BΡΕΤΑΝΙΑ: Υποβάθμιση της οικονομίας

BΡΕΤΑΝΙΑ: Υποβάθμιση της οικονομίας 

H υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα, η απώλεια ενός A για πρώτη φορά στην ιστορία της αντανακλά την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλισμού στη χώρα που γεννήθηκε, ενώ συγχρόνως αποτελεί κόλαφο στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση συνασπισμού Tόριδων και Λίμπεραλς.

H νεοφιλελεύθερη μονεταριστική πολιτική, έσβησε τη βιομηχανία στη γενέτειρα του βιομηχανικού καπιταλισμού, με την ελπίδα να διατηρήσει την ισχύ της ως χρηματοπιστωτικό χρηματιστηριακό κέντρο και με σκληρά προγράμματα λιτότητας νόμιζαν ότι θωρακίζουν την οικονομία τους.

H υποβάθμιση από τον Moody’s ήλθε να διαψεύσει τις ελπίδες. H υποβάθμιση στηρίζεται στην ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η βρετανική οικονομία και στην αύξηση του δημόσιου χρέους.

H υποβάθμιση έρχεται ύστερα από την καταγραφή, για το 2012, του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας από το 1971, έτος που ξεκίνησαν οι αντίστοιχες μετρήσεις, γεγονός που δείχνει την πλαστότητα των στοιχείων για την ανεργία σε συνθήκες καθιέρωσης ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Αν συνεχιστεί η ύφεση και το τρέχον τρίμηνο (στο προηγούμενο ήταν –0,3%), η βρετανική οικονομία θα έχει μπεί σε τρίτο κύκλο ύφεσης από το 2008.

 

 

Περικοπές Eπιδομάτων και… «Φόρος Κρεβατοκάμαρας» 

Mε περικοπές στα επιδόματα προνοίας και φορολογία των φτωχότερων στρωμάτων σκοπεύει η βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό.

Τα μέτρα λιτότητας του 2013 προβλέπουν κρατήσεις κατά 1% για 3 χρόνια σε όλα τα επιδόματα πρόνοιας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν πρόκειται για περικοπές αλλά για την «αποταμίευση» επιπλέον 10 δις λιρών για τα… επιδόματα προνοίας την επόμενη περίοδο. Οι περικοπές στα επιδόματα παιδιών θα επηρεάσουν 2.500.000 γυναίκες σε μονογονεϊκές οικογένειες και 1.000.000 επιπλέον, των οποίων οι σύζυγοι εργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια παιδιά θα ζουν υπό «καθεστώς» φτώχειας.

Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να λανσάρει τα μέτρα ως μια μάχη μεταξύ «τεμπέληδων» και «σκληρά εργαζόμενων». Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian από τα νέα μέτρα θα επηρεαστούν άμεσα 40.000 στρατιώτες, 300.000 νοσοκόμες και 150.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί – όλοι τους «τεμπέληδες» σύμφωνα με την ηθική της εγγλέζικης άρχουσας τάξης, της πιο παρασιτικής τάξης στον κόσμο.

Tα πλήγματα θα είναι ισχυρά και επί των νέων. H κυβέρνηση περικόπτει τα στεγαστικά επιδόματα σε ανθρώπους κάτω των 25 ετών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες νέους να καταλήξουν στο δρόμο. Επίσης κόβει τις επιδοτήσεις προς τους δήμους κατά 10% και αφήνει τις δημοτικές αρχές να καλύψουν το κενό που δημιουργείται με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, που ήδη είναι αρκετά υψηλά. Επίσης στα σπίτια προς ενοικίαση που ανήκουν στους δήμους, το ενοίκιο θα αυξηθεί κατά 40 λίρες. Όσοι μένουν σε κατοικίες με μια επιπλέον κρεβατοκάμαρα θα πρέπει επίσης να πληρώνουν 40 λίρες το μήνα (10 τη βδομάδα) με το νέο… «Φόρο Κρεβατοκάμαρας». Αυτοί οι νόμοι επηρεάζουν περισσότερο τους νέους ανθρώπους και τους γονείς. Εκτιμάται ότι το 20% των μονογονεϊκών οικογενειών που ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο μόνο με τη βοήθεια επιδομάτων.

Ενώ όμως η εργατική τάξη και στρώματα της μικροαστικής τάξης θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι, η καπιταλιστική κυβέρνηση του Κάμερον έχει φροντίσει τα συμφέροντα αυτών που πραγματικά εκπροσωπεί. Έτσι από τον Απρίλιο του 2013 οι πιο πλούσιοι εισοδηματίες της Βρετανικής οικονομίας θα έχουν +3.000.000.000 λίρες μέσω φοροαπαλλαγών. Τη στιγμή που έχουν περικοπεί επιδόματα συνολικής αξίας 32.000.000.000 λιρών, η Google, Starbucks και Vodafone πληρώνουν λιγότερο από 1% ενώ η Amazon φορολογείται με σχεδόν μηδενικά ποσά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, η Goldman Sachs καθυστερεί τα μπόνους των στελεχών της στη Βρετανία ώστε να εκμεταλλευτούν τις φοροαπαλλαγές του Απριλίου. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα όπως η Centrica και η EDF, που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές το αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια έχουν σημειώσει κέρδη 1,4 με 1,6 δισεκατομμύρια λίρες. Παρόλα αυτά κανένας δεν τους σταμάτησε όταν αύξησαν τα τιμολόγια κατά 6-10% αναγκάζοντας εκατομμύρια να επιλέξουν μεταξύ σίτισης ή θέρμανσης.

Οι επιθέσεις αυτές στην εργατική τάξη είναι μονάχα η αρχή. Οι περικοπές των επιδομάτων είναι απλά μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας της αστικής τάξης να πληρώσει η εργατική τάξη το λογαριασμό για την οικονομική κρίση που η ίδια η αστική τάξη και το σύστημά της δημιούργησε. Όλα αυτά έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που προκάλεσαν την καπιταλιστική κρίση που μαστίζει σήμερα όλη την υφήλιο. Το χρέος, που αυξάνεται, προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το οικονομικό ξελάσπωμα των τραπεζών, καθώς η κυβέρνηση παρέδωσε ένα τρισεκατομμύριο λίρες για τη σωτηρία του καπιταλιστικού συστήματος. Ήδη αυτό γίνεται σε χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κ.λ.π.

Οι επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» του συνασπισμού των Φιλελευθέρων – Συντηρητικών. Έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια. Το δε Εργατικό Κόμμα δεν είναι αντίθετο σε αυτές τις περικοπές. Pητά έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τις «βασικές αρχές» τους.

Aς σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η περίοδος λιτότητας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Aρ. Mα.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013