ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ...

Aν και ήταν προειδοποιημένος, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεν παρέστη στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Kαραβανιού Aγώνα και Aλληλεγγύης που έφθασε στην Aθήνα από τη Θεσσαλονίκη. 

Τελικά η αντιπροσωπεία του Καραβανιού συναντήθηκε μόνο με τον διευθυντή του γραφείου του Δημοσθένη Παπασταμόπουλο και μέλη του υπουργικού επιτελείου, που διαβεβαίωσαν ότι θα εξευρεθεί λύση για την ΒιοΜε πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης περί της πώλησης των οικοπέδων και κτηρίων της Φίλκεραμ, όπου και οι εγκαταστάσεις της ΒιοΜε. Δεν διευκρίνισαν όμως ποια μπορεί να είναι αυτή η λύση. Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να καταθέσει πρόταση νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργάτες εργοστασίων που εγκαταλείπονται να τα αναλαμβάνουν οι ίδιοι υπό την μορφή συνεταιρισμού, πρόταση την οποία βεβαίως μέχρι τώρα ακόμα δεν έχει καταθέσει. Το Καραβάνι προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί, αλλά θα επεκτείνει και θα ισχυροποιήσει την οργάνωσή του, και θα είναι έτοιμο να επιστρέψει με το πρώτο σημάδι ότι αθετούνται οι κυβερνητικές υποσχέσεις.
Όπως η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τελείως το Καραβάνι μέχρι και την τελευταία μέρα, όπου ξαφνικά ο ραδιοφωνικός σταθμός “Κόκκινο” ξεκίνησε να διαφημίζει συνεχώς την διοργάνωση του Καραβανιού, χωρίς βεβαίως οποιαδήποτε κριτική προς τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση, ενώ ήταν παντελώς απούσες οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την όλη διοργάνωση. Διόλου άσχετο είναι και το γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ από την κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αντίγραφο του νόμου της ΝΕΡΙΤ της προηγούμενης τροϊκανής κυβέρνησης. Το ραδιόφωνο “Κόκκινο” του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, κατέκρινε τους εργαζομένους της ΕΡΤ3 επειδή απαιτούν αυτοδιαχείριση στην ΕΡΤ, μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις.
Η θέση της κεντριστικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήταν πολύ καλύτερη. Ενώ απουσίαζε παντελώς από την διοργάνωση του Καραβανιού (όπως απουσιάζει και από τον αγώνα της ΒιοΜε), συμμετείχε μόνο με μια ελάχιστη αντιπροσωπεία στις πορείες της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, ενώ στην Αθήνα μόνο η συνιστώσα ΣΕΚ συμμετείχε με ένα μικρό μπλοκ, με σκοπό όμως να διαδώσει τις δικές του κομματικές δραστηριότητες του… επόμενου μήνα. Στο Καραβάνι γινόταν μόνο μια αναφορά δυο σειρών στο τέλος της προκήρυξής τους.
Από την υπόλοιπη αριστερά συμμετείχαν μόνο η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη και το Ξεκίνημα. Το σταλινικό ΚΚΕ όπως και οι υπόλοιπες σταλινικές και μαοϊκές οργανώσεις απουσίαζαν τελείως, όπως επίσης και η συντριπτική πλειοψηφία του αναρχικού κινήματος. Εξαίρεση σε αυτό στάθηκαν μόνο η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία “Ροσινάντε”, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και η Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό “Μαύρο και Κόκκινο”, οι οποίες συμμετείχαν στην διοργάνωση του Καραβανιού.
Το ΕΕΚ από συμμετείχε ενεργητικά και έπαιξε κομβικό ρόλο στην διοργάνωση και επιτυχία του Καραβανιού. Στηρίζει και συμμετέχει στον αγώνα των εργατών της ΒιοΜε για να περάσει το εγκαταλειμμένο από την ιδιοκτήτρια οικογένεια Φιλίππου εργοστάσιο στα χέρια των εργατών του από την πρώτη μέρα που ο αγώνας αυτός ανοίχθηκε στην κοινωνία με την ίδρυση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.
Θα συνεχίσουμε την πάλη μας ώστε το Καραβάνι να γίνει η απαρχή ενός κέντρου συντονισμού των συνεχιζομένων αγώνων, θεμέλιο για την δημιουργία της ανεξάρτητης από κράτος, αφεντικά και γραφειοκράτες οργάνωσης μάχης του προλεταριάτου, για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση και όχι οι εργάτες.
M.