Δημοσιεύουμε καταγγελία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης YΠΠOA

Εδώ και δύο μήνες οι εργαζόμενοι στο σύγχρονο πολιτισμό εκπέμπουν SOS. Το Υπουργείο Πολιτισμού κωφεύει παραδειγματικά.

Όχι απλώς κωφεύει, αλλά η Υπουργός αρνήθηκε συστηματικά να συναντήσει οποιονδήποτε φορέα του πολιτισμού και συνεχίζει να αρνείται. Και βέβαια εξαγγέλλει συνεχώς δήθεν μέτρα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, και αφορούν κυρίως τα μεγάλα Ιδρύματα και τις επιχειρήσεις του χώρου, όπως έχουμε εξηγήσει εκτενώς: εδώ και εδώ -την ίδια στιγμή που το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χορού ήδη μαζεύουν τρόφιμα για μέλη τους που δεν έχουν ούτε να φάνε! Δεν νοιάζεται, πόσο πιο απλά να το πούμε;

Την περασμένη Τρίτη ενημερώθηκαν όλοι οι άνθρωποι της τέχνης, από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού (και όχι βέβαια από την πολιτική ηγεσία του δήθεν… Υπουργείου Πολιτισμού) τα εξής: «Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές». Έτσι απλά! «Κρίνεται απίθανο»! Δηλαδή κρίνεται απίθανο να βρουν δουλειά για όλο το 2020 οι τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι ηχολήπτες, οι φωτιστές, οι ηθοποιοί, οι μακιγιέζ, οι χορευτές, να βρουν τρόπο να βιοποριστούν οι εικαστικοί, οι σκηνοθέτες, οι κινηματογραφιστές, οι μπούμαν, οι κάμεραμαν, οι λογοτέχνες, οι περφόρμερ!

Κι όλο αυτό ανακοινώθηκε χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια για το πώς θα ζήσουν για το υπόλοιπο του χρόνου χιλιάδες άνθρωποι. Γιατί πολύ απλά το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση δεν τους θεωρούν εργαζόμενους και εργαζόμενες. Προφανώς τους θεωρούν χομπίστες!

Την επόμενη μέρα η αντίδραση ξεκίνησε να κλιμακώνεται, με ένα κείμενο υπογραφών καλλιτεχνών που ζητά τα… αυτονόητα: «Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας. Το ΥΠΠΟΑ, ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή». Ξεκίνησε επίσης η καμπάνια Support Art Workers που έχει πάρει ευρεία δημοσιότητα.

Ούτε αυτό δεν έκαμψε την Υπουργό Πολιτισμού, που διαλέγει αλλιώς τους συνομιλητές της… Την Πρωτομαγιά η Υπουργός βγήκε να μιλήσει για… τη σύγχρονη τέχνη (!) με τον Δασκαλόπουλο του Ιδρύματος ΝΕΟΝ, μην έχοντας ούτε μια λέξη να αναφέρει για το ποιος κάνει σύγχρονη τέχνη κι αν μπορεί να επιβιώσει σήμερα! Θυμήθηκε όμως να πει ότι υπάρχει ERASMUS για τους καλλιτέχνες το οποίο οι ίδιοι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να «αξιοποιήσουν» -είπε, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν καν αεροπορικές πτήσεις! Πόσο μεγαλύτερη ντροπή θα μπορούσε να υπάρξει;

Και όμως, υπάρχει και μεγαλύτερη ντροπή! Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πετύχει τα εξής:

Δεν έστειλε ποτέ ούτε τις προϋποθέσεις, ούτε τις ειδικές κατηγορίες εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στον χώρο του πολιτισμού στα συναρμόδια Υπουργεία, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν εκτός του επιδόματος στήριξης των 800 ευρώ, και να μην πάρουν ούτε καν την μείωση ενοικίου και την απαλλαγή εισφορών!

Δεν ασχολήθηκε ποτέ -και δεν εισηγήθηκε σχετικά στα συναρμόδια Υπουργεία- με τις μορφές που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις του πολιτισμού, παρότι το ΥΠΠΟΑ έχει μητρώο πολιτιστικών φορέων (για να το κοιτάει, προφανώς…) όπου όλες αυτές είναι γραμμένες, με αποτέλεσμα π.χ. μικρά θέατρα που έχουν νομική μορφή ΑΜΚΕ, παρότι έκλεισαν με εντολή της κυβέρνησης όχι μόνο να μην πάρουν αποζημίωση, αλλά να μην εντάσσονται ούτε καν στις φορολογικές διευκολύνσεις ή στη μείωση ενοικίου!

Δεν απέστειλε ΠΟΤΕ μέχρι την περασμένη εβδομάδα ΚΑΜΙΑ ερώτηση και κανένα δεδομένο στην Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας για το αν και με ποιους όρους μπορούν ή δεν μπορούν να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού! Όσο κι αν ακούγεται παράλογο ή εξωφρενικό, ναι, αυτό συνέβη. Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και μετά την κατακραυγή που ακολούθησε, θυμήθηκε να κάνει μια τηλεδιάσκεψη με την αρμόδια Επιτροπή (στις 28/4, δείτε εδώ). Δεν ξέρουμε καν αν έστειλε ποτέ εγγράφως σαφή ερωτήματα που να αντιστοιχούν όντως στον τρόπο με τον οποίο μπορούν ή δεν μπορούν να διοργανωθούν συναυλίες, φεστιβάλ ή παραστάσεις (και, πλέον, αμφιβάλλουμε πάρα πολύ αν έχει οποιαδήποτε ιδέα και οποιαδήποτε βασική καλλιτεχνική παιδεία για να διατυπώσει τα σωστά ερωτήματα στην Επιτροπή, δείτε όσα αναφέρει εδώ).

Και σίγουρα βέβαια δεν ρώτησε τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που σίγουρα είχαν πολλά να της πουν για όλα αυτά – αλλά η Υπουργός δεν ενδιαφέρεται καν να τα ακούσει!

Αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει οποιαδήποτε δυνατότητα δίνεται για αναδιάρθρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του ΕΠΑΝΕΚ και όλων των άλλων προγραμμάτων που σήμερα δίνεται η δυνατότητα από την ίδια την ΕΕ να δοθούν για προγράμματα στήριξης κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τον κορωνοϊό! Το Υπουργείο Πολιτισμού για όλα αυτά παραπέμπει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Εργασίας ή σε όποιο άλλο. Η Υπουργός Πολιτισμού και ο ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού θεωρούν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ να κάνει ένα πρόγραμμα για τον σύγχρονο πολιτισμό! Ή για να το πούμε με απλά λόγια: έχουν ήδη σχεδιάσει σε ποια Ιδρύματα και σε ποιους «πολιτικούς φίλους» θα μοιραστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και δεν τα χουν για να τα «σπαταλήσουν» σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που δεν έχουν να φάνε!

Το αποκορύφωμα όμως της αναλγησίας είναι οι –στηριγμένες στις εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ- δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα χτες, Δευτέρα 5/5/2020.

*          Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση αναμασά τα ίδια ΨΕΜΑΤΑ για το επίδομα των 800 ευρώ – που ακόμη και μετά τις νέες ρυθμίσεις και πάλι αφορά περίπου το 1/5 των ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά κυρίως γιατί αυτό ΔΕΝ αφορά καν τους υπόλοιπους μήνες του 2020, που η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αυτών δεν θα έχουν δουλειά!

*          Όχι μόνο γιατί συνεχίζει να αναμασά τις ψευτιές για τα 15 εκατ. ευρώ που, όσα δεν είναι προπέρσινα ξινά σταφύλια (προγράμματα του 2017!) ή πάγιες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΠΟΑ (όπως αυτή στα ΔΗΠΕΘΕ!), αφορούν τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών ή παραστάσεων θεάτρου και χορού, που πολύ απλά δεν μπορούν ούτε να προγραμματιστούν ούτε να ανέβουν για όλο το 2020! Μιλάμε για χρήματα που θα δοθούν στο τέλος του 2020 στην καλύτερη περίπτωση, αν ανέβουν οι παραστάσεις!

*          Πέρα από τα ψέματα για τους ωρομίσθιους και τους ταξιθέτες, που τους διέκοψαν τις συμβάσεις (τους απέλυσαν δηλαδή) τα διορισμένα από την κυβέρνηση ΔΣ των Οργανισμών (κατά τα άλλα… η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις λόγων κορωνοϊού!).

*          Το χειρότερο όμως που ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας ήταν το εξής: «Όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους».

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΔΩ Ο κ. ΠΕΤΣΑΣ; Σε απλά ελληνικά: ότι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού πρέπει τάχιστα να αλλάξουν δουλειά! Αυτό ακριβώς! Για του λόγου το αληθές, εδώ είναι η πρόσκληση (που έχει ήδη βγει, δεν αφορά τα μέτρα για τον καλλιτεχνικό χώρο!) για το νέο πρόγραμμα κοινωφελών καταρτιζόμενων (έχουν ξεμείνει κι εκείνα τα voucher «σκοιλ ελικικού» και κάπως έπρεπε να βολευτούν, βλέπετε!) στους ΟΤΑ.

Ο κ. Πέτσας λοιπόν προτείνει οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι εικαστικοί, οι χορευτές να καταρτιστούν σε: υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου, μετάβασης στην κυκλική οικονομία, πρόληψης φυσικών καταστροφών, πρώτες βοήθειες, δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας ή εργασίες κατασκευαστικού κλάδου. Δεν μπορούμε ούτε να αστειευτούμε ούτε με την κυβέρνηση που μας πετάει στα μούτρα ποια είναι η γνώμη της για τον σύγχρονο πολιτισμό και τους εργαζόμενους/ες σε αυτόν, ούτε με την αναλγησία, την ψευτιά, την έπαρση που δείχνουν όλα αυτά, ούτε με τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ που αναπαρήγαν άκριτα και διθυραμβικά τις δηλώσεις αυτές με τίτλους όπως «Σχέδιο στήριξης για τους καλλιτέχνες».

Οι μέρες αυτές αποτελούν μέρες ΝΤΡΟΠΗΣ για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα Υπουργείο που τώρα θα πρεπε να ναι προσανατολισμένο στο ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού, θα πρεπε να χει αναπροσανατολίσει όλες τις δυνάμεις του, τις υπηρεσίες αλλά και τις υποδομές του για να βρει λύση στήριξης του εισοδήματος των καλλιτεχνών για την παραγωγή πολιτισμού, πολιτιστικού υλικού για μεγάλους ή παιδιά, που θα μπορούσε να διατεθεί δωρεάν σε όλους, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για το ΥΠΠΟΑ ότι ακόμη και η ΕΡΤ σκέφτεται να αυξήσει τις συνεργασίες με καλλιτέχνες για να τους στηρίξει, ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχει αποδείξει ότι είναι εντελώς αδιάφορη. Ενδιαφέρεται μόνο να εκμεταλλευτεί την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για ένα «ξεκαθάρισμα» στο χώρο του πολιτισμού, έναν τρόπο να παραμείνουν ενεργά μόνο τα μεγάλα Ιδρύματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις –και όσοι καλλιτέχνες εξαρτώνται από αυτά.

Οι μέρες αυτής της ΝΤΡΟΠΗΣ πρέπει να τελειώσουν, με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους καλλιτέχνες, να επιβάλλουμε ένα τέρμα σε αυτό τον κατήφορο, να προτείνουμε εμείς οι ίδιοι -που εργαζόμαστε στο χώρο του πολιτισμού- λύσεις! Δεν είναι πια απλώς θέμα αλληλεγγύης, είναι θέμα ζωής για πολλούς συνανθρώπους μας!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΑΚΡΟΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ξεκινώντας από την Πέμπτη 7 Μάη έξω από τη Βουλή.

5 Μαΐου, 2020 

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση YΠΠOA