Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών

Ύστερα από δυόμιση μήνες κατάληψης οι σπουδαστές και σπουδάστριες των Δραματικών Σχολών αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κτήριο Τσίλλερ. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:

Σήμερα 23/03/2023 ο Συντονισμός Σπουδαστριών/ων Δραματικών Σχολών αποφάσισε να αποχωρήσει από το Εθνικό Θέατρο κτίριο Τσίλλερ.

Μπορεί να αποχωρούμε από το κτίριο Τσίλλερ, αλλά ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ.

Η κατάληψη του Θεάτρου Τσίλλερ υπήρξε κέντρο αγώνα για 50 ημέρες.

Το σπουδαστικό καλλιτεχνικό κίνημα, με τεράστια αγάπη και απόλυτο σεβασμό προς το Εθνικό Θέατρο κράτησε τις πόρτες του ανοιχτές προς όλο τον λαό, με αλλεπάλληλες δράσεις μέσα και έξω από αυτό, ανοίγοντας τον διάλογο με όλες/ους/α. Το Εθνικό Θέατρο τις ημέρες της κατάληψης, φιλοξένησε μεγάλες συναυλίες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις από τους σπουδαστές δραματικών σχολών, αντιμαθήματα, ανοιχτές συζητήσεις με καλλιτέχνες, εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών, αρχαιολόγους, φοιτητικούς συλλόγους και όλο τον κόσμο που ένιωσε την ανάγκη να βρεθεί μέσα σε ένα Εθνικό Θέατρο πιο ανοιχτό από ποτέ.

Ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν σταματά, απλώς αλλάζει μορφή. Στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα μας, και μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το ΔΣ και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του ΕΘ θέσαμε ως αίτημα μας την παραχώρηση αίθουσας για την συνάντηση όλων των σπουδαστριών/ων ώστε να πραγματοποιούνται εύρυθμα οι συνελεύσεις μας, αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις σε εβδομαδιαία βάση και σε ημέρα αργίας του ΕΘ, με συγκεκριμένο ordino και τεχνική υποστήριξη, καθώς και με τις ανάλογες απολαβές του τεχνικού προσωπικού.

Θεωρούμε πως το Εθνικό Θέατρο είναι το σπίτι όλων μας.

Σήμερα, παραδίδουμε το Εθνικό Θέατρο στην διοίκηση του.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ.

Σύντομο χρονικό του καλλιτεχνικού κινήματος

Στις 17/12/2022, η κυβέρνηση δημοσίευσε το ΠΔ 85/ 2022 όπου υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών, εξισώνοντας τα με απολυτήρια λυκείου. Αυτή η υποβάθμιση ήρθε να επισφραγίσει μια κατάσταση χρόνων, που ίσχυε από το 2003 και μετά, όπου τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών παρέμεναν αδιαβάθμητα, με ένα Προεδρικό Διάταγμα που οριστικοποιεί πως οι καλλιτέχνες σε αυτήν την χώρα στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Δεδομένου ότι οι καλλιτεχνικές σχολές βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ, το ΠΔ85/2022 μας στερεί πλήρως τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και υποβαθμίζει τις σπουδές μας την ίδια στιγμή που το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολλεγίων.

Η καλλιτεχνική εκπαίδευση στην χώρα μας, επιβεβαιώνει έμμεσα το “προνόμιο” μας, την πρόσβασή μας και την ταξική μας συσχέτιση με την τέχνη, καθώς οι περισσότερες καλλιτεχνικές σχολές είναι ιδιωτικές, με ένα πολύ μικρό ποσοστό πρόσβασης στις δημόσιες σχολές.

Οι σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών ζούμε με ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα σπουδών, με την δωδεκαώρου παρουσία μας σε καθημερινή βάση στις σχολές μας, όπου στερεί την δυνατότητα εργασίας, με την έλλειψη βασικών φοιτητικών δικαιωμάτων, όπως φοιτητικό πάσο για μειωμένο κόμιστρο στις μετακινήσεις, δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης.

Είναι σαφές πως δεν αναγνωρίζονται οι τριετείς και εντατικές σπουδές μας, με αποτέλεσμα να υποβιβαζόμαστε σε αποφοίτους λυκείου.

Το σπουδαστικό κίνημα αντέδρασε άμεσα σε αυτήν την πολιτική απόφαση με μεγάλες αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις πρωτοφανούς συμμετοχής όλου του καλλιτεχνικού κλάδου. Ενώ παράλληλα, η Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε κατάληψη στις 22/12/2022 και μέσα στο επόμενο διάστημα τελούσε υπό Κατάληψη το σύνολο των Κρατικών Καλλιτεχνικών Σχολών καθώς και η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Συμπληρωματικά σε αυτές τις καταλήψεις τρεις ακόμα σημαντικές πράξεις που δυνάμωσαν τον αγώνα μας. Αναφερόμαστε στην παραίτηση των καθηγητριών/ων της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου, και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Με σύνθημα μας το «Σ’ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ» και χωρίς καμία απάντηση από την μεριά της κυβέρνησης, το σπουδαστικό σώμα αποφάσισε να προβεί σε ακόμη μια δυναμική κίνηση με την κατάληψη της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, κτίριο Τσίλλερ, στις 04/02/2023.

Κατόπιν, το θέατρο ΡΕΞ του Εθνικού Θεάτρου καταλήφθηκε από τον Συντονισμό Εργαζομένων στον χώρο των Τεχνών που αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους, ενώ αλυσιδωτά κατελήφθησαν πολλά ακόμη θέατρα εντός και εκτός Αθηνών: Το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη από το Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Ολύμπια στην Αθήνα από τον Συντονισμό Εργαζομένων και Σπουδαστών στον Χώρο του Χορού, το δημοτικό θέατρο Πατρών Απόλλων.

Η κλιμάκωση του αγώνα μας οδήγησε στο να προγραμματιστεί συνάντηση του ΠΘ Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία κερδίσαμε να παρευρίσκεται εκπρόσωπος των σπουδαστικών καταλήψεων. Στην συνάντηση αυτή δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη διάθεσης, ώστε να βρεθεί μία λύση στα δίκαια αιτήματά μας. Αντιθέτως, η τροπολογία, η ΚΥΑ αλλά και η ίδρυση ειδικών επιτροπών που συστάθηκαν για την εξεύρεση λύσης δεν ικανοποιούν απολύτως κανένα από τα αιτήματά μας. Μάλιστα, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική ατζέντα περί αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος που εξασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, πράγμα που προσκρούει πλήρως στην ιδεολογική μας τοποθέτηση, τον χαρακτήρα του κινήματος, αλλά και στα αιτήματά μας.

Στους τρεις μήνες που αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας, την ποιότητα της ζωής μας και μας ωθούν στην εξαθλίωση ενωθήκαμε με τους κλάδους των Αρχαιολόγων, των Εκπαιδευτικών, ενωθήκαμε με τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και με όλον τον κόσμο που έβγαινε στον δρόμο να διαμαρτυρηθεί για την εξαθλίωση των ζωών μας, χρησιμοποιώντας την συλλογική μας δύναμη ως τάξη.

Εκεί, στον δρόμο, μας βρήκε η κρατική δολοφονία στα Τέμπη.

Το καλλιτεχνικό κίνημα δεν μπόρεσε να μείνει αμέτοχο.

Σταθήκαμε και στεκόμαστε αλληλέγγυα στους συγγενείς των θυμάτων και θρηνούμε για τους νεκρούς μας, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.

Αυτή είναι η θέση μας, μια θέση γενναιόδωρη, μια θέση του αγώνα, που συνίσταται στην προσπάθεια να διαδοθούν οι ιδέες της δικαιοσύνης σε όσο το δυνατόν περισσότερα πεδία.

Το σπουδαστικό καλλιτεχνικό κίνημα ενώθηκε με όλον τον κόσμο για να απαντήσουν σε αυτήν την κρατική δολοφονία. Κύμα καταλήψεων αλλά και καθημερινών διαδηλώσεων με χιλιάδες κόσμου στο οποίο η παρούσα Κυβέρνηση απαντάει με ακραία αστυνομική καταστολή και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών. Συντασσόμαστε με τους φοιτητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς παλεύουμε μαζί κατά της ακραίας αστυνομικής βίας και της αστυνομοκρατίας, κατά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ταυτόχρονης υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και δηλώνουμε πως: Οι ζωές μας μετράνε. Οι σπουδές μας μετράνε. Οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν ποτέ και το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί.

Εν μέσω αυτών των γεγονότων, ο Συντονισμός Σπουδαστριών/ων Δραματικών Σχολών αποφασίζει να λήξει την κατάληψη του Θεάτρου Τσίλλερ, πράξη στην οποία προέβη τις προηγούμενες ημέρες και το σπουδαστικό σώμα των δημόσιων καλλιτεχνικών σχολών που τελούσαν υπό κατάληψη.

Η αναστολή των σπουδαστικών καλλιτεχνικών καταλήψεων ως μορφή αγώνα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αποδοχή της υποβάθμισης που επιφέρει το ΠΔ85/22 και τη μη απαίτηση της τροποποίησής του, αλλά επίγνωση της δεδομένης πολιτικής συνθήκης. Οι διαπραγματεύσεις των αιτημάτων μας με την κυβέρνηση απέβησαν στην πραγματικότητα άκαρπες. Είναι φανερό πως αυτή η πολιτική στάση δείχνει απουσία πολιτικής βούλησης η στοχευμένη υποβάθμιση στην οποία υποβαλλόμαστε τόσο εκπαιδευτικά όσο και εργασιακά σε συνδυασμό με τις πολιτικές που οδηγούν στον θάνατο και την εξαθλίωση δεν μας αφήνουν περιθώρια συνομιλίας με τους προσωρινούς και ανάλγητους εξουσιαστές. Οι κυρίαρχοι μπορούν να παραπονιούνται για μια αριστερή κυβέρνηση, μπορούν να παραπονιούνται για μια δεξιά κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν τους διαλύει ποτέ τα σωθικά. Η πολιτική δεν αλλάζει τη ζωή τους ή την αλλάζει ελάχιστα. Είναι παράξενο, εκείνοι ακριβώς ασκούν την πολιτική ενώ η πολιτική δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση στη ζωή τους. Για τους κυρίαρχους η πολιτική είναι συνήθως “ζήτημα αισθητικής”: ένας τρόπος να σκέφτονται τον εαυτό τους, ένας τρόπος να βλέπουν τον κόσμο. Για εμάς, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα και στην δυναμική του ακομμάτιστου και πηγαίου κινήματος που έχει δημιουργηθεί. Η απάντηση προς τους εξουσιαστές είναι πως δεν καταφέρατε να μας νικήσετε, καθώς οι ζωές μας δεν θα γίνουν «θυσία» ερήμην μας, όπως το απαιτείτε. Θα είμαστε στον δρόμο, ανάμεσα στους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια σε δολοφονικές πολιτικές πάσης φύσεως, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ενάντια στη βίαιη φτωχοποίηση του λαού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/22, με την υπαγωγή όλων των απόφοιτων Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών (Ιδιωτικών και Κρατικών) σε μισθολογική βαθμίδα ισότιμη με ΤΕ.

2) Έμπρακτη εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 7 Συντάγματος με την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανώτερης Τριτοβάθμιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, για τα πτυχία όλων των υποπτευομένων από το ΥΠΠΟΑ καλλιτεχνικών σχολών.

Συγκεκριμένα, τη διαβάθμιση μας σε βαθμίδα ανάλογη της Ανώτερης Τριετούς Τριτοβάθμιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, ανώτερη της μεταλυκειακής (στην οποία υπάγονται τα ΙΕΚ με κατά ανώτατο όριο φοίτησης 2 έτη) και κατώτερη των Α.Ε.Ι.

Μετά την εξασφάλιση των άνωθεν, απαιτούμε:

3) Ίδρυση νέου Δημόσιου και Δωρεάν, Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών ώστε να εξασφαλίζεται η τριτοβάθμια, ακαδημαϊκή, τυπική, καλλιτεχνική εκπαίδευση επιπέδου ΠΕ, με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

4) Με την ίδρυση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών, παράλληλη πρόβλεψη προγράμματος εξομοίωσης των πτυχίων όσων θα έχουν αποφοιτήσει μέχρι τότε από Ανώτερη Καλλιτεχνική σχολή.

5) Την παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγραμμάτων, κρατικών υποτροφιών και οικονομικής στήριξης στο σπουδαστικό σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ σχολών (κρατικών και ιδιωτικών) καθώς και την περαιτέρω στελέχωση (προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κατάλληλες εγκαταστάσεις) των δημόσιων εξ αυτών σχολών.

Ο Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών αποτελείται από πολυάριθμους Σπουδαστές/τριες/ά από ιδιωτικές ημικρατικές και κρατικές καλλιτεχνικές σχολές από όλη την Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ!