ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ KAI ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ANADOLU

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει τις απολύσεις που ξεκίνησαν από αρχές Φλεβάρη 2017 και συνεχίζονται με εκδικητικές απολύσεις, εξωθήσεις παραιτήσεων και μειώσεις μεροκάματων στο εστιατόριο Anadolu στο Πεδίον του Άρεως.

Η συνταγή είναι η κλασική των μικρών επιχειρήσεων: Το κλίμα τάχα φιλικό, τα καθήκοντα ασαφή, οι ρόλοι συγκεχυμένοι, οι πληρωμές με το στανιό. Δεν είμαστε τυφλοί, ούτε ατενίζουμε ελιτίστικα την κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη. Είμαστε κομμάτι της και ξέρουμε πολύ καλά πως για να ζήσει ο σημερινός εργαζόμενος υποχρεώνεται να κάνει παραχωρήσεις στις αυθαιρεσίες των αφεντικών. Η συμπίεση του εργατικού εισοδήματος σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία, δίνει πάτημα για επιπλέον ξεζούμισμα της τάξης μας. Τα ελαστικά ωράρια, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, κάθε είδους εργοδοτική ασυδοσία είναι κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών, υπογραφή ψευδών συμβάσεων, όλα επιτρέπονται με την απειλή της ανεργίας.

Η περίπτωση του Anadoluδεν διαφέρει. Μετά από την κόλαση της καλοκαιρινής σεζόν -όπου ξεζουμίστηκαν οι εργαζόμενοι με απλήρωτες υπερωρίες, λιγότερα ένσημα, ωράρια που ανακοινώνονταν μισή μέρα πριν και κάθε είδους χαμαλίκι- ήρθε η ώρα του δώρου Χριστουγέννων. Με γνωστά προσχήματα, η εργοδοσία καθυστερούσε ξανά και ξανά την πληρωμή τους, μέχρι που προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια, δίνοντας ψίχουλα αντί για τα νόμιμα δώρα. Δεν υπάρχει φιλική εργοδοσία κι αυτό το γνωρίζουν καλά και τα αφεντικά και οι εργάτες. Στο τέλος του Γενάρη οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν, συζήτησαν σε συνέλευσή τους κι αποφάσισαν την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Η απάντηση των αφεντικών ήταν να επιχειρήσουν ατομικές διαπραγματεύσεις κι έπειτα προχώρησαν στις 3 πρώτες απολύσεις. Όλο το επόμενο διάστημα προχωρούσαν σε χυδαίες προσπάθειες διάσπασης των εργαζόμενων, με αήθη κουτσομπολιά και κακόβουλες διαδόσεις του ενός εργαζόμενου για τον συνάδελφό του, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έπεφταν στο κενό. Μέχρι που στις 11/3 η εργοδοσία προχώρησε εκδικητικά σε 1 ακόμη απόλυση και ανακοίνωσε στους υπόλοιπους εργαζόμενους μείωση μεροκάματων και αλλαγή των συμβάσεων, προσπαθώντας φανερά να τους οδηγήσει σε παραίτηση για να ’ξεμπλέξει’ από εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν πληρωθεί δώρα, επιδόματα άδειας, μισθοί, αποζημιώσεις απολυμένων. Από τους 8 εργαζόμενους που δούλευαν ως τις αρχές Φλεβάρη, 4 έχουν απολυθεί και 2 έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Μια εργαζόμενη βρίσκεται ήδη σε επίσχεση εργασίας με το περιβάλλον για κάθε εναπομείναντα εργαζόμενο στο Anadolu να είναι ασφυκτικό, εκβιαστικό και ψυχοφθόρο. Πρόκειται για ξεκάθαρη επιχείρηση εκκαθάρισης όλων των υπάρχοντων εργαζόμενων επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Ο σκοπός είναι να ανανεωθεί πλήρως το προσωπικό, με ένα πιο πειθήνιο που να μην απαιτεί τα δικαιώματά του.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνθηκολογεί για μνημόνια διαρκείας. Κι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την εντεινόμενη καθημερινή κόλαση των όρων και των συνθηκών της δικής μας ζωής. Εκεί όπου η μαύρη, απλήρωτη, ανασφάλιστη κι ελαστική εργασία μαζί με την ανεργία καίει το ίδιο μας το σώμα. Η εργατική τάξη έχει απέναντί της κάθε μικρό ή μεγάλο αφεντικό, ανεξάρτητα από εθνικότητα. Μαζί τους είναι τα κράτη τους κι οι κυβερνήσεις τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των απολυμένων και όλων των εργαζόμενων που εκβιάζονται με απολύσεις και υποχρεωτικές παραιτήσεις στο Anadolu. Για μας, τα συμφέροντα της κυνηγημένης προσφυγιάς είναι άρρηκτα δεμένα με τα συμφέροντα της ντόπιας εργατικής τάξης. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσουμε τη ζωή μας. Οποιοσδήποτε ξεχνάει αυτόν τον δρόμο κι επιχειρεί να μετακυλήσει στις πλάτες των εργαζόμενων την κρίση και την παρακμή του καπιταλισμού, αυτομολεί από αυτή την πάλη.

Να οργανωθούμε στα σωματεία μας, σε εργατικά σχήματα και συλλογικότητες. Το ΕΕΚ, θα βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου ως το επαναστατικό Κόμμα που παλεύει για να φέρουμε τα πάνω κάτω και να κατακτήσει ο λαός με επικεφαλής την εργατική τάξη όλα όσα του ανήκουν: τη δουλειά, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη, την τροφή, την ξεκούραση