Να καταργηθεί ο νόμος
Συγκέντρωση: Βόλος, Πέμπτη 4 Νοέμβρη, πλ. Αγ. Νικολάου 6 μ.μ.
Με σύνθημα «ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ» ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου οργανώνει συγκέντρωση την Πέμπτη 4 Νοέμβρη ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη. Το ζήτημα δεν είναι να μείνει ο νόμος στα χαρτιά, το ζήτημα είναι η κατάργηση του νόμου. Η ανακοίνωση των Συλλογικοτήτων αναφέρει:
Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από το πλήγμα που δέχτηκε ο κόσμος της εργασίας με την ψήφιση του ν/σ Χατζηδάκη (4808/21), την κατάργηση του 8ωρου, του δικαιώματος της απεργίας, τη σύνθλιψη της συνδικαλιστικής δράσης. Παρόλα αυτά, την ώρα που οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αφήνουν διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε αυτή την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, ο αγώνας της e-food και των εκπαιδευτικών θέτει ξανά το ζήτημα στη βάση του ανεξάρτητου από κράτος και εργοδοσία ταξικού αγώνα.
Την ίδια στιγμή που το ν/σ Χατζηδάκη (4808/21) νομοθετεί κάθε λογής απαγορεύσεις και περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας και της συλλογικής λειτουργίας των συνδικάτων, υπαγορεύοντας τα καταστατικά τους, η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δυστοπική με τους μισθούς να εξανεμίζονται από την ανεξέλεγκτη άνοδο του πληθωρισμού, τις συλλογικές συμβάσεις να έχουν εγκαταλειφθεί από τους εργοδότες που αξιοποιούν όλα τα εργαλεία που τους παρέχει με νομοθετήματα η κυβέρνηση, με το δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται ασύδοτα στους ιδιώτες και με τη λογική του κέρδους να διαβρώνει και να απονεκρώνει κάθε κοινωνική κατάκτηση. Η καταστολή αναδεικνύεται ως το κατεξοχήν μέσο άσκησης πολιτικής από την κυβέρνηση, από τα ζητήματα της πανδημίας και των λαϊκών ελευθεριών έως και τη ρατσιστική δολοφονία του εικοσάχρονου στο Πέραμα από την αστυνομία.
Ο αγώνας κατά του ν/σ Χατζηδάκη μετά την ψήφισή του, έχει εγκλωβιστεί σε ένα ατελέσφορο σχεδιασμό, ανίκανο να επιφέρει μία νικηφόρα έκβασή του. Ο σχεδιασμός που εμφανίζεται κάτω από το σύνθημα «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» δυσχεραίνει τη θέση μέσα από την οποία είναι βέβαιο ότι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να δώσουν τους αγώνες τους οι οργανωμένες ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, λόγω των οξυμένων κοινωνικών συνθηκών που προκαλεί η ανυπέρβλητη καπιταλιστική κρίση. Η «συμβίωση» με αυτό το νόμο, σημαίνει ουσιαστικά την αυτοκατάργηση του συνδικαλιστικού κινήματος και τη μετατροπή του σε ΜΚΟ. Γι αυτό, ο στόχος του αγώνα δεν μπορεί να είναι η «συνύπαρξη» μέσω του εφευρήματος της «μη εφαρμογής» του νόμου εξατομικεύοντας τις αντιδράσεις, αλλά ο ανυποχώρητος μαζικός αγώνας μέχρι την οριστική κατάργησή του.
Ο νέος νόμος απαλλοτριώνει κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση που αποτυπώθηκε στην εργατική νομοθεσία από τον ταξικό – κοινωνικό αγώνα. Τα νομικά προσκόμματα στη λειτουργία του συνδικαλισμού, στο δικαίωμα της απεργίας και της περιφρούρησής της ισοδυναμούν με πλήρη απαγόρευση. Ο αγώνας ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη (4808/21), αφορά στη ζωή των εργαζομένων αλλά και στο δικαίωμά τους στην ανεξάρτητη από κράτος και εργοδοσία συλλογική δράση, αφορά δηλαδή στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών ελευθεριών.
Η πάλη για την κατάργηση του νόμου δεν αφορά μόνο την οργανωμένη εργατική τάξη αλλά στοχεύει και τους ανοργάνωτους εργαζόμενους, το σύνολο της τάξης μας, ως προς τη δυνατότητα να σκέφτεται και να πράττει συλλογικά και μόνο κατόπιν αδείας του αστικού κράτους. Ένας τέτοιος αγώνας οφείλει και δεν μπορεί παρά να πάρει τα χαρακτηριστικά μίας συνολικής σύγκρουσης με την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
Καλούμε κάθε σωματείο, εργατική συλλογικότητα, κάθε συνδικαλιστικό σχήμα, κάθε νεολαίο και φοιτητή, κάθε εργαζόμενο/η ή άνεργο/η, αγωνιστή και αγωνίστρια – που έχει συνειδητοποιήσει ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να μας βγάλει από αυτό τον καταστροφικό κλοιό και να ανοίξει δρόμο προς την ανατροπή του, είναι ο δικός μας ανεξάρτητος αγώνας – να συμμετέχει στη συγκέντρωση αλλά και στο σχεδιασμό του αγώνα την επόμενη περίοδο.
• Προετοιμασία, Οργάνωση, Διεξαγωγή Απεργιακού Πανεργατικού – Παλλαϊκού Αγώνα για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
• Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο και τα εργασιακά δικαιώματα – κάτω τα χέρια από συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αντίσταση στον κρατικό έλεγχο και την ποδηγέτηση των συνδικάτων.
• Απαγόρευση των απολύσεων – Κατάργηση της ελαστικής εργασίας.
• Θεσμική θωράκιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
• Αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα – Προστασία της ασφάλειας και της υγιεινής στην εργασία – Προστασία της λαϊκής κατοικίας
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας
3/11/2021
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ