ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ (ΞΑΝΑ) ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ (ΞΑΝΑ) ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

Τον περασμένο Δεκέμβρη, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και υπουργίας  του κ. Αθανασίου, η  βουλή είχε ψηφίσει τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε φυλακισμένους που έχουν εισαχθεί σε  ΑΕΙ-ΤΕΙ, με την υποχρέωση να φοράνε το περιβότητο βραχιολάκι.

Για την ψήφιση του εν  λόγω νόμου είχε χρειαστεί ένας και πλέον μήνας απεργίας πείνας του νεαρού Νίκου Ρωμανού, και οι κινητοποιήσεις χιλιάδων αλληλέγγυων  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο Νίκος Ρωμανός έχει περάσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου, μέσα από τις φυλακές, πληρώντας έτσι όλες τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου.

Αλλά από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, παρότι άλλαξε στο μεταξύ η κυβέρνηση, οι αρμόδιες αρχές απορρίπτουν το αίτημα του νεαρού κρατουμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα σύμφωνα με το νόμο. Κατά τους αρμόδιους δικαστικούς και τις αρχές κράτησης οι νόμοι υφίστανται μόνο για να καταδικάζουν τους διωκόμενους. Αν κάποια διάταξη είναι ευνοϊκή για τους κρατούμενους απλά… δεν εφαρμόζεται!

Η απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού αιτιολογείται από τον εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτύχη Νικόπουλο με το ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση υπουργείου παιδείας-δικαιοσύνης. Το Συμβούλιο των Φυλακών με βάση το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς, ζήτησε γνωμοδότηση του εφέτη ανακριτή ο οποίος έβγαλε απορριπτική απόφαση. Αντίθετα, ο υπουργός δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος επιμένει ότι η έκδοση ΚΥΑ δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας παρακολούθησης σπουδών. Όπως δήλωσε, «ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Έτσι, μέσα από την διελκυστίνδα των «αρμοδίων», τα δικαιώματα των φυλακισμένων ποδοπατούνται, μαζί με τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους. Γιατί το αστικό κράτος -που έχει συνέχεια- δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Νίκος Ρωμανός κρατούσε το κεφάλι του δολοφονημένου φίλου του Αλέξανδρου, στις 6 Δεκέμβρη 2008…

Θ.K.