Aργεντινή: Aπεργιακό φύλλο στο κατειλημμένο AGR-Clarin

«Ζήτω οι αγώνες των εργατών», τιτλοφορείται το απεργιακό περιοδικό που εκδίδουν οι εργαζόμενοι του κατειλημμένου εργοστασίου της AGR-Clarin, στην Aργεντινή, που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις.

384 οικογένειες πετιούνται στο δρόμο από τις απολύσεις της εργοδοσίας – και ενάντια σ’ αυτό οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη.

H έκδοση του περιοδικού είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει τη δύναμη των εργαζομένων και αποσκοπεί στην επικοινωνία τους με ευρύτερα στρώματα της εργατικής τάξης και του λαού.

H παρουσίαση της έκδοσης έγινε την 65η ημέρα από την κατάληψη, στην πύλη του εργοστασίου, στην Πομπηία. Eκεί ανακοινώθηκε ότι το πρώτο αντίτυπο στάλθηκε στη Μητέρα της Plaza de Mayo, Νόρα Cortinas, ενώ το δεύτερο αγοράστηκε από τον Rubén Schofrin αντιπρόσωπο της  (εφημερίδας) Perfil, ο oποίος  κατηγορήθηκε από τους εργοδότες

Το τρίτο αντίτυπο στάλθηκε με συστημένη επιστολή στον Héctor Magnetto, διευθυντή του ομίλου Clarin, για να του δείξουν ότι οι εργαζόμενοι της AGR είναι πρόθυμοι και ικανοί να επαναλάβουν την παραγωγή αμέσως, αρκεί να σταματήσει το lock-out και τις απολύσεις.
 
Tο κλίμα στην παρουσίαση της απεργιακής έκδοσης ήταν συγκινητικό. Tο περιοδικό διατέθηκε σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής της πορείας στις 24 Μαρτίου. «Φτιάξαμε το περιοδικό με τους οδηγούς αυτού του εργοστασίου, με τους αντιπροσώπους όλων των τμημάτων, με τη βοήθεια των μελών των οικογενειών που μας βοήθησαν να αντλήσουμε κεφάλαια για το πετρέλαιο που απαιτείται για να τροφοδοτήσουμε τις μηχανές λίτρο με λίτρο – έλεγε ο Pablo Vinas, γραμματέας της Γενικής Διεύθυνσης της Εσωτερικής Επιτροπής της AGR-Clarin.

«Ο ήχος της κυλινδρικής μηχανής μας ενθουσίασε επειδή πολλοί πιστεύαμε, όταν μας επιδόθηκε το τηλεγράφημα απόλυσης, ότι ίσως δεν θα τον ακούσαμε πια», είπε.

Το περιοδικό μιμείται το σχεδιασμό του περιοδικού Viva που παρήγαγε το εργοστάσιο (το οποίο κυκλοφορεί ως ένθετο με την εφημερίδα Clarin της Κυριακής, αλλά εκτυπώνεται σε χαρτί κατώτερης ποιότητας απ’ ό,τι ήταν  συνήθως τυπωμένο και χρησιμοποιείται για την εκτύπωση του Viva των εργαζομένων) περιέχει πολλές σημειώσεις,  ενημερώσεις για την κατάσταση της σύγκρουσης, τους λογαριασμούς του Grupo Clarin, το γράμμα της Επιτροπής προς τις οικογένειες και τις γυναίκες, ένα αφιέρωμα για τον αγώνα των καθηγητών και τον αγώνα ενάντια στην άλωση των μέσων ενημέρωσης.

Ο ρόλος του διευθυντή, στην έκδοση του περιοδικού, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της έκδοσης, ασκείται από την «Συνέλευση των εργαζομένων AGR-Clarin».
 
«Για την έκδοση του περιοδικού βάζαμε μαζί ομάδες από κάθε τομέα, λέει ο Vinas στη Prensa Obrera (εφημερίδα του Παρτίδο Oμπέρο – Eργατικού Kόμματος). Αρχίσαμε με τον εξοπλισμό, τη συναρμολόγηση των πλακών, την κυλινδρική, την επίπεδη επιφάνεια εκτύπωσης, την κάμψη, τη συντήρηση και τον έλεγχο της ποιότητας. Όχι μόνο είχαμε την ικανότητα να παράγουμε, αλλά ανοίξαμε μια νέα περιοχή από τους εργαζόμενους του εργοστασίου: το γράψιμο».
 
«Ενθουσιάστηκα πολύ,» δήλωσε ο Παύλος την ώρα αναχώρησης των φύλλων. «Αρπάξαμε τα πρώτα εξώφυλλα κι αρχίσαμε να τα μοιράζουμε μεταξύ των εργαζομένων. Υπήρχαν πολλοί συνάδελφοι επίσης ενθουσιασμένοι. Η επαναλειτουργία των μηχανών είναι ένα γεγονός για εμάς. Επίσης, υπήρξε μια συζήτηση στη συνέλευση, γιατί όλοι ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της εκτύπωσης. Συμφωνήσαμε ότι για να μην  συσσωρευόμαστε στα μηχανήματα, θα έπρεπε να σεβόμαστε τις αρχικές βάρδιες και να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων”.
 
Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν επίσης ότι υπήρξαν διεθνιστικές πράξεις αλληλεγγύης προς τον αγώνα τους στη Βολιβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη Χιλή, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, και υπήρχαν  σχέδια να διακοπεί η εκτύπωση του περιοδικού VIVA στο εργοστάσιο της Χιλής όπου παράγεται. Από την άλλη πλευρά, παρουσίασαν ένα λογαριασμό εισπρακτέων από την ACA (Automobil Club Argentino) των τριών εκατομμυρίων pesos στην  Rioplatense «Γραφικές Τέχνες» για τις υπηρεσίες εκτύπωσης του περιοδικού τους, το οποίο αποδεικνύει ότι η AGR συνεχίζει να παράγει και να τιμολογεί ακόμα, με ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες. Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι απαίτησαν ξανά από τον εργοδότη να σταματήσει το lock-out και να παράγουν εκ νέου στο εργοστάσιο  της Πομπηίας.

Μετάφραση Μ.Λ.