ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πάνος Σκουρλέτης στο Υπουργείο Εργασίας, στα τέλη του περασμένου Γενάρη, δήλωσε πως «υπάρχει συνέχεια στο κράτος, αλλά όχι στις πολιτικές».

Μετά από δεκαπέντε μέρες, στα μέσα του Φεβρουαρίου, ο Σκουρλέτης έστειλε επιστολή στους διοικητές των ασφαλιστικών φορέων της χώρας με την οποία τους καλούσε να μεταφέρουν τα ρευστά διαθέσιμά τους που δεν χρειάζονται για τις επόμενες δεκαπέντε – είκοσι μέρες σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας με στόχο τη σύναψη ρέπος με το κράτος, όπως είχε προτείνει δυο μέρες νωρίτερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους υπό τον Δημήτρη Μάρδα. Μ’ άλλα λόγια, ο Σκουρλέτης συνέχισε την πολιτική που ξεκίνησε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας από τα τέλη του 2014 ζητώντας να επενδυθούν στα ρέπος του χρεοκοπημένου αστικού κράτους τα διαθέσιμα των ταμείων. Συνεπώς η αποδοχή της «συνέχειας του κράτους» από πλευράς Σκουρλέτη, τον υποχρέωσε να «συνεχίσει» και την … «πολιτική» του και όχι την πολιτική (;) του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση των Μάρδα – Σκουρλέτη  ήλθε στα Διοικητικά Συμβούλια των ασφαλιστικών φορέων και απερρίφθη κατά πλειοψηφία, μιας και κανένας από τους εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων» και των εργαζομένων ανά φορέα δεν έπαιρνε πάνω του το ρίσκο να επενδύσει έως 2,5 δις ευρώ σε ρέπος ενός κράτους που κατρακυλά ολοένα και περισσότερο στη χρεοκοπία.

Μόνη εξαίρεση τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΔ τα οποία αποδέχτηκαν κατά πλειοψηφία αυτήν την επενδυτική πρόταση δίνοντας 120 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ με στόχο την επένδυσή τους σε κρατικά ρέπος.  Σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την απόφαση έπαιξε η τροπολογία την οποία πέρασε η κυβέρνηση με την οποία υποτίθεται διασφαλίζονταν τα κεφάλαια των φορέων και θα υπήρχε αποζημίωση σε περίπτωση χασούρας. Ποιοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης Μάρδα – Σκουρλέτη; Οι εκπροσώποι του ΣΕΒ, του ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ και τέως ΟΕΚ –ΟΕΕ. Οι τρεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ ψήφισαν… «παρών», ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) ψήφισε -ορθώς- κατά. Συνεπώς η «συνέχιση του κράτους» αλλά και της «πολιτικής» της νέας κυβέρνησης η οποία  δημιουργήθηκε για να αλλάξει την πολιτική της προηγούμενης, στηρίχτηκε άμεσα από τις οργανώσεις των καπιταλιστών και έμμεσα από τη άθλια «εργατική» συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ.

Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε τα ρευστά διαθέσιμα των ταμείων; Μήπως για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες στοιχειώδες δαπάνες για τη λειτουργία της οικονομίας, δεδομένης της ασφυξίας στην οποία έχουν καταδικάσει την ελληνική οικονομία οι «θεσμοί» της τρόικας ;

Εν μέρει μόνο, ναι. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση από τα τέλη Γενάρη πληρώνει τόσο τις δόσεις προς τους διεθνείς δανειστές της, όσο και τους μισθούς – συντάξεις, παγώνοντας όμως άλλες δαπάνες όπως δημόσιες επενδύσεις, δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό έκανε το Φεβρουάριο, το Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έξυνε τον… πάτο του βαρελιού της οικονομίας, οι τελευταίοι μεγαλοκεφαλαιούχοι που είχαν τα λεφτά τους σε τράπεζες τα εκταμίευαν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνέχιζαν να διαφεύγουν και να αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι περισσότεροι από αυτούς βολεύτηκαν μάλιστα από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών που πέρασε η κυβέρνηση. Ουδείς από αυτός φοβήθηκε από τις ανέξοδες απειλές της κυβέρνησης ότι θα κάνει και θα… δείξει στους πλούσιους φοροφυγάδες. Κατά τα άλλα, το Υπ. Εργασίας υπόσχεται ότι δεν θα μειώσει τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις, αλλά και τα εφάπαξ. Δεδομένου ότι η ρύθμιση οφειλών δεν θα… φτουρήσει, το υπ. Εργασίας ετοιμάζει ένα μπαράζ έμμεσων φόρων τους οποίους θα πληρώσουν εξίσου και οι πλούσιοι και -πάλι- οι φτωχοί, μιας και οι φόροι αυτοί επιβάλλονται επί της συναλλαγής και όχι επί του εισοδήματος. Άλλη μια απόδειξη της «συνέχισης του (σ.σ. αστικού) κράτους», αλλά και της  (σ.σ. αστικής) «πολιτικής» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση των έμμεσων φόρων θα φέρει αύξηση των τιμών, μείωση της κατανάλωσης και στο τέλος μείωσης των ίδιων των έμμεσων φόρων που επιβάλλονται επί αυτών. Εξάλλου οι «θεσμοί» της τρόικας, τους οποίους έχει δεχτεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτούν αύξηση των έμμεσων φόρων. Άρα, η συνέχιση της αστικής πολιτικής μέσω της επαναφοράς των έμμεσων φόρων δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, δηλαδή τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις. Κανείς δεν διαφωνεί με το να στηριχθούν οι συντάξεις, αλλά η αύξηση των έμμεσων φόρων δεν θα οδηγήσει εκεί αλλά μάλλον στο αντίθετο.

Η στήριξη των συντάξεων μπορεί να γίνει μόνο την κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης. Αλλά η κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης σε συνθήκες καπιταλιστικής χρεοκοπίας σημαίνει απαλλοτρίωση του μεγάλου κεφαλαίου. Η απαλλοτρίωση του μεγάλου κεφαλαίου μπορεί να γίνει μόνο με κατάργηση του κράτους το οποίο το υπηρετεί. Μπορεί να γίνει μόνο από ένα εργατικό «κράτος».
Δ.Κ.