Το Σάββατο 7/3/2020 και ώρα 16.30 η Eden μην αντέχοντας πια τις συνθήκες κράτησής της και τη στέρηση της ελευθερίας της, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη.

Μας ειδοποίησαν συγκρατούμενές της. Αμέσως τηλεφωνήσαμε στην Π.Ρ. απαιτώντας σαν ομάδα να μάθουμε σε ποιο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί και μετά την άρνησή τους να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο μεταβήκαμε στην είσοδο των κρατητηρίων να ασκήσουμε κάποια πίεση. Φυσικά δεν πήραμε καμία απάντηση, γι’ αυτό ψάξαμε τα πιθανά εφημερεύοντα νοσοκομεία και σπεύσαμε να τη βρούμε. Καταφέραμε να την εντοπίσουμε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί μας πληροφόρησαν ότι η κοπέλα είχε πριν λίγο επιστρέψει στην Π.Ρ. και δε διέτρεχε κίνδυνο.
Οι κρατούμενες, που ήταν κοντά της, έντρομες φώναξαν τα αστυνομικά όργανα να καλέσουν γρήγορα ασθενοφόρο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο να σωθεί. Αυτό που αντιμετώπισαν ήταν η κλασική ακύρωση της ύπαρξης τους και η αμφισβήτηση του γεγονότος της απόπειρας, με προκλητικές ερωτήσεις, του στυλ αν λέει αλήθεια πως ήπιε χλωρίνη ή ψέμματα. Η ίδια σε άθλια κατάσταση ξέρναγε μπροστά τους κι έβγαζε αφρούς και αφού μύρισαν στον εμετό της τη χλωρίνη, κάλεσαν το ασθενοφόρο. Και σ’ αυτή την τραγική συνθήκη μια αστυνομικός, ονόματι Δήμητρα (που όπως είπαν αρκετές κρατούμενες, όταν τις βρίσκει σε στιγμές απελπισίας να κλαίνε δυνατά, τους φωνάζει να σωπάσουν/σκάσουν και τις ειρωνεύεται γελώντας περίεργα), έδωσε ένα απίστευτο ρεσιτάλ ρατσισμού και μισογυνισμού. Δείτε τι έλεγε στην Eden, την ώρα που σφάδαζε στους πόνους και έχανε τις αισθήσεις της: “Αφού έχεις τόσα προβλήματα γιατί δε ζητάς να επιστρέψεις στη χώρα σου; Τι θέλεις εδώ; Εδώ δε μπορείς τίποτε να καταφέρεις… Και τι το θες το νοσοκομείο, τίποτε δε θα σου κάνουν εκεί…”
Η Eden και το μαρτύριό της αναφέρεται και στη 2η επιστολή κραυγή από την Πέτρου Ράλλη, που δημοσιεύσαμε στις 4 Φεβρουαρίου. Έχει πολλά προβλήματα υγείας και μόνο γι’ αυτά δεν θα έπρεπε να είναι κρατούμενη. […]
Η Eden, όπως και άλλες στο παρελθόν, έχοντας υποστεί για πάνω από 3 μήνες τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης δεν άντεξε και αποπειράθηκε να κάνει κακό στον εαυτό της, αφού βρήκε στο κελί της ένα πλαστικό μπουκάλι νερού με χλωρίνη. Η πράξη της αυτή είναι κραυγή ελευθερίας και κραυγή για τα βασικά και ζωτικά δικαιώματα που καταπατούνται εκεί καθημερινά. Η πράξη της είναι μια απόπειρα δολοφονίας από το ίδιο το κράτος, την πατριαρχία και τα κολαστήρια που γεννάει.
Σήμερα η Eden είναι ελεύθερη! Στο κέντρο κράτησης της Π.Ρ., όμως, παραμένουν ακόμη πολλές συγκρατούμενές της, αρκετές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, όπως η M, η G, η N κ.ά. Η ήδη επιβαρυμένη υγεία τους επιδεινώνεται από το ανθυγιεινό και βρώμικο περιβάλλον στο οποίο είναι φυλακισμένες. Μπορεί η διοίκηση να μας βεβαιώσει πότε θα σταματήσει να μοιράζει χλωρίνη σε κρατούμενες, για να καθαρίζουν μόνες τους το βούρκο των καμπινέδων και των χώρων φυλάκισής τους, στην Πέτρου Ράλλη; Έχει κατανοήσει την ευθύνη που φέρει για την απόπειρα αυτοκτονίας της Eden και της κάθε Eden;
Τώρα που ο Κρατικός Μηχανισμός επαγρυπνεί για τη προφύλαξη του πληθυσμού από τον απειλητικό νέο ιό Coronavirus, τώρα που έχει κηρυχθεί παγκόσμια πανδημία, στα αόρατα κέντρα κράτησης και στα hot spots, ποια απαραίτητα μέτρα υγιεινής έχει πάρει για την ασφάλεια και την επιβίωση κρατουμένων και εργαζομένων; Ήδη, σήμερα, στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, βρέθηκε θετική στον ιό μια αστυνομικός.
Έχει γίνει επαγγελματική απολύμανση των χώρων της Πέτρου Ράλλη, όπου τα μικρόβια στήνουν εδώ και χρόνια αποικίες; Έχουν δοθεί αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, σαπούνια κλπ στις κρατούμενες/ους/@; Έχουν αγοραστεί τα νέα πλυντήρια για καλό πλύσιμο των ρούχων, που εδώ και μήνες, από τότε που και το τελευταίο πλυντήριο χάλασε, τα πλένουν στα χέρια; Αν δεν παρθούν, ούτε και τώρα, σοβαρά μέτρα πρόληψης για τον COVID-19 στην Πέτρου Ράλλη και σε άλλα παρόμοια κέντρα, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί δραματικά, όπως στην Ιταλία. Οι Ιταλικές αρχές δεν πήραν μέτρα προφύλαξης στις φυλακές και υπάρχουν ήδη αρκετοί νεκροί… Προχθές εξεγέρθηκαν οι φυλακισμένοι σε 27 Ιταλικές φυλακές…
Συνέλευση Πρωτοβουλίας: Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση
15/03/2020