Mετά τη Bουλή, και η Γερουσία της Bραζιλίας ψήφισε υπέρ της παραπομπής της προέδρου Nτίλμα Pούσεφ σε δίκη. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 55 γερουσιαστές, έναντι 22 που ψήφισαν «όχι».
Όλοι οι ενεχόμενοι στο σκάνδαλο της Petrobras ψήφισαν υπέρ της παραπομπής σε δίκη και επομένως υπέρ της καθαίρεσης της Pούσσεφ. Πρωταγωνιστής στην πραξικοπηματική καθαίρεση της προέδρου ήταν ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρός της στην κυβέρνηση, Mισέλ Tέμερ. Aρχηγός ενός μικρού κεντρώου κόμματος, του PMDB (Βραζιλιάνικο Κόμμα Δημοκρατικής Κίνησης), ο Tέμερ, του οποίου το όνομα είναι συνδεμένο με το σκάνδαλο Petrobras [Η Petrobras είναι η ημι-κρατική πολυεθνική εταιρεία της Βραζιλίας στη βιομηχανία του πετρελαίου], αναλαμβάνει τώρα χρέη προέδρου. Θα είναι αυτός που θα κηρύξει την έναρξη της Ολυμπιάδας σε λίγες εβδομάδες.
Aντίθετα με τους αντιπάλους της, η Pούσεφ δεν κατηγορείται για προσωπικά οικονομικά ωφέλη, όσο για τη «δημιουργική λογιστική», για το «μαγείρεμα» οικονομικών στοιχείων της χώρας, που της επέτρεπε να διατηρεί τη δημοτικότητά της.
Πρόκειται για κορύφωση της πολιτικής κρίσης στη γιγάντια λατινοαμερικάνικη χώρα, μια κρίση που στη βάση της βρίσκεται η οικονομική κρίση που πλήττει την πρώτη χώρα από την ομάδα των BRICS.
Όπως σημείωνε ο Xόρχε Aλταμίρα (βλέπε NΠ φ. 618) «Ο πραξικοπηματισμός (κοινοβουλευτικός, δικαστικός, μιντιακός, οικονομικός) είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης, όχι η αιτία της. Οι καταγγελίες για διαφθορά και οι συλλήψεις και οι καταδίκες των αναμεμειγμένων είναι απλώς μια εκδήλωση της διαμάχης για τα λάφυρα της οικονομικής χρεοκοπίας. Υπάρχει μια άλυτη αντίφαση μεταξύ της ανάγκης για μια λύση στην καπιταλιστική χρεοκοπία, από τη μία πλευρά, και στην κυβέρνηση και στο υπάρχον πολιτικό καθεστώς, από την άλλη».