ΑΒΕΞ: ΟΥΤΕ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Πάτρα

Φήμες για επαναλειτουργία του ιστορικού εργοστασίου ξυλείας ΑΒΕΞ από τους εργαζόμενους διαδόθηκαν στην Πάτρα. Όμως… ήταν μόνο φήμες.

Μετά από επικοινωνία με τον πρώην γραμματέα του σωματείου Γιάννη Κοσμάτο, οι φήμες αυτές διαψεύδονται. Από την πλευρά των εργαζομένων δεν έχει γίνει και δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Ο ίδιος πιστεύει πως πρόκειται για κάποιο φτηνό επικοινωνιακό τρικ προκειμένου να ξεπουληθεί πιο εύκολα το ακίνητο που από το 2012 είναι σε πλειστηριασμό αλλά η αντικειμενική του αξία παραμένει υψηλή.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας και παράλληλα κατάληψης του χώρου από τον Μάιο του 2011 μέχρι και τον Μάρτη του 2012 απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους, καθώς μετρούσαν 5 μήνες απλήρωτοι, χωρίς καταβολές στο ΙΚΑ και χωρίς αποζημιώσεις. Πριν από αυτό η εργοδοσία ήθελε να βάλει ένα σχέδιο ”εξυγίανσης” σε εφαρμογή που θα περιελάμβανε απολύσεις, μειώσεις μισθών και από τις υπαλληλικές συμβάσεις που είχαν με κόπο κατακτήσει οι εργαζόμενοι ήθελε να περάσει σε εργατικές με χαμηλότερο κόστος. Ο αγώνας τους που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο συνδέθηκε και με δεκάδες άλλους, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και με εκείνων της Χαλυβουργίας, της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε, της Δωδώνης κ.α. Σταμάτησε όταν κατάφεραν να πτωχεύσουν την εταιρία οι ίδιοι, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Μέρος της περιουσίας του εργοστασίου εκποιήθηκε και από αυτό πήραν αποζημιώσεις που αντιστοιχούν μόνο στο 10% του συνολικού ποσού που τους χρωστάει η εργοδοσία. Από τους 50 εργαζόμενους που ξεκίνησαν αρκετοί έχουν βγει στη σύνταξη λόγω ορίου ηλικίας, όμως 15 άτομα παραμένουν στον αέρα. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με το ΙΚΑ δεν έχουν κλείσει και τώρα με το νέο Ασφαλιστικό η κατάσταση γίνεται αβέβαιη.

Το εργοστάσιο δεν κατάφεραν να το πάρουν ποτέ στα χέρια τους και να το λειτουργήσουν οι ίδιοι οι εργάτες. Το 2011 έλειπε η πρώτη ύλη και τώρα τα μηχανήματα έχουν εκποιηθεί και όσα υπάρχουν τρία χρόνια μετά είναι παλιοσίδερα.

Οι εργάτες της ΑΒΕΞ έδωσαν μια μεγάλη μάχη με όσα μέσα διέθεταν αλλά η σημερινή κατάσταση είναι η ζωντανή απόδειξη πως κανένας αγώνας δεν θα δικαιωθεί πλήρως αν δεν δοθεί μια συλλογική και συνολική επαναστατική διέξοδος. Αν δεν απαλλαγούμε μια και καλή από τα αφεντικά. Εάν δεν υπάρξει εργατική εξουσία.

Β.Δ