ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ PARTIDO OBRERO ΣΤΗ ΣΑΛΤΑ

Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης της Λατινικής Αμερικής

Οι 1.200.000 ψήφοι του Frente de Izquierda y de los Trabajadores –FIT [Mέτωπο της Aριστεράς και των Eργαζομένων, ένα μέτωπο τριών οργανώσεων τροτσκιστικής αναφοράς] στις αργεντίνικες εκλογές (συν δεκάδες χιλιάδες στην πολιτεία της Σάλτα όπου το Παρτίδο Ομπρέρο κατέβηκε αυτόνομα κερδίζοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 30%) αποτελούν ιστορικό σημείο στην πορεία του τροτσκιστικού και του ευρύτερου αριστερού εξωκοινοβουλευτικού επαναστατικού κινήματος.

Για πρώτη φορά ένα τροτσκιστικό ψηφοδέλτιο αναδεικνύεται τέταρτο σε εθνικό επίπεδο και με ποσοστό (πάνω από 5,11%) που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να μονοπωλεί η «επίσημη» Αριστερά.

Φυσικά, η πάλη για το μετασχηματισμό της αστικής κοινωνίας δε δίνεται πρωτευόντως στη Βουλή, παρά μέσα από την αποφασιστική σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους κατέχοντες τα μέσα παραγωγής. Αλλά δε μπορεί να αγνοηθεί ένα συμβάν που διόλου τυχαίο δεν είναι, αντιθέτως πρέπει κατάλληλα να προσεγγιστεί.

Ο κυβερνητικός Τύπος μιλάει για τη νέα νίκη της Κίρχνερ και αποδίδει την άνοδο της Αριστεράς στην… τύχη. Ε, λοιπόν όχι. Μέσα από το παράδειγμα της επαρχίας της Σάλτα, όπου το PO αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό 30%(!), έναντι μόλις 18,95% του δευτέρου αστικού κόμματος της Κίρχνερ, μπορούν να βγουν τελείως διαφορετικά συμπεράσματα.

Στη θεοκρατούμενη αυτή –σημαντική– επαρχία, όπου το Κράτος κήρυξε έναν επικοινωνιακό πόλεμο στο PO μέσα από την Εκκλησία, η κυβερνώσα δεξιά δεν ανέδειξε ούτε έναν εκπρόσωπο! Αλλά το PO δεν βρέθηκε καθόλου τυχαία πρώτο στην επιλογή του λαού. Είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής παρουσίας του κόμματος στην πολιτική σκηνή, δίπλα στους από κάτω, με σύνθημα «εργατική εξουσία» και της σύγκρουσής του με τον εκφυλισμένο δεξιό λαϊκισμό.
Και αυτήν είναι μόνο μία από τις οκτώ επαρχίες στις οποίες το FIT αναδείχθηκε ανάμεσα στις πρώτες δυνάμεις. (Η πρωτιά στη Σάλτα οδήγησε επίσης το κόμμα στη Γερουσία.)

Μια πολύ ζωντανή διαδικασία λαμβάνει χώρα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Δεν έχουμε αυταπάτες. Ήδη η Δεξιά συσπειρώνεται ενάντια στην Αριστερά λοιδορώντας την. Θα προσθέσουμε μόνον πως η μήνυση του FIT για νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων στην κεντρική επαρχία της Κόρδοβα συναντά την πλήρη άρνηση του Κράτους να ανοίξει τις κάλπες για τη διεξαγωγή έρευνας.

Εμπρός στο δρόμο, λοιπόν, Σύντροφοι – ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ!

ΝΑΛ