Από τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης ιδιωτικής και κρατικής μια είδηση ακούστηκε παράξενα τα τελευταία 24ωρα: μία από τις τρεις ομόσπονδες περιοχές του Βελγίου, η μικρή Βαλλονία, με απόφαση των τοπικών αρχών της μπλοκάρισε την υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά, μιας συμφωνίας που ακούει στο όνομα CETA. Η προσοχή των καναλιών στράφηκε κυρίως στο ότι η μικρή Βαλλονία μπλοκάρισε μια συμφωνία γιγάντων όπως η ΕΕ και ο Καναδάς, λίγη προσοχή δόθηκε στο τί ακριβώς είναι αυτή η συμφωνία. Και ο λόγος, τουλάχιστον για την ΕΡΤ, είναι ότι αυτή την CETA την έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση.
Τι είναι λοιπόν η CETA που ξεσήκωσε τη μικρή Βαλλονία;
Πρόκειται για μια “εμπορική” συμφωνία στα πρότυπα της TTIP (Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ που έχει προς το παρόν μπολοκαριστεί) και η οποία αναδεικνύει τα δικαιώματα των πολυεθνικών κυρίαρχα έναντι κάθε μικρής ή και μεγαλύτερης επιχείρησης ή τοπικών νομικών δικαιωμάτων εργαζόμενων, καταναλωτών ή και τοπικών δικαστηρίων και εθνικών κυβερνήσεων. Κατά την εισηγητική έκθεση της Ε.E. για τη CETA, ο βασικός ωφελημένος όσον αφορά τις άμεσες οικονομικές συνέπειες στην Ε.Ε. από τη συμφωνία είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Για όλα τα υπόλοιπα, και κυρίως για την απασχόληση, οι συνέπειες είναι εφιαλτικές. Η CETA προβλέπει ότι οι αποφάσεις για το πώς θα διατίθενται τα προϊόντα, τί θα αναγράφουν πάνω τους, ή διαφορές που αφορούν σε περιβαλλοντικές καταστροφές, φορολογία ή θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού (καρτέλ) των λίγων πολυεθνικών εταιριών που ευνοεί θα μπορούν να παρακάμπτουν τις τοπικές αρχές, τις κυβερνήσεις μέχρι και τα δικαστήρια… Πώς; Μέσα από ένα μηχανσιμό επίλυσης διαφορών (ISDS) στον οποίο προφανώς η ισχύς των πολυεθνικών -όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση- είναι αυτός που αποφασίζει. Θα μπορούν οι πολυεθνικές ακόμα και να ζητάνε αποζημίωση από τα κράτη για οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντα τους. Η CETA στην πραγματικότητα είναι ένα μικρότερο αντίγραφο του εφιάλτη της TTIP. Αυτή την συμφωνία που απέρριψε η μικρή Βαλλονία την υπέγραψε η κυβέρνηση στην Ελλάδα συνοδεύοντάς την με ένα υπόμνημα… επιφυλάξεων.
Η CETA σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει (Kohler and Storm (2016) του Πανεπιστήμιου Tuffts) πέραν της απόλυτης κυριαρχίας των πολυεθνικών διαμορφώνει εξαρετικά αρνητικές συνθήκες για την απασχόληση και μεγάλες απώλειες εισοδήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συμφωνία η οποία έχει στηθεί σε ένα πλασματικό οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον στο οποίο οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται ως έχουσες όλες την ίδια ανάπτυξη και όλες μηδενική ανεργία. Στην ίδια λογική χρησιμοποιεί ως δεδομένα στοιχεία εντελώς πλασματικά μόνο και μόνο για να βγάλει το αποτέλεσμα που θέλουν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές και να στρώσουν τον δρόμο για την TTIP.
Η συγκεκριμένη μελέτη των Kohler and Storm (2016) του Πανεπιστήμιου Tuffts δείχνει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο τοπικών επιχειρήσεων και αξιοσημείωτη πτώση του ΑΕΠ αναγάγοντας τις πολυεθνικές σε υπερεθνικά αφεντικά υπεράνω κάθε “εθνικής” αρχής. Οι όροι που δημιουργεί αυτή η συμφωνία θα επιτρέπει σε μία πολυεθνική όταν το κρίνει η ίδια γιατί θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της να μηνύει τους άλλους και να τους παραπέμπει όχι στα δικαστήρια, αλλά σε μια διαιτησία ελεγχόμενη από τις πολυεθνικές εταιρείες. Αυτήν τη συμφωνία απορρίπτει η μικρή Βαλλονία και υπογράφει η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ.
Γ. Aγγ.