Αστυνομική βία ενάντια στους πρόσφυγες στο Ηράκλειο Κρήτης

Αστυνομική βία ενάντια στους πρόσφυγες στο Ηράκλειο Κρήτης

Με ευθύνη  του Λιμενικού Ηρακλείου και  της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Ηρακλείου 70 Κούρδοι πρόσφυγες  μεταφέρθηκαν σε hotspot στην Κω αλυσοδεμένοι, τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου . Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές και δείχνει ένα κράτος σε κατάσταση έκτατης ανάγκης και την  κυβέρνηση σε πλήρη αδυναμία για να διαχειριστεί οτιδήποτε, κάνοντας ανάθεση του προσφυγικού στα χεριά του λιμενικού και της αστυνομίας .

Το όλο συμβάν ξεκίνησε με την  προσέλευση προσφύγων για πρώτη φορά στο Ηράκλειο της Κρήτης . Στις 5 και 7 Σεπτέμβρη υπήρχε έλευση στο λιμάνι του Ηρακλείου από 2 καράβια  με πρόσφυγες , 105 και 70 ατόμων αντίστοιχα και τα δύο με πρόσφυγες από το Κουρδιστάν.

Οι λιμενικές αρχές οδήγησαν τους πρόσφυγες  σε κτίριο το λιμενικού Ηρακλείου όπου με συνοδεία της αστυνομίας και παρουσία του ερυθρού σταυρού έγινε η καταμέτρηση τους και  οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΗ  με βαν της αστυνομίας  για εξακρίβωση.

Στην συνέχεια οι άνθρωποι έμειναν υπό συνθήκες κράτησης στον ίδιο χώρο με μονή παρουσία έκτος από τους μπάτσους και των λιμενικών, του ερυθρού σταυρού μέσα εκεί . Αν και το γεγονός αυτό είναι παράνομο δεν υπήρχαν αντιδράσεις από πολλές δυνάμεις αλληλεγγύης για αυτό. Τα τοπικά αστικά μέσα όπως και κάποιοι φορείς αστικής «αλληλεγγύης» το παρουσίασαν σαν φιλοξενία στους πρόσφυγες. Οι πρώτοι 105 άνθρωποι αφέθηκαν από τις λιμενικές αρχές ελεύθεροι στις 7 Σεπτέμβρη. Το πρωί της ίδιας μέρας είχαν έρθει άλλοι 70 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους παιδιά και μωρά όπου η αντιμετώπισή τους από το λιμενικό και την αστυνομία ήταν η ίδια με των προηγούμενων όμως σε αυτούς τους ανθρώπους το λιμενικό και οι αστυνομική διεύθυνση δεν τους άφησε ελεύθερους. Έτσι οι άνθρωποι την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη υπέγραψαν ένα χαρτί που τους έδωσε η αστυνομία γραμμένο στα ελληνικά χωρίς να γίνει γνωστό σε αυτούς τι έγραφε, με την παρουσία διερμηνέα που έκανε το διαμεσολαβητή αλλά με διαταγή να μην τους αναφέρει τι λέει. Έλεγε ουσιαστικά ότι οι άνθρωποι θα μείνουν υπό συνθήκες κράτησης και θα οδηγηθούν σε hot-spot στην Κω τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, όπου θα μείνουν έξι μήνες και από εκεί για απέλαση. Η αστυνομία και το λιμενικό είχαν ακόμα πιο προκλητική συμπεριφορά μετά την υπογραφή των προσφύγων σε αυτό το χαρτί μιας και δεν άφηναν ούτε δικηγόρο να μιλήσει, ούτε τους αλληλέγγυους να έρθουν σε επαφή με τους πρόσφυγες. Ο λόγος εμφανής, δεδομένου ότι φοβούνταν την αντίδραση των αλληλέγγυων που ήταν όλες τις μέρες έξω και τον κόσμο που ερχόταν να μιλήσει και να πάει παιχνίδια, φάρμακα και ρούχα στους πρόσφυγες. Έτσι λίγες ώρες πριν φύγουν οι πρόσφυγες ήρθε η ύπατη αρμοστεία και τους έκανε γνωστό τι τους περιμένει. Τα ξημερώματα οι άνθρωποι οδηγήθηκαν με κλούβες της αστυνομίας,  αλυσοδεμένοι οι άντρες και με συνοδεία αστυνομίας και λιμενικό, στο πλοίο. Την ίδια στιγμή από έξω είχαν μαζευτεί αλληλέγγυοι τους οποίους η αστυνομία κρατούσε σε απόσταση και η συμπεριφορά τους σε αυτούς ήταν με σπρωξίματα σε σύντροφο χωρίς λόγο, βρισιές και ειρωνεία: όταν ακούστηκε «είναι παράνομο αυτό που κάνετε» από κάποιους αλληλέγγυους, «εε κάντε μας μήνυση» είπε με σαρκασμό μπάτσος με πολιτικά,  χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση από τους αλληλέγγυους προς τα σώματα της αστυνομίας, το οποίο είναι προβληματικό. Ακόμα πρόβλημα είναι ότι υπήρχαν αντιλήψεις από αλληλέγγυες δυνάμεις στο χώρο κατά την παραμονή των προσφύγων στο Ηράκλειο ότι «όλοι βοηθάμε» ακόμα και οι μπάτσοι. 

Η συμπεριφορά αυτή από το λιμενικό και την αστυνομία είναι παράνομη και πρωτοφανής, να αποφασίζουν για τις ζωές ανθρώπων. Να στέλνουν ανθρώπους παράνομα στα hot-spot μέχρι τη στιγμή που θα οδηγηθούν σε απέλαση. Οι πρόσφυγες όμως δεν πρόλαβαν καν να κάνουν αίτηση ασύλου, έμειναν στα χέρια της αστυνομίας χωρίς κανένα λόγο.

Ε. Κ- Ηράκλειο