Ασπρόπυργος: Εκεί όπου τα εργοδοτικά εγκλήματα ονομάζονται εργατικά ατυχήματα

Στις 25 Μάη, τρεις εργάτες της εταιρείας εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου TOPGAS πήγαν στη δουλειά τους όπως κάθε μέρα. Μετά από μερικές ώρες, ο ένας από αυτούς βρισκόταν τραυματισμένος ελαφρά, ενώ οι άλλοι δύο στην εντατική του Αττικού Νοσοκομείου, έπειτα από ανάφλεξη φιαλών υγραερίου.

Ήταν άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα, μιας άλλης εταιρείας αυτή τη φορά, ενάντια στην αρτιμέλεια και τη σωματική ακεραιότητα των εργατών. Η απουσία πραγματικών συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής, τείνει να γίνεται κανόνας σε κάθε σκληρή εργασία. Το κεφάλαιο για να μην καταβαραθρώσει και άλλο τα κέρδη του, στρέφεται ενάντια στην ίδια την εργατική δύναμη που είναι η πηγή της απλήρωτης δουλειάς υπέρ του! Δε θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επιβεβαίωση του αδιεξόδου ενός ολόκληρου συστήματος!

Αποτελεί αίσχος, και οξύνει την οργή κάθε εργαζόμενου, το γεγονός πως ο Τομέας Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να βγάλει και ανακοίνωση με την οποία απαιτούσε να τηρηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για τη διερεύνηση των αιτίων! Είναι η ίδια η κυβέρνηση που προωθεί την πολιτική που ανάβει πράσινο φως στα αφεντικά, για να αδιαφορούν για τις συνθήκες που παρέχεται η εργασία μας. Αποψιλώνοντας από προσωπικό ακόμα και τις ήδη αναποτελεσματικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, αφήνοντας δεκάδες νομικά παραθυράκια αγνόησης κάθε αξιοπρεπών και ασφαλών όρων παροχής εργασίας.

Να διωχθούν ποινικά και να καταδικαστούν πολιτικά τα αφεντικά της TOPGAS! Με ένα ανεξάρτητο από τα αφεντικά το κράτος και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία εργατικό κίνημα, με τα δικά του όργανα πάλης και οργάνωσης, θα θέσει τους δικούς του όρους για ασφαλείς και αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Με την πάλη ενάντια στην ανεργία, που ο φόβος της πολλές φορές, είναι αυτός που μας κάνει να ανεχόμαστε την παραμονή μας στο μεροκάματο, ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή μας!

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οριστικοποιούνταν σχετική πρωτοβουλία για την οργάνωση δράσης ενάντια στο εργοδοτικό έγκλημα στον Ασπρόπυργο, αλλά και γενικότερα ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα.