχειλίζοντας από υποκρισία, αποφάσισε τη δημιουργία μονάδας SRF στην περιοχή του XYTA Βόλου, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια και θα τα στέλνει προς καύση στην ΑΓΕΤ! Ένα έργο 42.000.000 ευρώ που θα μπορούσε να επενδύσει στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, που είναι ήδη αυξημένη στο Βόλο, ενώ ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, απαξιωτικά έλεγε στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, πως «προέχει το συμφέρον της πόλης και μετά τα αιτήματα των πολιτών», λες και η υγεία μας δεν είναι το συμφέρον της πόλης. Τα πράγματα πρέπει να είναι πλέον για όλους ξεκάθαρα. Οι μεγαλομέτοχοι της ΑΓΕΤ απαιτούν αύξηση των κερδών τους σε βάρος της υγείας μας και αυτή την απαίτηση υλοποιούν η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή, με σοβαρές βέβαια ευθύνες και της Περιφέρειας.

Είναι η ΑΓΕΤ της Lafarge Holcim, που τον Μάρτιο του 2017 η γαλλο-ελβετική πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως χρηματοδότησε τον ISIS. Συγκεκριμένα, με βάση δημοσίευμα των Financial Times, ομολόγησε ότι προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της η συριακή μονάδα της εταιρείας χρηματοδότησε μεσάζοντες για να έρθουν σε συμφωνία με ομάδες ενόπλων που βρίσκονταν υπό διεθνή αποκλεισμό. Η απάντηση ήταν σε μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που την κατηγορούσαν για «επαγγελματικές σχέσεις» με τον ISIS στη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση δημοσίευμα της Le Monde από τον Ιούνιο, έδρα της Lafarge Holcim στη Συρία είναι η πόλη της Τζαλαμπίγια στη βόρεια Συρία και η οποία αποτελούσε μεγάλο πεδίο μάχης. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη  Le Monde, πλήρωσε φόρο προς το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ του 2013 και του 2014  ώστε να μπορέσει να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις.

Κλάδοι της τοπικής οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός ήδη απειλούνται καθώς η περιοχή κινδυνεύει να γίνει ο αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εκτός από τον καρκίνο και τα καρδιακά επεισόδια σημειώνουν αύξηση κατά 30% τα τελευταία 5 χρόνια στο Βόλο όπου πλέον πλήττονται και οι πιο νέες ηλικίες, όπως 40αρηδες. Στο ειδικό Παιδοκαρδιολογικό ιατρείο η ετήσια κίνηση είναι στα 250 εξεταζόμενα άτομα, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία στα 2.200 άτομα.

Η ΑΓΕΤ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», χάρη στον αγώνα των Πολιτών, την Κυριακή των Βαΐων. Το υλικό που ελήφθη από νταλίκα που το μετέφερε στο εσωτερικό του εργοστασίου μετά από μπλόκο της επιτροπής αγώνα στον περιφερειακό, εστάλη σε διαπιστευμένα εργαστήρια της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα του χημικού διαπιστευμένου εργαστηρίου, διαπιστώθηκε αφενός μεν υπέρβαση της περιεκτικότητας σε υδράργυρο, στο μεταφερόμενο προς καύση υλικό  και επίσης η σύνθεσή του αποτελείται από 15-20% χαρτί, 75-80% πλαστικό και από 5-10% λοιπά υλικά (υφάσματα, ξύλο και οργανικά).

Αλήθεια είναι οι Βολιώτες παιδιά ενός Κατώτερου Θεού και μας γυρίζουν την πλάτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος κος Σταθάκης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Δημοτική Αρχή; Απαντούμε πως η κραυγή μας θα γίνει ο εφιάλτης τους και θα τους σταματήσουμε μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά! Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, για να ανατρέψουμε τα σχέδια που σκορπίζουν το θάνατο σε μας και τα παιδιά μας! Να σταματήσουμε την λεηλασία που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Β.Π.