Bόλος: Κάτω τα χέρια σας από τις καθαρίστριες

Bόλος: Κάτω τα χέρια σας από τις καθαρίστριες

Οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες στην καθαριότητα βρίσκονται ίσως σε μια από τις δυσμενέστερες θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας.

Όχι μόνο είναι άθλιες, αλλά ακόμη κι αυτές δεν τις λαμβάνουν υπόψη τους τα αφεντικά. Ο κλάδος της καθαριότητας συμπυκνώνει τις συνθήκες που ο εργατικός κόσμος βιώνει καθημερινά. Ενώ καθαρίζουν εργασιακούς χώρους οι ίδιες δεν θεωρούνται εργαζόμενοι/ες αλλά δούλοι/ες.

Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι νέο στον κόσμο των αφεντικών.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και της καθαρίστριας Γ.Φ. που ως εργαζόμενη σε εργολάβο που είχε αναλάβει την καθαριότητα του ΙΚΑ Βόλου δεν πληρωνότανε ούτε ανάλογα με τις ώρες εργασίας, ούτε φυσικά έγκαιρα.

Αποτέλεσμα ήταν μετά από πολύ καιρό υπομονής και ανέχειας να ζητήσει τα χρήματα που δικαιούται. Η απάντηση του εργολάβου ήταν να την απολύσει και η κατάσταση να φτάσει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Βόλου για διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε την εργαζόμενη καθαρίστρια και κατέληξε στα ασφαλιστικά μέτρα από την ίδια προς τον εργολάβο, δηλαδή στα δικαστήρια.

Την Πέμπτη 28/06/2012 που είχε οριστεί η δικάσιμος εμφανίστηκε η εργαζόμενη με τον δικηγόρο της καθώς και αλληλέγγυους μεταξύ των οποίων μέλη του ΕΕΚ, της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών και της Ανοιχτής Συνέλευσης Μαγνησίας προκειμένου να συμπαρασταθούν. Από την άλλη πλευρά εμφανίστηκε η δικηγόρος του εργολάβου με τον ψευδομάρτυρα – ρουφιάνο, που από καιρό είχε φροντίσει το βρώμικο μυαλό του πρώην αφεντικού της να τοποθετήσει ώστε να μπορεί να απλώνει τα πλοκάμια του εξ αποστάσεως και να απειλεί για απολύσεις αν δεν υποκύπτανε στους εκβιασμούς του. Ο ίδιος φαίνεται πως δεν τολμά να πλησιάσει τα δικαστήρια γνωρίζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουνε μόνο του κανέναν εργαζόμενο στα χέρια των αφεντικών.

Η πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών από την πρώτη στιγμή δήλωσε την συμπαράσταση τόσο στην ίδια όσο και σε κάθε εργαζόμενο της καθαριότητας.

Την Τετάρτη 04/07/2012 η δίκη αναβλήθηκε και μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παίρνει την δεύτερη κατά σειρά αναβολή για την Πέμπτη 05/07/2012. Ωστόσο φαίνεται ότι η ‘τυφλή’ δικαιοσύνη για να πορεύεται κρατάει το μπαστούνι της καταστολής. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι για 10 αλληλέγγυους στάλθηκε μια διμοιρία ΟΠΚΕ. Σε δικαστήρια που υπάρχουνε για να εξυπηρετούνε τα συμφέροντα των αφεντικών, το δίκιο του εργάτη περισσεύει.

Το ότι οι καθαρίστριες θεωρούνται ο πιο αδύναμος κρίκος δεν πρέπει καθόλου να τις φοβίζει. Πρέπει να νιώσουνε την δύναμή τους, να σταθούνε στα πόδια τους γερά και να απαιτήσουνε όλα όσα δικαιούνται. Μα πάνω απ’ όλα σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Για μας ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της θεμελίωσης ενός γερού Ανεξάρτητου Κέντρου Αγώνα Εργατών που μαζί με την ενεργή και αγωνιζόμενη ομοσπονδία τους θα δώσουνε ένα καλό μάθημα σε όσους πιστεύουνε πως οι άνθρωποι είναι σκουπίδια και αναλώσιμοι και θα τους πετάξουνε στον κάδο μαζί με τα σκουπίδια που πετάνε με την εργασία τους.

σπινακας, μελος της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στον Βόλο

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012