ΑΣΚΤ: Κινητοποίηση ενάντια στην είσοδο του κακόφημου εφοπλισμού στις σχολές

Την Δευτέρα 23-1 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από το σχήμα Αριστερή Καλιτεχνική Ανεξάρτητη Συσπείρωση (Α.Ρ.Κ.Ας) -Ε.Α.Α.Κ της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με αφορμή την φιέστα που στήθηκε από την διοίκηση της σχολής, βουλευτες και υπουργούς, καθώς και καθηγητές για τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης.

 

Στις 10 το πρωΐ οι φοιτητές μαζεύτηκαν στη σχολή και έστησαν πανό με σύνθημα «ΠΑΝΕΠIΣΤΗΜΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ». Φρόντισαν επίσης να ξαναβάψουν τους τοίχους με συνθήματα καθώς ο Πρύτανης είχε κανονίσει να καθαριστούν από τα γκράφιτι για την περίσταση.

 

Στη συνέχεια προχώρησαν με το πανό, φωνάζοντας συνθήματα έξω από την Βιβλιοθήκη όπου τους απαγορεύτηκε η είσοδος για να μην ενοχλήσουν την απονομή τιμητικής πλακέτας στον… Προκόπη Παυλόπουλο!

 

Ο τελευταίος είχε φροντίσει για την ασφάλειά του αφού διάφοροι μπάτσοι με πολιτικά κυκλοφορούσαν στη Σχολή ανενόχλητοι παραβιάζοντας το άσυλο, χωρίς καμία αντίδραση από τους καθηγητές. Μετά την στέψη του «καλύτερου φιλότεχνου της χρονιάς» η Υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θέλησε να τονίσει το δημοκρατικό της προφίλ και πλησίασε τους φοιτητές για να μάθει τους λόγους διαμαρτυρίας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγελαφικό γεγονός αφού τα αίτια της διαμαρτυρίας ήταν το δικό τους σχέδιο για υποχρηματοδότηση των σχολών και «στροφή σε χορηγίες από επιχειρήσεις και ιδιώτες».

 

Η «αριστεροδεξιά» κυβέρνηση των μνημονίων μαζί με τις περικοπές συντάξεων και την εφαρμογή του εργασιακού έχει στο στόχαστρο και την Παιδεία βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση ΝΔ το 2006 και οι μετέπειτα μνημονιακές κυβερνήσεις. Το σχέδιο επιχειρηματοποίησης των Σχολών φαίνεται να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται αρχικά με τις Επώνυμες Εδρες στη σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών όπου το κράτος έδωσε πράσινο φως για την μόνιμη παρουσία του στρατού στο Πανεπιστήμιο. Με παρόμοιο τρόπο η νέα βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ, ενώ αρχικά κατασκευάστηκε με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αργότερα τη χρηματοδότησή της για τις μελέτες λειτουργίας της και την μεταφορά των βιβλίων, ανέλαβε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χωρίς καμία ενημέρωση προς την φοιτητική κοινότητα την ίδια στιγμή που αναγκάζουν τα μοντέλα της σχολής να επιλέξουν μεταξύ τους ποιος θα απολυθεί και το προσωπικό της βιβλιοθήκης δεν είναι αρκετό για να λειτουργήσει μετά τις 3 το μεσημέρι.

 

Ράφια τεραστίου ύψους και φόρτος εργασίας διπλάσιος για το λειψό προσωπικό της Βιβλιοθήκης κάνουν τα εγκαίνια να είναι όχι απλώς περιττά αλλά και προσβλητικά για τα όσα συμβαίνουν εκεί. Αντί να δεχόμαστε ψίχουλα-χορηγίες για την λειτουργία των σχολών και να κάνουμε δημόσιες σχέσεις με τους υπεύθυνους για την σαπίλα που ζούμε, πρέπει, φοιτητές και εργαζόμενοι της σχολής να κάνουν κοινούς αγώνες για την αυτονομία των σχολών